Închisoarea cu vacanţă

279-ultimsunetinchisoareLa 1 iunie, la Penitenciarul pentru minori de la Lipcani, s-a desfăşurat o acţiune neobişnuită. Tinerii deţinuţi au ieşit în vacanţă. Vacanţa o vor petrece tot la penitenciar. La sărbătoarea ultimului clopoţel a fost prezent ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.

În dimineaţa zilei de 1 iunie, cei 49 de tineri de la Penitenciarul nr.2 din Lipcani au fost aliniaţi în faţa şcolii. De la tribună le-au vorbit oaspeţii de la Chişinău, iar mesajul a conţinut fraze şi expresii neconcepute pentru o închisoare: “copiii sunt o comoară”, “copiii sunt darul cel mai de preţ”, “sărbătoarea copiilor”, “vacanţa veselă”.

Părea că cei câteva zeci de tineri care îşi ispăşesc pedeapsa la penitenciarul de la Lipcani nu înţelegeau rostul şi sensul adevărat al acestor cuvinte. Mulţi dintre ei provin din familii vulnerabile, dezmembrate, violente, unii sunt orfani sau abandonaţi. Şansa lor ar fi, în primul rând, o familie care să îi aştepte la reîntoarcere.

“Cunosc multe cazuri în care, dacă copiii ar fi fost în alte conditii sociale, nu ar fi ajuns niciodată la penitenciar,” a declarat pentru presă Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei. El a accentuat că şi în aceste condiţii, când familiile nu acordă susţinere şi educaţie adecvată minorilor ajunşi în conflict cu legea, instanţele de drept au obligaţia să acorde maximă atenţie contravenienţilor minori. “Penitenciarul ar trebui să fie o ultimă soluţie, până la această etapă lor ar trebui să le fie aplicate alte măsuri, cum ar fi munca în folosul comunităţii şi consilierea”, susţine ministrul Tănase.

Directorul penitenciarului, Iurie Furmuzachi, a remarcat că numărul celor deţinuţi e destul de mic în prezent, în comparaţie cu anii trecuţi, mai ales după amnistierea din 2009. Totodată, Furmuzachi a specificat că cei circa 50 de adolescenţi de aici sunt cu cazuri repetate de crime.

279-ultimsunetinchisoare2Pentru toţi, penitenciarul oferă soluţii educative. O şcoală de meserii, o bibliotecă, o capelă ortodoxă – îşi au uşile deschise pentru tinerii care ar putea încerca o altă cale în viaţă. “E important că Biserica s-a implicat în această muncă de educaţie, există o capelă, un preot care vine încoace, desigur că împreună cu educatorii şi psihologii, muncind la un loc, ajungem să gândim optimist şi să credem că aceşti oameni nu sunt irecuperabili pentru societate”, susţine Alexandru Tănase.

Şcoala de la penitenciarul nr.2 are clase şi ateliere, ca şi orice scoală din afara gratiilor. Totuşi, în clase atmosfera e alta. Nu doar pentru că şcoala se află pe un teritoriu împrejmuit cu gard înalt şi cu sârmă ghimpată. Tinerii, deşi sunt de vârste diferite, învaţă în aceeaşi clasă, au niveluri de cunoştinţe diferite şi un grad de dorinţă de a deprinde o meserie.

Biblioteca penitenciarului este vizitată de puţinii doritori. Şi fondul de carte este foarte divers, de la cărţi şi ziare din vremurile sovietice, până la ediţii noi, în română sau engleză. La 1 iunie, Ministerul Justiţiei a adus pentru ei un lot de carte de invidiat. “E o donaţie de carte care a cuprins în jur de 200 de titluri din literatura artistică pentru adolescenţi. Cărţile au fost alese de către Gheorghe Erizanu, de la Editura Cartier. Sunt dicţionare de sinonime, dicţionare enciclopedice, culegeri cu scrierile lui V. Alecsandri, opera lui Eminescu”, susţine Tatiana Paşcovschi, responsabilă pentru relaţii cu presa la Ministerul Justiţiei.

În acest an, trei adolescenţi au absolvit şcoala de meserii şi au primit diplome de calificare. La ceremonia absolvirii lor nu a fost un bal cu furşet şi muzică, dar totuşi a fost un eveniment memorabil: 5 echipe de filmare şi un grup mare de jurnalişti au fost prezenţi şi au abordat evenimentul lor în presă. Mai mult ca atât, la absolvire au fost felicitaţi de ministrul Justiţiei, de alţi reprezentanţi ai instituţiilor oficiale de la Chişinău.

Tinerii, prezenţi la manifestările festive, au făcut faţă cum au putut evenimentului. Au recitat versuri, au cântat, au ascultat declaraţiile despre “copilăria fericită” şi “copiii – un dar divin”. În final, unul dintre adolscenţi a luat un clopoţel mare, de aramă, şi a făcut ocolul închisorii, vestind vacanţa.

Astfel, de două zile, cei trei absolvenţi ai şcolii de meserii de la Lipcani, dar şi ceilalţi elevi şi cei care nu mai sunt elevi, sunt oficial în vacanţă. O vacanţă după gratii.

R.G.

[nggallery id=110]


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. carlos

    La sigur acesti copii la iesire vor fi asteptati cu bratele deschise de partidul comunist….

  2. ion

    am stat un an .in anul 2000 … era o carneficina . . . .toti politai bateau detinutii.. ii bateu pina la singe. .. ar fi da condamnat pe toti rensponsabile .acum dupa 12 anni pregadesc un dosar cu martori care erau cu mine in annul 2000 .si cu avocatii miei lo voi depune la aia . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *