Scuzele Preşedintelui şi lacrimile părinţilor

272-ghimpuPrimăvara anului trecut a lipsit mulţi tineri de sănătatea şi spiritul de odinioară, iar pe părinţii lor – de un somn liniştit. Deşi nici unii, nici alţii nu-şi mai pun mari speranţe în înfăptuirea dreptăţii, au venit totuşi la întâlnirea cu Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu. Cei mai curajoşi dintre ei şi-au împărtăşit durerea, iar Preşedintele le-a cerut iertare din partea conducerii ţării pentru calvarul prin care au trecut, dar şi pentru faptul că a solicitat această întâlnire “abia acum, după un an”.

Întrevederea cu părinţii victimelor maltratărilor din aprilie, prima de acest fel, a avut loc pentru că Preşedintele Ghimpu a dorit să-i asculte, după cum s-a exprimat el. Timp de două ore, Mihai Ghimpu a vorbit despre regretele şi acţiunile sale înfăptuite în decursul ultimului an, tinerii şi părinţii au povestit despre loviturile poliţiştilor torţionari, pe care încă le mai simt, şi despre inacţiunile autorităţilor.

A dus în braţe un poliţist şi acum e “provocator”

Ecaterina Cucu a venit împreună cu fiul său Alexandru tocmai de la Ungheni. Cu lacrimi în ochi, mama povesteşte cum li s-a schimbat viaţa după evenimentele de atunci. Pentru ei lupta continuă, doar că, acum, de cealaltă parte a baricadei este intoleranţa persoanelor din comunitate. După ce, în timpul protestelor, Alexandru a scos din mulţime un poliţist, ducându-l în braţe, în multe imagini în care este surprins acest moment scrie că el este provocator. Mulţi din comunitate, dar şi străinii care-l recunosc după fotografii îi spun acest lucru.

“Vă uitaţi că este aşa voinic? Are abia 20 de ani. Este un copil”, spune mama cu vocea tremurândă. Niciodată nu va putea uita chinurile prin care a trecut timp de o săptămână, în care nu ştia unde i se află fiul şi în ce stare este. Alexandru a fost reţinut pe 8 aprilie cu forţa şi fără explicaţii. A fost bătut fără milă şi silit să semneze procesul-verbal scris de poliţişti. După ce a fost judecat, fără a fi ascultat, a fost dus la Vulcăneşti, unde iarăşi a fost bătut. Acest tânăr, student, care a avut curajul să ducă în braţe un poliţist rănit, a fost învinuit că a “ultragiat colaboratorii de poliţie”, adică i-a insultat, jignit.

“Pentru el, a fost un şoc puternic”

“Ştiţi unde se află copilul dumneavoastră?” a fost întrebarea pe care a auzit-o Larisa Mihalaş de la străinul care se afla la celălalt capăt al firului telefonic. Ea ştia că băiatul ei, Andrei, care încă nu avea 18 ani, a mers împreună cu alţi tineri din sat la Chişinău, la protest. Spera că poate astfel “se va face ruptura care va aduce schimbarea în ţară”, îşi aminteşte Larisa. “Veniţi să-l luaţi acasă”, i-a spus poliţistul mamei speriate, la o zi după reţinerea feciorului.

Drumul de la Cahul până la Chişinău li s-a părut părinţilor mai lung ca niciodată. “Era bătut, Doamne fereşte. L-am luat acasă şi ne-am temut să ne mai adresăm undeva, chiar şi la spital. L-am lecuit băbeşte. Ne-am temut şi de comuniştii din sat, să nu avem probleme. Doamne, prin ce situaţie am mai trecut”, spune mama lui Andrei, care stă cu ochii în jos şi îşi şterge lacrimile.

Andrei le-a povestit părinţilor doar în linii mari prin ce a trecut cât a stat reţinut. Ei ştiu că a fost bătut, că a fost ţinut în frig, că era obligat să stea în poziţie de drepţi. În familie, nu a văzut niciodată violenţă şi pentru el acesta a fost un şoc puternic. “A fost speriat de ajuns. Dacă ar mai fi vreun eveniment, cred că nici el nu ar mai merge, dar nici eu nu i-aş mai da voie”, spune mama băiatului, precizând că nu au nici bani şi nici timp să se ocupe de judecată şi lasă dreptatea în mâna conducerii.

“Mi-i calic copilul şi eu m-am ales cu lacrimi”

Mama lui Chiril Gumeni, un băiat de 15 ani, nu-şi poate stăpâni lacrimile. Nici cuvintele potrivite parcă nu le mai găseşte. A venit la întâlnirea cu Preşedintele interimar cu feciorul, care merge şchiopătând, şi cu mai multe fotografii din spital. “A avut două operaţii la picior. Acum merge cu greu şi are foarte mari probleme de sănătate. De fiecare dată când iese afară din casă, îmi fac griji”, spune mama disperată, care recunoaşte că poliţistul care i-a lovit copilul cu piciorul în cap şi care l-a bătut astfel, încât i-a frânt piciorul, i-a dat 300 de euro ca să mintă în judecată. “N-am nevoie de bani, mi-i calic copilul şi eu m-am ales cu lacrimi”, spune mama.

“Cel mai trist este că s-a folosit forţa”

“Îmi pare rău că această acţiune paşnică a fost transformată în vandalizarea clădirilor şi omorul tinerilor”, a declarat Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care a anunţat că va solicita deshumarea celorlalţi tineri decedaţi în urma evenimentelor din aprilie 2009 în condiţii suspecte. Ghimpu a încurajat persoanele care au fost maltratate să nu le fie teamă şi să depună mărturii la Procuratura Generală, deoarece “suntem obligaţi ca ancheta să aibă loc şi să fie una corectă şi obiectivă”, a conchis Preşedintele.

Andrei Muntean:

“Până atunci n-am avut idee că poliţiştii pot interveni în aşa mod. Am fost vânat şi bătut fără milă în spatele Cinematografului “Patria” până mi-am pierdut cunoştinţa. Apoi am fost transportat la Comisariatul de la Buiucani. Eu credeam că voi fi dus la spital, pentru că eram plin de sânge. Nu am înţeles de ce m-au bătut. La comisariat erau şi fete. Una era însărcinată şi se ruga de poliţişti să nu fie lovită, dar aceştia nu ţineau cont de rugăminţile ei.”

Sergiu Creţu:

“Am fost arestat pe 8, seara. Am fost bătut, iar noaptea am fost dus la spital. Am auzit cum un poliţist i-a spus altuia: dacă îl lăsăm pe mâine, aista o să moară. Am avut comoţie şi două operaţii la mână. Am fost nevoit să las studiile şi, un an întreg, am stat numai prin spitale.”

Gheorghe Raşcenco:

“În 48 de ani, câţi îi am, nu am văzut niciodată aşa ceva. Şi nici cuvintele care ni se adresau acolo nu le-am auzit până atunci. Am fost bătut în seara zilei de 8 aprilie. Pe la 2 noaptea, am fost dus la spital. Nu vreau să merg prin judecată. Vreau să lucrez. Am o familie de întreţinut.”

Tatiana EŢCOPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Traian Crete

  UNDE SUNT CEI CARE AU ORDONAT PERSECUTAREA TINERILOR DIN 07 APRILIE sau cariera lui GALIŢ în vâltoarea evenimentelor ???

