Din închisoare, vrea să-şi apere copilul

269-bunei“Pentru lege sunt criminală, iar pentru copil sunt mamă…” Aşa sună cel mai important mesaj dintr-o scrisoare pe care am primit-o recent la redacţie, semnată de Mariana Ceban, deţinută în penitenciarul de la Rusca. Aceasta ne spune că fiul său, Mihai, este bătut, traumatizat psihic şi că vrea să se sinucidă din cauza poliţistului de sector din satul Corjova, Andrei Gore.

Mariana Ceban, originară din Corjova, raionul Criuleni, este condamnată pentru trafic de fiinţe umane. Acasă a rămas fiul ei, Mihai, în vârstă de 17 ani. Fără tată, copilul a fost lăsat în grija bunicilor, Valentina şi Nicolae Gorşcioc (foto). Se pare, însă, că ei nu reuşesc să-l întreţină, deoarece, întrebaţi unde este Mihai, aceştia au dat nesigur din umeri. “S-a dus la Chişinău, ca să facă un ban de mâncare…”, ne spune bunica. Nu se ştie, însă, dacă este aşa, pentru că sătenii l-au văzut prin Corjova… Şi poliţistul l-a căutat, dar …nu l-a găsit.

Mama zice da…

În scrisoarea adresată ZdG, mama minorului ne-a prezentat şi un răvaş primit recent de la Mihai, unde se spune: “Mămică, fă ceva, la mine totul e rău… Gore a zis că mă pune în “bagajnik” şi mă închide…, trei zile nu am putut să mă apropii de casă, am mâncat nuci prin pădure. Îi frig, am stat şi în cimitir…”. De fapt, ne scrie mama lui Mihai, nu ar fi singurul caz când Andrei Gore, poliţistul de sector al satului Corjova, îi loveşte copilul. Mariana Ceban susţine că fiul său a fost supus mai multor operaţii din cauza loviturilor violente, venite din partea poliţistului.

Aceasta crede că ura lui Andrei Gore faţă de Mihai se explică prin faptul că a trimis “o mulţime de petiţii către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Comisarul de Poliţie din Criuleni”, în care a spus despre starea în care se află fiul său şi despre tratamentul inuman la care este supus de către poliţist.

Totuşi, de ce ar proceda un poliţist într-un asemenea mod?! Mariana spune că divergenţele dintre ea şi omul legii ar fi început în anul 2007, atunci când a fost reţinută pentru trafic de fiinţe umane. Dânsa susţine şi acum că nu este vinovată şi că Andrei Gore i-ar fi spus atunci că, dacă va fi deşteaptă şi va da vreo 3000 de dolari, îi va închide dosarul. Ea mai spune că poliţistul de sector se comportă astfel deoarece copilul a văzut când i-a dat banii.

…Poliţistul – ba

În replică, poliţistul Andrei Gore ne spune că toate aceste acuzaţii “sunt aberaţii, născociri ale Marianei, care urăşte organele de Poliţie şi de Drept din cauza faptului că se află în puşcărie. Împreună cu colaboratorii de poliţie am depistat furturi comise de ea şi alte încălcări ale legislaţiei (trafic de fiinţe umane). De aceea procedează aşa”, afirmă poliţistul.

“Am văzut plângerile Marianei împotriva mea, dar nu sunt întemeiate”. În apărarea sa, Andrei Gore ne-a arătat o explicaţie scrisă de Mihai către comisarul de Criuleni, în care acesta spune că „niciodată nu am fost bătut sau obijduit de către şeful de post Gore Andrei, iar ceea ce a spus mama mea nu are niciun motiv”. “Explicaţia este scrisă fără a fi forţat fizic sau psihic, în prezenţa directorului şcolii din Corjova, Ecaterina Crişmariuc”, mai spune Gore.

Ce zice satul?

“Copil problematic”, îmi spune asistentul social din sat. „A avut una dintre cele mai proaste frecvenţe, note insuficiente, nici 9 clase nu a terminat, ba mai mult, Mihai vine pe teritoriul şcolii şi distrage elevii, punându-i să fumeze şi chiar să facă lucruri intime mult mai urâte”, ne spune Ecaterina Crişmariuc, directoarea şcolii din sat. Şi vecinii spun că „unde-i Mişa (Mihai – n.r), acolo e şi furtul”. Iar primarul de Corjova, Gheorghe Ojog, e foarte supărat de felul în care Mariana Ceban şi-a crescut copilul.

Cum contribuie organele competente pentru ca viaţa unui copil nevinovat de acţiunile părinţilor să fie mai bună? Am contactat-o pe Svetlana Platovschi, asistenta socială din sat, care ne-a spus că procesul de perfectare a actelor pentru ca Mihai să primească ajutor financiar este în curs. După ce am cerut să ni se explice în detaliu, am aflat că situaţia era cu totul alta. “Nu beneficiază de ajutor financiar, deoarece le-am spus buneilor să aducă documentele necesare… Au promis, dar nu au venit…”. De partea cealaltă, Valentina Gorşcioc, bunica minorului, spune că aude prima dată despre aşa ceva şi că sunt oameni în sat care primesc diverse ajutoare, dar ei nu. Pensia sa de invaliditate este singurul venit. Primarul de Corjova are şi el o opinie vizavi de subiect. “Sunt oameni în sat mult mai săraci, care chiar merită un ajutor. Acest copil este un rău. Avem lucruri mult mai importante de făcut… Casa de Cultură, drumurile din sat etc., ne-a spus primarul, care este şi vecinul lui Mihai. De multe ori, ajut cu ce pot această familie. Ei însă au mâini şi picioare, pot lucra, dar… le place păhărelul…”, a conchis Ojog.

Autorităţile locale sunt responsabile

Pe marginea acestui caz, Tamara Plămădeală, avocat la Centrul pentru Drepturile Omului, ne spune că nu minorul este vinovat de tot ce se întâmplă, ci mediul în care trăieşte. “Atunci când mama a fost condamnată, instanţa de judecată trebuia să atenţioneze despre starea în care rămâne copilul şi să stabilească cine va fi responsabil de el”. Avocata este indignată de această situaţie şi spune că “autorităţile locale sunt obligate să monitorizeze condiţiile în care trăieşte copilul şi, dacă e cazul, să fie repartizat într-un centru de plasament”. La acest moment, Centrul pentru Drepturile Omului lucrează asupra unui raport despre situaţia copiilor care au mame în închisori. “Suntem la prima etapă şi, cu părere de rău, avem multe cazuri în care copiilor nu le sunt respectate drepturile. Şi acest caz este în atenţia noastră. În timpul apropiat vom merge la faţa locului pentru a examina situaţia”, a precizat avocata Tamara Plămădeală.

Oxana COLŢA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. lilia

    oxancic, imi place foarte mult materialul, vad ca ai deviat putzin de la cararea ta initiala, dar asta e chiar mai atragatoare! Succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *