La “tocikă” pe strada Plaiului

282-tocikaDoi lei costă 100 de grame de rachiu contrafăcut şi vândut de o familie domiciliată pe strada Plaiului din Chişinău. Pe această stradă pot fi observaţi mai mulţi oameni ameţiţi de alcool. Unii spun că se duc, alţii că vin deja de la “tocikă”. După ce îşi iau zilnic doza de alcool, aceştia ajung să se dezbrace în pielea goală chiar în faţa unor copii. Problema, însă, rămâne nerezolvată, pentru că poliţistul de sector este de acum şi el “ameţit”, ne spun locuitorii din regiune. Poliţia se apără, susţinând că nu reuşeşte să-i prindă în flagrant pe aceşti comercianţi clandestini.

Duminică, la ora 14.00, Grigore, un localnic din sectorul Botanica, ţinând în mână o sacoşă cu câteva ouă, ne-a spus că se întoarce de la “tocikă”. L-am întâlnit pe strada Plaiului. El s-a oferit să ne arate de unde cumpără zilnic rachiu. “De aici. Dar să nu le spuneţi că eu v-am arătat”, a ţinut să puncteze Grigore.

“Noi nu vindem”

Strada Plaiului, 45 este punctul în care, zilnic, mai mulţi locatari de prin zonă, dependenţi de alcool, vin să-şi potolească setea. Reporterii ZdG au mers la adresa indicată pentru a procura o cantitate de alcool. La poarta Ecaterinei Alexeinco, proprietara casei în care se vinde alcool la suta de grame, erau două femei cu paharele în mână. Aşteptau rachiul. Din ograda respectivă, a ieşit o femeie care le-a servit în voie pe cele două. Au băut la poartă, unde este şi o masă improvizată pentru clienţi. După ce au dat paharele peste cap, cele două femei şi-au turnat rachiu şi într-o sticlă de plastic, pe care au pus-o în geantă şi au plecat.

Reporterii s-au arătat interesaţi să cumpere rachiu contrafăcut. “Da’ noi nu vindem. Este ziua de naştere la soţ şi de asta le-am dat la femei. Mergeţi peste o poartă şi întrebaţi. Poate ei au”, ne-a spus o rudă de-a Ecaterinei Alexeinco.

La adresa indicată, locatariii spun că nu mai vând deja alcool. S-au lăsat de afacerea improvizată cu 5 ani în urmă. În final, ne-au direcţionat la Ecaterina Alexeinco. La poartă a ieşit însăşi proprietara casei. “Eu m-am gândit că voi sunteţi cineva din poliţie sau alte persoane care, de fapt, nu vor să cumpere alcool. V-am ascultat din ogradă. Noi nu vindem. Intraţi în ogradă şi vedeţi. Cei care vând trebuie să aibă tehnică specială. Noi nu avem nimic. Cred că cineva care are ură pe mine v-a spus cu vreun rău”, se scuză Ecaterina.

Întrebată din ce cauză mai multe persoane “ameţite” arată cu degetul la gospodăria sa, că anume acolo s-ar vinde alcool, ea ne-a spus că “aceştia sunt nişte beţivi care nu ştiu ce vorbesc. Cei de la colţ ţi-au spus? Toată ziua stau pe drumuri, că nu au ce face”.

Bea trei pahare pe zi

La colţul străzii Plaiului, la umbră, sub un nuc, se odihnea Ion. Lângă el avea un pachet de ketchup şi o bucată de pâine. Acesta ne-a povestit mai multe detalii despre afacerea improvizată a Ecaterinei. “Eu cumpăr suta de grame cu doi lei. Şi pe zi beau câte trei pahare. Uneori mai câştig câte un pahar de rachiu gratis. Nu-l plătesc, pentru că îi ajut la descărcat sticlele când îl aduc. Parcă e bun rachiul şi nu îmi este rău de la dânsul. Tu doar mă vezi că sunt întreg”, susţine el. Ion spune că, peste o stradă, mai este o “tocikă”, dar încolo merge doar atunci când Ecaterina nu este acasă.
Mai mulţi locatari de pe strada Plaiului sunt nemulţumiţi de afacerea Ecaterinei. Ei spun că s-au adresat la poliţie de mai multe ori, însă fără niciun rezultat. “În fiecare zi, beţivii dorm pe sub gardul meu. Iar eu trebuie, cu mătura, să strâng după ei. Unii se îmbată şi se dezbracă în pielea goală. Acum câteva zile, a venit nepoata la mine. E mică, nici 7 ani nu are. Ea mi-a arătat cum în drum cineva stătea dezbrăcat. Cum poţi să-i educi pe copii în astfel de condiţii? La poliţie m-am adresat în repetate rânduri. Ei cunosc problema noastră aşa cum o cunoaşteţi şi voi. Dar nu o să se rezolve nimic, pentru că şi poliţistul de sector bea şi se hrăneşte de aici. De 15 ani vând alcool adus de prin Rusia, după ce e folosit la dezinfectat anumită tehnică, şi apoi îl prefac la noi”, ne-a spus o pensionară din regiune, solicitând anonimatul.

Alcoolicii şi poliţistul

Pretorul sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco, ştie despre punctele în care se vinde rachiu. “Au fost puncte de comercializare clandestină pe str. Sarmizegetusa, Independenţei şi pe Plaiului. Însă acestea au fost lichidate, practic. Poliţiştii de sector au primit indicaţii şi s-au ocupat de ele. Probabil, apar puncte noi, în altă parte. Noi ne străduim să reacţionăm împreună cu poliţia, care ar trebui să facă raiduri. Se plâng mai mulţi cetăţeni. E o problemă, într-adevăr”, a declarat Guriţenco.

Poliţistul de sector, Sergiu Tomceac, a declarat pentru ZdG că nu a fost posibil să o reţină în flagrant pe Ecaterina Alexeinco. “Ştiu cu ce se ocupă ea, dar nu pot să-i fac nimic pentru că o ascund clienţii. Din acest motiv, nu a fost posibil să o reţin în flagrant.” Întrebat dacă a văzut persoane care, după ce consumă alcool, se dezbracă în pielea goală, el a spus că nu cunoaşte astfel de cazuri.

Sectoristul a mai adăugat că, în zona respectivă, mai sunt persoane care practică comercializarea băuturilor alcoolice la domiciliu. “Câteva puncte au fost lichidate. Am reuşit să o prind pe o femeie care vinde. Însă judecată n-a întreprins nimic. A eliberat-o, ca şi pe alţii. Cei care vând spun la judecată că amenda este prea mare şi că aceasta este unica lor sursă de existenţă. Din câte cunosc eu, încă nu a fost niciun caz în care judecata să fi aplicat sancţiuni pentru asta. Amenda minimă este de 1000 de lei. Şi pe strada Zelinski am avut un caz asemănător şi judecata nu a făcut nimic”, susţine poliţistul de sector.

Tomceac nu ştie dacă în zona respectivă au decedat persoane din cauza alcoolului contrafăcut.

Precizam că legislaţia interzice comercializarea neautorizată a băuturilor alcoolice.

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. HASAN

  Draga Iu.Sanduţa,te inţeleg,zau şi pe tine,ca trebuie sa scrii ceva ca sa-ţi intreţii familia(daca o ai).Nu doresc sa te ofensez ori sa te supar,doamne fereşte,dar e sloganul zilei omule:-este cerinţa-poftim oferta.Ce caştiga acesta femee,atat doar sa-şi achite serviciile comunale şi procura medicamente,gata?Inţeleg eu sa fi făacut tu un reportaj unde sunt 200kg de heroina?Ori cine e stapanul lotului de contrabanda a ţigarilor reţinute in Bulgaria.ori cine şi cum aduce aurul de contrabanda in RM,cum ajunge carnea braziliana axpirată in RM,cine face din cretă şi var medicamente scumpe in RM,cum “Bomba”,”Maximun”,”Alina Electronic” etc,realizeaza marfa de contrabanda şi se eschiveaza de la plata impozitelor..Iata lucru pentru jurnalişti,in rest noi pe forum singuri putem decide unde se poate servi 100 de gr.Succese şi bafta.Aveţi automobil?Inarmaţi-va cu un aparat foto şi plecaţi din cabinetele de lucru la postul vamal intern al vămai Bender “Hărbovăţ”,sa vedeţi voi dupa orele 01 de noapte(deprindeţi-va şi noaptea a activa daca doriţi investigaţii) ce minunăţii se petrec-TIRuri,autobuse şi rutiere cu diferite marfuri spre Chişinau-vama doarme,bara deschi-sa,totul deja e achitat in buzunarele “stapanuilor”…Da luaţi-l şi pe Filat cu voi,fara Tudor Baliţkii,ca sa nu-şi preintampine subalternii,şi apoi vedeţi voi shou!!!!!

 2. galina

  MULTSI ANI IN URMà ZICEAM WI NOI CU SOTSUL Sà NE CUMPàRàM AUTOBUS CA Sà FACEM RUTA padova-chisinau…DEAORECE Và ZIC SINCER SE KIWTIGà MULTSI BANI CU ACEST BIZNES…doar cu powta care o dà lumea se dau wi multsi bani wi eau wi pasageri….
  NU SOCOT BANUL CUIVA,DAR WTIU Cà INTR’UN AN A CUMPàRA APARTAMENT DE CONSTRUKTSII NOI nu e putsin….
  Deci HOTàRIREA NOASTRà a fost astfel:dar cui ii voi plàti taxe,acest serviciu nu este legalizat de stat,iar un lucru ne legal nu este in principiul nostru de a fi pentru a trài…
  NU PUTETSI FACE NIMIK E DEJA ATIT DE BINE ORGANIZATà ACEASTà CONTRABANDà WI LUMEA ATIT E DE VAKCINATà LA MINCIUNI Cà ACTSIUNILE JURNALIWTILOR E CA O INTSEPàTURà DE TSINTSAR…

  TREBUE DESKISE HOTARILE,NUMAI AWA NU Và VOR AVEA POSIBILITATEA DE A ASCUNDE CEVA SAU A LUA MITE…
  WTITSI Cà AU DEMONSTRAT Cà LUMEA SLàBEWTE DACà II DAI VOE Sà MàNINCE TOT WI KIT VREA…
  WTITSI Cà AU DEMONSTRAT Cà LUMEA NU VA BEA EXAGERAT,DACà VA FI PERMIS CA FIECARE Sà FACà CE VREA WI DACà SOCIATATEA SE VA DESOCIALIZA, DECI VA DEVENI MAI INDEPENDENTà…DECI FIECARE SE VA UITA LA SINE WI FIECARE VA FACE TOT CE VREA WI CUM SOCOATE Cà E BINE PENTRU EL…
  cu chit este mai interzisà cu atit este mai aktivà acea directsie…WI toate direktsiile…

  D.MIHAI GHIMPU Và MULTSUMESC Cà ATSI SKOS LIMITA DE INTRARE A MAWINILOR IN MOLDOVA…
  Mà ADRESEZ PERSONAL,DEOARECE Và WI KUNOSK PERSONAL…DESKIDETSI FRONTIERELE NUMAI ASTFEL SE VOR INTRERUPE TOATE KIWTIGURILE NE LEGALE…POSIBIL NU TOATE DAR MULTE…
  Lumea se degradeazà moral cu vitsa ne cinstità care o facE…luatsi in consideratsie ce popor se inràdàcineazà…cu cine vetsi trài wi ce moldovà vetsi làsa VOM LàSA pe viitor urmawilor nowtri…PLINà DE VIATSà INCONWTIENTà WI DIZOPRDINE MENTALà…

  CU RESPECT

 3. Liosha

  bai hassan, da tu creieri ai?

  gandeste-te ca alcoolul pe care doamna il vinde face mult rau oamenilor. Ea face bani si isi plateste chitantele, iar altii dau bani, se otravesc si intr-un final mor de ciroza sau alte boli generate de consumul de alcool. Doamna aduce rau societatii si trebuie oprita si penalizata. Sunt si metode cinstite de a face bani, trebuie doar sa vrei. Vanzarea alcoolului trebuie interzisa si in magazinele autorizate, peste tot, cu exceptia berii si sampaniei.

 4. costantin

  “Vanzarea alcoolului trebuie interzisa si in magazinele autorizate, peste tot, cu exceptia berii si sampaniei.” BA LIOSHA DA TU CREIERI AI ???????????????????????????

 5. Animal Planet

  Politistii, procurorii si judecatorii toti au mintile drogate, alcoolizate. Nu putem sa facem regula ca nu sunt probe, ca nu avem martori …si tot asa. Pai ce fel de sistem avem. Daca esti prost si nu te duce capul cum sa rezolvi o problema de aia mica, sa prinzi in flagrant, lasa sapka de politai turmentat si fugi acasa. Nu avem nevoie de nenorociti care sa nenoroceasca bucata asta de Basarabie.

  La noi se bat cap in cap militaii cu procurorii si astia din urma cu burtosii de judecatori…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *