Vor învăța să pedaleze

Din anul 2020, elevii din Portugalia vor învăța la școală să meargă pe bicicletă. Autoritățile statului au decis să introducă un asemenea obiect în programul școlar. Strategia Națională privind Mobilitatea Activă își propune în acest sens o schimbare a obiceiurilor portughezilor chiar din copilărie.

Astfel, de la mic la mare vor învăța cum să pedaleze în condiții sigure. Autoritățile speră că elevii vor avea un stil de viață mult mai activ și mai sănătos. Copiii vor avea parte atât de lecții teoretice, în care se va pune accent pe reguli de circulație rutieră, comportament în trafic, evitarea accidentelor, cât și ore practice. Astfel, vor fi dezvoltate abilități de pedalare în condiții de confort și siguranță. Pentru început în mediul școlar, ulterior pe trasee pentru cicliști și pe autostrăzi.

O altă formă de intervenție se va referi la persoanele cu dizabilități. Acest curs își propune să ofere condiții egale și adecvate și pentru cei cu nevoi speciale. Pentru aceasta vor fi puse la dispoziție biciclete, scaune cu rotile și alte echipamente adaptate.

Datorită acestui nou curs, oficialii speră că va crește mobilitatea activă. Asta pentru că, atunci când este vorba de utilizarea bicicletei ca mijloc principal de transport, Portugalia ocupă penultima poziție în Uniunea Europeană.

Mobilitatea activă este cel mai popular mod de a călători pe distanțe scurte, dar și de a îmbunătăți calitatea vieții. În același timp, autoritățile afirmă că, un asemenea obiect este necesar în școli, deoarece Portugalia nu este încă o țară sigură pentru bicicliști. Potrivit datelor Federației Europene a Cicliștilor, anual pe drumuri își pierd viața în mediu 600 de bicicliști.
Pentru a reduce accidentele în care sunt implicați pietonii și bicicliștii, oficialii își propun în următorii ani să construiască 10 mii de kilometri de trasee pentru biciclete și să îmbunătățească Codul Rutier.

Portugalia este deja al treilea mare producător european de biciclete, cu o sucursală industrială situată în regiunea Aveiro, care exportă în principal producția sa. Datele anului 2017 arată, că au fost produse mai bine de 1 milion 980 de mii de unități, în valoare de peste 250 milioane de euro.
Strategia Națională privind Mobilitatea Activă este disponibilă pentru consultare, propuneri și dezbateri până la 28 aprilie.

Comentariile portughezilor la acest subiect sunt diferite. În timp ce unii au salutat ideea, alții au spus că e o banalitate, menționând că, în curând, în școli se va ajunge la studierea modului de ținere a furculiței în mână. Dar au fost și din cei care s-au întrebat, cine totuși va asigura copiii cu biciclete?

Marina Pînzaru, Portugalia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *