Sergiu Oleinic, din R. Moldova, sportiv olimpic în Portugalia

Practică judo de la 9 ani, urmând exemplul fratelui său mai mare. Originar din Chişinău, Sergiu Oleinic şi-a făcut studiile la Şcoala Sportivă Specializată de Judo „Oleg Creţul” şi la Liceul Român-Francez „Gheorghe Asachi”.

Ambiţios, s-a antrenat ani la rând, participând la Campionatul European de Juniori din Bulgaria, în 2004, apoi câştigând, în martie 2006, Campionatul Naţional de Seniori, categoria 60 kg. Aceasta a fost ultima sa competiţie în R. Moldova.

În 2006, la 21 de ani, a ales calea străinătăţii. A plecat din considerente economice, dar şi pentru că nu-şi vedea perspectivele acasă. „După ce, în 2006, am câştigat Campionatul Naţional de Seniori la Judo, urma să particip la Campionatul European, dar antrenorul din Moldova mi-a spus că nu sunt bani. Mi-a zis că-s tânăr şi că voi mai avea oportunităţi pe viitor. Mi-a explicat că, la Europene, va pleca altcineva. Am fost dezamăgit, deoarece îmi doream nespus să ajung la Jocurile Olimpice, vis pe care, de fapt, îl are fiecare sportiv”, îşi aminteşte Sergiu.

Era tânăr, iar pentru sportivi cei mai rodnici ani sunt cei ai tinereţii. De aceea, s-a gândit să nu mai aştepte eventualele oportunităţi. Întrucât fratele său mai mare era în Portugalia, ştia că această ţară legalizează uşor cetăţenii străini de care are nevoie (sportivi, actori, cântăreţi, specialişti etc.). „Cu acest scop, am venit în Portugalia şi m-am stabilit la Coimbra. Peste 2 ani şi jumătate am obţinut cetăţenia portugheză. Pentru sportivi e foarte bine în Portugalia. Făcând sport, poţi avea mai multe privilegii şi oportunităţi. Portugalia nu duce lipsă de sportivi. E puternică şi la judo, dar susţine şi sportivii străini, dacă îi consideră cu perspective”, povesteşte Sergiu.

Nu i-a fost uşor. Pe lângă antrenamentele oferite gratis de stat, cu excepţia asigurării sportive, a prestat diverse munci, ca să se întreţină. Iniţial, timp de câteva luni, a fost distribuitor de publicitate şi de reviste, apoi a muncit la construcţia drumurilor. „A fost perioada cea mai grea. Era vară, foarte cald, iar noi trebuia să muncim la drumuri. Apoi am fost chelner. Am muncit şi la o brutărie, şi la o fabrică de ţiglă (azulejo), sâmbăta, duminica şi de sărbători, deoarece în restul zilelor aveam antrenamente. Am lucrat apoi şi în securitate la o discotecă. Era greu, dar nu am cedat în faţa greutăţilor”.

După ce câştigă, în 2008 şi 2009, locul trei la Campionatul Naţional din Portugalia (-66 kg) şi, în februarie 2009 şi 2010, primul loc la Turneul Naţional de Seniori al Federaţiei Portugheze de Judo (-66 kg), Sergiu Oleinic continuă cu victorii internaţionale, câştigând medalia de aur la Turneul Internaţional Kiyoshi Kobayashi din Coimbra (-66 kg), în octombrie 2010, şi medalia de bronz la Cupa Europei de la Marbella (-66 kg), în noiembrie, acelaşi an.

Urmează primul loc la Turneul Naţional de Seniori al Federaţiei Portugheze de Judo, în 2011, apoi medalia de bronz la Cupa Europei din Orenburg, Rusia, în 2011 (-66 kg).

Prin urmare, cu un vast şi important curriculum, în 2012 Sergiu Oleinic este înscris în Clubul Portughez Sporting (Sporting Clube de Portugal).

2012 este un an marcant în cariera sa, în care a obţinut clasamente de frunte, precum locul I la Turneul Naţional de Seniori al Federaţiei Portugheze de Judo (la categoria -66 kg); locul III la Cupa Mondială de la Madrid (-66 kg) şi la Cupa Mondială de la Lisabona (-66 kg), iar în septembrie 2012, câştigă medalia de aur la Turneul Internaţional Kiyoshi Kobayashi din Coimbra (-66 kg).

În 2014 câştigă Asia Open în Taipei, la categoria 66 kg, şi medalia de argint la Turneul Internaţional Kiyoshi Kobayashi din Coimbra (73 kg).

În 2015 câştigă medalia de bronz (-66 kg) la Marele Premiu al Samsun, Turcia. Continuă cu încă o medalie de bronz la Grand Prix-ul de la Budapesta, Ungaria, şi cu medalia de bronz la Golden League.

În 2016, moldoveanul Sergiu Oleinic reprezintă Portugalia la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia, de unde se întoarce cu locul 9 din 34 de participanţi.

Doar în ultimii cinci ani, în echipa de judo de la Sporting Clube de Portugal, Sergiu Oleinic a câştigat patru campionate naţionale, o medalie de bronz în Liga Campionilor şi o medalie de bronz în Golden League.

Astăzi Sergiu Oleinic activează în cadrul Federaţiei Portugheze de Judo şi face parte din echipa care se ocupă de organizarea competiţiilor.

Ca sportiv olimpic, este invitat deseori la şcolile sportive din Portugalia pentru a servi drept exemplu şi pentru a le povesti sportivilor mai tineri despre viaţa sa, despre activitatea desfăşurată de-a lungul anilor, despre experienţele trăite, tehnicile de luptă etc. Este, concomitent, şi antrenor de judo pentru copii. Nu încetează să se antreneze, pentru că îşi doreşte să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020.

Sergiu spune că revine în Moldova ori de câte ori are ocazia, cam o dată la doi ani. Când vin părinţii la el, merge acasă mai rar. O întoarcere definitivă în Moldova, deocamdată, nu face parte din planurile sale.

Consideră că moldovenii din Portugalia au o imagine foarte bună şi, de fiecare dată, aude doar cuvinte de laudă din partea portughezilor despre compatrioţii săi. Şi-ar dori ca ei să continue tot aşa şi mai departe.

Olesea TANAŞCIUC, Lisabona

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *