Tot mai multe nunţi moldoveneşti se joacă peste hotare

Moldovenilor, oriunde s-ar afla, le place să sărbătorească aşa cum scrie cartea. La Paris, sălile pentru ceremoniile moldoveneşti apar ca ciupercile după ploaie. Iar când vrei să faci o rezervare, trebuie să insişti cel puţin cu câteva luni mai devreme, ca să găseşti o zi disponibilă. Nunţile, cumetriile şi aniversările se rânduiesc de joi până duminică.

Recent, am fost părtaşi la nunta familiei Roşca. Diana şi Gheorghe au sărbătorit cel mai frumos eveniment din viaţa lor în Franţa. Nu pentru că a fost un vis sau un moft de-al lor, dar pentru că majoritatea membrilor familiilor lor sunt stabiliţi aici.

***

Diana Roşca, mireasa, se află în Franţa de mai bine de patru ani, iar soţul său a venit din 2011. Tânăra povesteşte că au decis să facă nunta în Franţa, pentru că şi-au dorit o sărbătoare frumoasă alături de cei dragi, de prieteni şi de familie.

„Avem foarte mulţi prieteni aici, iar din familie, în mare parte suntem toţi în Franţa. Majoritatea prietenilor pe care îi aveam acasă, au emigrat în diferite ţări. Şi tot mai multe cunoştinţe de-ale noastre organizează nunţile aici, nu mai merg pentru asta în Moldova”, spune Diana.

Ea susţine că nu e deloc uşor să organizezi o nuntă tradiţională moldovenească cu toate ritualurile, mai ales peste hotare. Diana mai spune că s-a ocupat de organizare împreună cu soţul, începând de la sală şi până la cele mai mici elemente.

„Spre marea noastră fericire, există conaţionali stabiliţi aici care prestează toate serviciile necesare pentru orice sărbătoare. Formaţii de muzică populară, decoruri, săli cu bucătari moldoveni – există de toate şi pentru orice gust. Suntem recunoscători moderatoarei şi decoratoarei care ne-au ghidat ca să avem un eveniment deosebit. Naşul se află în Franţa, iar cu naşa din ţară, până la eveniment, puneam detaliile la punct pe Viber. A fost complicat, dar a meritat. Am fost fericiţi când ne-am văzut familiile reunite la Paris”, susţine Diana.

Şi părinţii ei, dar şi ai soţului se află în R. Moldova, dar au venit la nunta copiilor. „Mama mea a mai fost şi anul trecut, iar tata şi părinţii soţului au venit pentru prima dată. Au fost impresionaţi de tot ce au reuşit să vadă. Le-a atras atenţia curăţenia de pe străzi, cum sunt înverzite zonele de odihnă. Au zis că, la cât sunt de iluminate străzile, poţi citi ziare şi la mijlocul nopţii. Dar până la finalul sejurului au concluzionat că aici e pentru tineri, iar ei, fiind mai în vârstă, preferă să petreacă timpul în gospodăria lor, fără prea multă agitaţie”, susţine tânăra.

Pentru a se gândi la revenirea în Moldova, Diana spune că ar trebui să constate o schimbare la nivel politic. „Ar trebui de pornit totul de la guvernare, care duce ţara la pierzanie. Oamenii sunt mereu necăjiţi, iritaţi. Atâta timp cât lucrurile nu se mişcă din loc, nu avem cum reveni, deşi nu excludem totalmente ideea de a ne reîntoarce la baştină peste ani”, conchide ea.

Ecaterina ŢURCAN HACINA, Franţa

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *