În medicină: Previziuni greşite sau minciuni conştiente?

Mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii în frunte cu ministrul Vladimir Hotineanu prognozau pentru această perioadă un val nemilos de gripă pandemică, mult mai periculos decât cel înregistrat în această iarnă. Declaraţiile oficialilor au creat panică printre cetăţeni, care au luat cu asalt spitalele pentru a se vaccina. Surpriză însă: în perioada martie-aprilie au fost înregistrate cazuri extrem de rare de îmbolnăvire cu acest virus. De o lună, în laboratoare nu au fost depistate alte incidente cu virusul AH1N1.

La 21 martie, o femeie gravidă, de 27 de ani, a fost internată la Spitalul Clinic Republican din Chişinău, cu gripă porcină. După ce i-au fost administrate antibiotice, pacienta a dat primele semne de însănătoşire. Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, considera că acest caz însemna apariţia celui de-al doilea val de gripă porcină. Cu toate acestea, ulterior nu au fost înregistrate alte cazuri.

Cum induceau medicii frica în oameni

La sfârşitul lunii decembrie 2009, într-un interviu pentru ZdG, ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, făcea apel la cetăţenii R. Moldova să se vaccineze împotriva gripei pandemice. Acesta se referea la prognozele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi spunea că al doilea val de gripă se va declanşa în martie-aprilie 2010 şi va fi mult mai grav decât cel anterior. “Din această cauză, noi insistăm acum asupra vaccinării, pregătindu-ne de cel de-al doilea val”, menţiona ministrul.

Ministrul Hotineanu nu a fost singurul oficial care a susţinut ipoteza conform căreia perioada martie-aprilie va aduce un val puternic de gripă, care, în cazul în care va găsi oamenii nevaccinaţi, va provoca numeroase victime. “Cel de-al doilea val al gripei pandemice AH1N1, aşteptat la sfârşitul lunii martie, va fi mai agresiv, iar ignorarea vaccinării conduce spre acutizarea situaţiei epidemiologice”, declara directorul adjunct al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNSPMP), Vasile Sohoţchi.

Au existat mai multe voci care au vehiculat ideea pericolului mortal al virusului, în caz de nevaccinare. Acest lucru a provocat, inevitabil, o creştere a numărului de persoane care au apelat la vaccinuri. Până acum, în R. Moldova au fost vaccinate circa 364 mii de persoane. Ministerul Sănătăţii a anunţat că doar în 2 cazuri au fost confirmate reacţii postvaccinale de origine alergică. Interesant e şi faptul că vaccinarea continuă. Acum ministrul Sănătăţii recunoaşte parţial că a greşit.

Hotineanu: “Nu este! Nu s-a adeverit”

“Nu este! Nu s-a adeverit”, a reacţionat ministrul Sănătăţii atunci când i-am amintit declaraţiile din iarna acestui an. “Nu avem acum cazuri de gripă pandemică pe tot teritoriul ţării. Mi-e greu să spun dacă pericolul mai există. Trebuie de menţionat însă că acest virus este acomodat şi la temperaturi înalte, spre deosebire de virusul gripei sezoniere, care apare doar la temperaturi joase. Adică, putem avea gripă şi în sezonul cald”, opinează Hotineanu. Acesta refuză să facă o legătură între vaccinare, declaraţiile sale care prognozau un val puternic de gripă şi virusul AH1N1.

“Vaccinarea este un alt capitol. Vaccinul pe care îl avem este şi pentru gripă sezonieră, aşa că nu trebuie legat vaccinul cu situaţia epidemiologică”, spune ministrul. Acesta afirmă că vaccinul este total inofesnsiv, nu provoacă nicio complicaţie, poate fi administrat şi copiilor de 2 luni şi este bun chiar şi în cazul gripei sezoniere.

Vladimir Hotineanu a mai spus că R. Moldova nu a cumpărat nici un vaccin antigripal. “În decembrie-ianuarie am primit, sub formă de donaţii de la Guvernul României, 500 mii doze de vaccin, dintre care 400 de mii au fost administrate. Acum mai vin 380 de mii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care, la fel, sunt donaţii”, a conchis funcţionarul.

Prognoze locale, bazate exclusiv pe recomandările OMS

Vasile Sohoţchi, vicedirector în problemele epidemiologiei generale, ale bolilor extrem de periculoase şi combaterea bioterorismului din cadrul CNSPMP, declară că toate previziunile şi prognozele făcute anterior de specialiştii de la noi sunt o consecinţă a recomandărilor OMS. Acesta nu crede, totuşi, că OMS a avut un oarecare interes în a promova “valul doi al gripei”.

“OMS nu a schimbat încă alerta pandemică de gradul 7, deci pericolul ca gripa pandemică să revină în octombrie-noiembrie persistă. Noi facem prognoze în baza recomandărilor OMS, pe care o considerăm cea mai veridică instituţie. Vicedirectorul CNSPMP a ezitat, însă, să ne spună dacă specialiştii de la noi fac previziuni în temeiul propriilor cunoştinţe şi date. “Datele de care dispunem le ţinem pentru noi. Cum ne recomandă OMS, aşa facem. Recomandările lor sunt cele mai importante. Nu putem să trecem peste ele. Dacă am face asta, ar însemna că trecem peste cerinţele lor şi apoi ei nu ne mai ajută”, a spus Sohoţchi. Acesta a refuzat să spună dacă a avut sau are o opinie personală vizavi de valul doi al gripei pandemice, care se anunţa, conform OMS, unul extrem de periculos.

Acuze aduse OMS

Precizăm că OMS a fost acuzată în repetate rânduri că ar fi declarat starea de pandemie de gripă AH1N1 sub presiunea companiilor farmaceutice. Reprezentanţii OMS au fost chemaţi chiar la audieri de către Consiliul Europei, după ce unii dintre parlamentarii europeni au declarat că este o falsă pandemie şi au cerut o anchetă. OMS, alături de alte instituţii publice, au creat panică inutilă privind pandemia de gripă AH1N1, se arată într-un raport despre gestionarea pandemiei, prezentat de britanicul Paul Flynn Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Raportul vicepreşedintelui Comitetului de Sănătate din cadrul CE arată că OMS s-a jucat cu siguranţa publică prin exagerarea pericolelor pandemiei de gripă. Britanicul susţine că există o mare discrepanţă între numărul de decese estimat de OMS şi numărul celor care au murit din cauza gripei. Estimările iniţiale vorbeau de 65 mii de decese în Marea Britanie, însă numărul persoanelor care au murit a fost de 360, ceea ce ar putea diminua încrederea în OMS.

“Declinul încrederii ar putea fi riscant în viitor. Când va veni următoarea pandemie, s-ar putea ca multe persoane să nu mai aibă încredere în recomandările OMS. Aceste persoane ar putea refuza vaccinarea şi şi-ar pune astfel în pericol viaţa”, susţine Paul Flynn.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. LUDMILA

  CUM SI ERA DE PREVAZUT-VACINE-(GRATIS?)-CE FEL DE GRATIS DACA CELE MAI MONOPOLURI FARMACEUTICE S-AU IMBOGATIT LA INFINIT CU ACESTE “PANDEMII” INVENTATE SI CU AJUTORUL IGNORANTEI POPULARE SI A CELOR CA HOTINEANU & BANDA…

 2. LUDMILA

  …DACA NU VI-I GREU…CAUTATI MESAJELE MELE LA ACEASTA TEMA SI O SA VEDETI DE CITE ORI AM SCRIS CA ACEASTA PANDEMIE E O TRUFA SI TOTI CE FAC PROPAGANDA-TRUFATORI…

 3. costea

  jos cu hotineanu,de vorbit ii bun da la fapte zero,lo invatat filat kum sa vorbeasca si se preface k nu vede, k toate skimbarile sunt asa numitele reforme,fuck off hotineanu

 4. Olga

  Sistemul de sanatate risca sa fie total distrus de noii “conducatori ai sistemului”.

  Atentie la initiativa ministrului sanatatii si cea a unui grup de deputati liberali de reorganizare a sistemului de sanatate (au promovat-o acasta saptamina in Parlament).

  Se va permite de acum incolo darea in arenda a spatiilor institutiilor medicale publice.
  Stiti ce ar insemna acest lucru? Nu altceva decit privatizare ascunsa a acestor institutii.
  Acest lucru s-a intimpplat in citeva tari din regiune. Cind s-au trezit, toate spatiile erau date in folosinta pentru 20-40 de ani.
  Asa va fi si la noi, daca nu va fi oprita aceasta initiativa “dezinteresata”.

  A venit timpul celor fara principii si valori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *