Educaţie printre corupţi

222-educatieUn copil de 2 ani suportă consecinţele contradicţiilor dintre doi adulţi. Singura sa vină e că frecventa grădiniţa, a cărei directoare a fost acuzată de bunica sa de corupţie. Ulterior, şefa a fost demisă din funcţie, dar în scurt timp a revenit la grădiniţă în calitate de asistentă medicală, chiar dacă nu are studii de specialitate.

Este vorba despre grădiniţa nr. 2 din s. Peresecina, r. Orhei, şi despre fosta directoare a grădiniţei, Elena Roman. Aceasta, fiind şefă a instituţiei preșcolare, se pare că a făcut uz de funcţia sa în interes personal.

Dar, odată cu angajarea Mariei Petrache în calitate de şefă de gospodărie, aceasta a descoperit mai multe escrocherii ale directoarei. În consecinţă, la 15 ianuarie curent Maria Petrache a fost disponibilizată, după ce muncise acolo din 2005.

Angajat cine nu trebuia

Conducerea grădiniţei a invocat că Maria Petrache îşi permitea să lipsească de la muncă. Această acuzaţie, însă, este spulberată de Petrache, care susţine că a devenit victima directoarei Elena Roman, deoarece a deconspirat mai multe cazuri de corupţie.

Într-adevăr, Maria Petrache a încercat să clarifice mai multe situaţii ce i se păreau suspecte la grădiniţă. Iniţial, ea s-a arătat nedumerită de activitatea personalului tehnic, a electricianului, căruţaşului, dulgherului, care, deşi nu veneau la lucru, figurau în fişele salariale. Ea presupune că directoarea era cea care le ridica salariile. De fapt, mai mulţi angajaţi de pe listele grădiniţei nu veneau la serviciu, Elena Roman folosindu-se de salariile lor.

Mai mult, din iniţiativa Elenei Roman se stabilise taxa de 300 de lei pentru primirea la grădiniţă a fiecărui copil. “În mai 2007, s-au adunat 10 mii de lei, iar în octombrie 2007, directoarea a luat acei bani. În scurt timp, casa Elenei Roman a fost renovată, fiind instalate ferestre şi uşi noiţ, ne-a povestit Maria Petrache.

Elena Roman respinge acuzaţiile, declarând că nu a luat niciun ban din cei achitaţi de părinţi.

Vorbind cu mai mulţi părinţi, am constatat că aceştia plătesc lunar câte 70-80 de lei pentru frecventarea grădiniţei de către copiii lor. În plus, pentru ca micuţii să fie înscrişi în grupele preşcolare, părinţii spun că achită câte 200 de lei. “Este adevărat, s-au strâns bani acum, dar a fost la iniţiativa asociaţiei părinteşti. Aşa-i peste tot. Mie personal nu mi-au dat nici un leuţ, spune fosta directoare.

Procuratura Orhei a constatat că Elena Roman, ca şefă de grădiniţă, a acţionat în interes personal, efectuând înscrieri ale unor date vădit false în documentele oficiale, în anii 2007-2008, şi angajând fictiv la muncă pe Ion Coroi, Tudor Nepotu şi Lilia Busuioc. Însuşindu-şi salariul acestora, în valoare de 18 611,59 lei, ea a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice.

Metamorfoza directoarei

Deşi a fost găsită vinovată de Procuratură, figurând într-un dosar penal, Elena Roman activează şi în continuare. Ce-i drept, de astă dată nu în postură de directoare, din care a fost demisă în septembrie, ci în calitate de asistentă medicală. Ea ocupă această funcţie deşi, conform unui document emis de Ministerul Sănătăţii, nu are studii medicale, iar angajarea sa la acest serviciu nu a fost coordonată cu Direcţia Sănătăţii Orhei. Ea a fost angajată conform unei diplome care arată că a absolvit Şcoala pedagogică “Boris Glavanţ din Soroca, specialitatea “Educaţie în creşeţ, se mai spune în documentul Ministerului Sănătăţii, semnat de viceministrul Mircea Buga.

Cel mai grav, se pare, e faptul că scandalul dintre cele două femei s-a răsfrânt asupra unei fetiţe mici, de doi anişori. “Am două nepoţeleţ, ne povesteşte Maria Petrache. “M-am adresat la şefa de atunci a grădiniţei, Elena Roman, cerând un loc pentru un copil. Ea mi-a refuzat cererea, spunând: “Îţi voi primi copilul la grădiniţă când îţi va creşte ţie barbăţ. Ulterior, Maria Petrache s-a adresat la primărie. Cu ajutorul primarului, copilul a fost primit la grădiniţă.

Copilul, bătut de dădacă

La acel moment, Roman era în concediu, dar, după cum povesteşte bunica copilului, a reuşit să ordoneze ca copilul să fie dat afară. “Ulterior, am observat schimbări în comportamentul micuţei. Mama fetiţei, Silvia Beschieru, lucrează în calitate de asistentă medicală la Chişinău, având 14 ani de lucru cu copiii. Nu i-a fost greu să-şi dea seama că ceva nu e în regulă.

Pe 27 februarie, după ce am venit acasă, am constatat că fetiţa are febră, 39,6. Credeam că-i gripă şi am început tratamentul. Situaţia, însă, rămânea neschimbată. Am chemat salvarea. Medicii ne-au spus că ar fi alte probleme. Ulterior, dădaca, cu frică, a recunoscut că fetiţa a fost bătută, trasă de urechi, de păr, lovită cu palma în cap. Am dus copilul la Chişinău, la Centrul Mamei şi al Copilului, unde i-au fost făcute investigaţii medicale. S-a constatat că copilul a avut comoţie cerebrală. Acum câteva zile a fost externată, dar trebuie să facă tratament la domiciliu încă 2 săptămâniţ, ne-a povestit Maria Petrache.

Şi Silvia Beschieru, mama Marianei, ne-a confirmat spusele Mariei Petrache. “Acum am venit de la întâlnirea cu trimişii ministerului şi nu-mi pot stăpâni plânsul. M-au acuzat că afectez imaginea grădiniţei. E o mare nedreptate. Lupt singură, dar văd că nu am vreo şansă. Lupta cu corupţia e doar la nivel de vorbe. Din victimă devii acuzatţ, ne-a spus plângând mama fetiţei de 2 ani.

Directoarea interimară a grădiniţei, Ana Pătârniche, spune că acuzaţiile sunt “braşoaveţ și că procuratura se ocupă de caz. “În plus, Elena Roman a fost eliberată din proprie iniţiativă din funcţia de director, pe motiv de boală. Referitor la fetiţă, pot să vă spun că nu a fost nicio bătaie. Fetiţa a căzut jos din maşină, acasă la ea. Acum, acea lovitură a dat complicaţii. De altfel, nu a fost adus niciun certificat care ar confirma că fetiţa a fost lovită de dădacă. Vă imaginaţi? Cum să baţi un copil în cap ca acesta să aibă comoţie cerebrală? Trebuie să-l baţi tare ca să se întâmple aşa cevaţ.

Unde-i adevărul?

Elena Roman ne-a spus că, la grădiniţă, s-a desfăşurat un control, și s-a stabilit că dădaca acuzată că a lovit copilul e nevinovată. Fosta directoare neagă faptul că nu ar avea studii medicale. “Am studiat la şcoala pedagogică, grupă medicală, 12 obiecte din domeniul medical, iar examenul medical l-am dat la bolile pentru copii. N-am studii medicale pentru spital, dar am pentru grădiniţăţ, se scuză Elena Roman.

Svetlana Dodon, procuror la Orhei şi responsabilă de caz, a declarat pentru ZdG că “Urmărirea penală nu este terminată şi nu putem da un rezultat exact. Chiar dacă s-a stabilit că Elena Roman a falsificat nişte documente, deocamdată, nu există o hotărâre judecătorească prin care să i se interzică acesteia deţinerea altei funcţii în cadrul grădiniţeiţ, ne-a spus procurorul Svetlana Dodon fără a preciza când va fi luată o decizie în acest caz.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *