Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dispăruţi fără urmă

Dispăruţi fără urmă

Bizara dispariţia a lui Veaceslav Slav, student în anul 1 la Academia de teatru, muzică şi arte plastice, rămâne în continuare un semn de întrebare pentru rude, dar şi pentru anchetatori. Potrivit poliţiei, acest caz este unul foarte delicat datorită faptului că nu sunt probe care ar confirma sau infirma implicarea altor persoane în dispariţia tânărului.

259-disparutiVeaceslav Slav are 21 de ani. Este originar din satul Cioc-Maidan, raionul Comrat, având domiciliul în mun. Chişinău, pe şoseaua Hânceşti. La orele 9.30, pe data de 26 noiembrie 2008, Veaceslav Slav a plecat de la domiciliu în direcţia Academiei de muzică, teatru şi arte plastice, unde îşi făcea studiile şi, până în prezent, locul aflării sale este necunoscut, informează Comisariatul General de Poliţie (CGP).

Tudor Căpăţână, specialist principal al Biroului relaţii cu publicul al CGP, susţine că a fost intentată o cauză penală pe marginea acestui caz. „Este un caz foarte delicat dat fiind faptul că lipsesc probele care ar confirma sau infirma implicarea altor persoane în dispariţia tânărului”. Totodată, Căpăţână a mai adăugat că a purtat discuţii cu părinţii tânărului dispărut şi a constatat că ei sunt distruşi sufleteşte.

Secretara rectorului Academiei de muzică, teatru şi arte plastice, Natalia Taram, ne-a dat de înţeles că ar exista unele versiuni privind dispariţia studentului. „Faptul că Veceslav a ieşit din casă şi le-a spus părinţilor că merge la lecţii, e versiunea părinţilor. Nu ştiu exact dacă a fost prezent la studii cu o zi înainte de a fi dat dispărut. Tatăl băiatului trece deseori pe la Academie şi ne învinuieşte că el este studentul nostru şi că noi ar trebui să cunoaştem locul aflării băiatului”, a continuat secretara.

Taram a mai spus că ea, personal, a primit actele la studii depuse de studentul dispărut. „Când am primit actele, nu mi-a lăsat niciun număr de telefon. Am aflat că situaţia sa familială era deplorabilă. La Academie îl vedeam mai mult împreună cu sora sa. După ce Veaceslav a dispărut, la academie nu s-a prezentat nici sora acestuia. Peste un timp, ea a venit şi a depus o cerere, solicitând concediu academic”, conchide secretara rectorului, specificând că Veaceslav este primul student care a dispărut fără veste din cadrul acestei instituţii de învăţământ.

Ion Caracuian, şef adjunct în secţia nr.2 a Direcţiei control al urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale, susţine că acest caz a devenit subiectul unui dosar penal şi că, în cadrul urmăririi penale, sunt cercetate mai multe versiuni.

Poliţia dă următoarele semnalmente după care poate fi identificat Veaceslav Slav: înălţime 1.85, corpolenţă slabă, ochii cafenii, păr de culoare neagră. Era îmbrăcat în scurtă de culoare neagră, blugi albaştri, încălţat în adidaşi negri. CGP solicită persoanelor care cunosc detalii despre dispariţia tânărului să contacteze poliţia la numerele de telefon: 25-48-97, 27-07-18 sau 902.

În anul 2009, în R. Moldova, au fost anunţate în căutare 23 de persoane dispărute. Dintre acestea, 9 persoane au fost depistate. Alte două persoane sunt căutate şi prin intermediul Interpolului, la nivel internaţional. Totodată, Ministerul de Interne anunţă pe pagina electronică o listă cu mai complexă de persoane dispărute fără veste. Pe aceeaşi pagină web se arată că mai multe dintre persoanele dispărute au plecat de la domiciliu într-o direcţie necunoscută şi, până în prezent, locul aflării acestora este necunoscut.

Ecaterina Slav, mama studentului dispărut, ne-a spus că în dimineaţa de 26 noiembrie, Veceslav se pregătea să plece la academie. „Am ieşit la balcon. În acel timp, fiul meu se îmbrăca. Când am intrat în cameră, el mi-a zis că pleacă la lecţii. A plecat şi nu l-am mai văzut”. Femeia a încercat să îl caute pe la mânăstiri, spitale şi spune că l-a căutat şi prin păduri, însă toate aceste încercări de a-şi găsi fiul au eşut. „Veceslav îşi pierdea tot timpul alături de sora lui. Era un băiat cuminte care evita scandalurile”, ne-a mai spus mama studentului de la Arte.

Iurie SANDUŢA