  Evenimentele din 07 aprilie s-au sfârşit tragic doar pentru cei de pe prima linie, atât din tabăra protestatarilor cît şi din cea a poliţiștilor.
  După cum s-a putut observa, protestatarii s-au ales cu grave leziuni corporale, cu vieţi distruse şi groaznice amintiri, în timp ce liderii pe care i-au susţinut şi pentru care s-au luptat s-au ales cu fotolii moi şi putere, iar acum, când a venit timpul lor de a plăti cu respect celor ce au luptat pentru idealurile democratice, aceştia nu fac altceva decât să bată în semenii lor din tabăra adversă – poliţişti care au fost pe prima linie executând ordinele superiorilor săi.
  Este evident că poporul cere capul lui Moţoc dar nu a slugilor amărâte ale acestuia…
  Dar unde este acel Moţoc, sau cel puţin purtătorii lui de cuvânt?
  În privinţa evenimentelor ce au avut loc la 07 aprilie 2009 a fost pornită cauza penală nr. 2009038033, instrumentată de Comisariatul General de Poliţie.
  Responsabil de efectuarea urmăririi penale în modul ordonat de Vladimir Botnari – persoană apropiată ministrului Papuc, câinele de pază al împăratului Voronin, a fost desemnat persoana de încredere a lui Vladimir Botnari domnul Valeriu GALIŢ (vicecomisarul mun. Chişinău şi respectivul cioban al oilor lui Botnari) şi cumătrul acestuia Sergiu Ţurcan (şeful adjunct al secţiei urmărire penală din cadrul CGP).
  Valeriu GALIŢ a fost persoana care primea direct spre executare ordinele în cadrul cauzei penale nr. 2009038033 şi a ordonat reţinerile tinerilor în ziua de 07 şi 08 aprilie şi pentru care vărsările de sânge au constituit un avânt în cariera sa de călău.
  Din numele lui Valeriu Galiţ, sub semnătura lui Sergiu Ţurcan la data de 08.04.2009 se fac adresări către birourile de avocaţi pentru a le pune la dispoziţie 10 avocaţi necesari de a se efectua reţineri în masă, ordonate lui Galiţ de către Botnari.
  La indicaţiile lui Valeriu Galiţ, comisariatele de poliţie din sectoare efectuau acţiuni de fabricare a materialului probator necesar înaintării acuzaţiilor penale liderilor politici printre care: V. Filat, A. Tănase, V. Nagacevschi, M. Godea, C. Vieru, I. Butmalai, S. Urechean, L. Bujor, O. Cernei, D. Chirtoacă, M. Ghimpu, Chiril Lucinschi, Oazu Nantoi, G. Stati, V. Cuşnir, A. Petrenco, V. Pavlicenco etc.
  Tot el, Galiţ, atât direct cât şi prin intermediul lui S. Ţurcan a ordonat ofiţerilor de urmărire penală efectuarea reţinerilor în masă a tuturor persoanelor prezente în piaţă, inclusiv fete, indiferent de existenţa temeiurilor de reţinere. Poliţiştii care încercau să obiecteze erau drastic sancţionaţi, şi până la urmă au ajuns pe banca acuzaţilor pentru ordinele executate ,în timp ce acei care le-au dat s-au încununat de succes.
  La indicaţiile lui Sergiu Ţurcan s-au efectuat reţineri cu participarea brigăzii cu destinaţie specială „Fulger” a tinerilor direct din autobuze, care nici nu ajunseseră în piaţă. Tot la indicaţiile lui S. Ţurcan tinerii reţinuţi au ajuns în pumnii poliţiştilor brigăzii cu destinaţie specială.
  Bineînţeles împotriva celor cu grade înalte rămaşi în funcţii, responsabili de urmărirea penală nimeni nu îndrăzneşte de a mărturisi…
  La 09 aprilie 2009, în cadrul CGP s-au prezentat 7 procurori care executau indicaţiile lui Ţurcan înaintând învinuiri persoanelor reţinute pentru a face posibilă arestarea acestora.
  Învinuirile erau fabricate de către grupul de urmărire penală a CGP.
  Tot aceşti procurori examinau reclamaţiile de tortură şi violenţă pe care le respingeau. Ulterior toţi cei care au depus plângeri privind aplicarea torturii erau „prelucraţi” de lucrătorii
  operativi la indicaţiile lui Ţurcan Sergiu.
  Ţurcan Sergiu se ocupa personal de fabricarea probelor necesare reţinerii şi înaintării învinuirii. În acest scop, Ţurcan Sergiu personal dădea indicaţii lucrătorilor operativi şi ofiţerilor de urmărire penală.
  Pentru muncă prodigioasă şi meritele deosebite la realizarea operaţiunilor legate de evenimentele din 07 aprilie 2009, în luna decembrie 2009 de ziua poliţiei, Valeriu GALIŢ şi Sergiu ŢURCAN au fost premiaţi şi li s-au acordat grade speciale înainte de termen.
  V. GALIŢ a primit gradul de colonel de poliţie iar S. Ţurcan a primit gradul de maior de poliţie.
  Mai mult de atât, în anul 2010, V. GALIŢ a fost avansat în funcţia de şef al Direcţiei din cadrul Departamentului de Urmărire Penală al MAI iar S. Ţurcan a fost numit vicecomisar al municipiului Chişinău, probabil că au fost recomandaţi noii guvernări că se pricep foarte bine la urmărire penală.
  Necătând la faptul că aceşti indivizi fără scrupule au ordonat fără nici o milă maltratarea şi privarea arbitrară de libertate a sute de tineri nevinovaţi, s-au aflat la funcţii de conducere în epoca lui PAPUC, sunt chiar avansați în perioada de guvernare a regimului democratic şi pe lângă toate mai sunt şi premiaţi pentru că au slujit cu credinţă regimului comunist.
  Nu este oare aceasta o umilire a celor pe pielea cărora a fost detronat regimul lui Voronin şi înscăunaţi democraţii la putere?
  De unde venim şi unde ne ducem ? Unde este bunul simţ ?
  Întru atât de adânc să fie penetrată mafia poliţienească în măduva societăţii noastre …
  Şourile cu reţinerile unor poliţişti de rând, nu credem că este altceva decât o jertfă adusă de mafia poliţienească regimului democrat pentru a ţine mulţimea liniştită, dintre care mulţi s-au făcut extrem de nemulţumiţi, când primarul Chirtoacă a scos în evidenţă subiectul trecut deja în umbră …
  Cu ce se deosebeşte regimul Voronin, poliţia căruia era organizată pe principiile mafiote de cea actuală ? Unica deosebire este că pe timpul lui Voronin poliţia avea un singur stăpân şi era organizată într-o singură grupare, pe când acum, grupările acţionează independent şi se supun doar propriilor interese. Unica deosebire este ministrul de interne, care pare a fi un om onest ce mai ţine minte valorile pe care poliţia este chemată pentru a le proteja şi adevărata menire a acestei instituţii într-un stat civilizat, motiv pentru care este adesea manipulat şi călcat în picioare de comercianţii lui Papuc, care au transformat poliţia într-un târg de tâlhari.
  Cei care îşi fac treaba pe ascuns să fie scoşi în evidenţă, astfel ca D-l Galiţ să cunoască că celula sa mafiotă, sfinţită de cumătrism nu este una invizibilă cum crede el sau complicii săi; faptele vorbesc de la sine.
  Galiţ pleacă la MAI , locul lui este luat de cumătrul Sergiu Ţurcan, care la rândul său îşi aduce un alt cumătru tocmai din Făleşti pentru a-i ocupa locul şi completa lanţul mafiot cu o nouă verigă.
  Roata se învârte, unul pleacă, altul vine şi aşa sunt păstrate şi alimentate rădăcinile mafiote în poliţia moldoveană.
  Afacerea Galiţ – Ţurcan va fi elucidată în continuare; de această dată ne vom referi la modul de alimentare financiară a celulei mafiote, care controlează urmărirea penală în mun. Chişinău în stilul Papuc.

 2. Mara

  bine informat.gradele le inmàneazà seful statului.de ce actuala guvernare se teme sà pronunte numele lui vor-onin? banditul àsta, nu-i figureazà nicàieri numele ca fiind capul tuturor relelor.ministrul MAI onest? atunci ce cautà acolo galit? unui onest ii place sà lucreze cu onesti,nu o mànà spalà pe alta.sau bou la bou rage.catan-onestul nu s-a dat in gàt la elucidarea fàràdelegilor din aprilie.mai mult:ceea ce au fàcut ghimpu si chirtoacà,nu a plàcut nici MAI,nici PG,nici lui filat.atunci,cum dracu sà facem sà intelegem si noi ceva din “balaganul” àsta.và dati seama ce “intelege” mos ion? de aia e imbrobodit de fiecare datà cu un kg de orez.

 3. europa

  Vrem un film documentar despre torturarea anticomunistilor in beciurile politiste ale extremei stangi comuniste cu persoanele torturate in rolurile principale, pentru istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *