Niciodată nu e prea târziu să înveţi

În ultimii 7 ani, de când am început studiile la universitate, am avut mulţi colegi interesanţi din toate colţurile lumii şi de pe toate drumurile vieţii.

Unul dintre colegii mei din acest an are peste 70 de ani. Până în 2018, Daryl venea la ore cu motocicleta, dar din cauza unor probleme cu vederea, anul acesta vine pe bicicletă în fiecare zi. Suntem ambii studenţi la The Honorable Society of King’s Inns, unde studenţii, după ce au obţinut diplomă în Drept, dacă vor să fie avocaţi, trebuie să mai facă un an de studii practice. 

Daryl a avut o carieră lungă şi frumoasă până a veni aici, la King’s Inns. La 16 ani, a început serviciul în aviaţie, în Marea Britanie cu Royal Air Force, după care a lucrat pentru Aer Lingus, companie Irlandeză de aviaţie. La 30 de ani, a decis să urmeze cursul de seară al Facultăţii de Istorie. A continuat cu masteratul şi apoi a obţinut o bursă pentru doctorat în Dreptului Muncii. De-a lungul carierei sale, a coordonat diferite sindicate ce luptă pentru drepturile şi remunerarea muncitorilor.

A devenit lector în Dreptul Muncii la Univeristy of Limerick şi asta l-a motivat să facă studii şi în Drept, pentru că avea conştiinţa neîmpăcată, întrucât preda Dreptul Muncii fără să fi făcut studii în Drept. Daryl este mai mult decât un coleg pentru noi, majoritatea care suntem de 23-30 de ani. Ne povesteşte cu mult drag despre viaţa sa, călătoriile cu motocicleta prin Europa, pe care le-a făcut în anii ’90. Cu cea mai mare plăcere şi nostalgie ne vorbeşte despre soţia sa, care a decedat acum 5 ani, dar care i-a lăsat o listă de muzică şi cărţi să-l ţină ocupat şi să-l consoleze.

Cu el avem cele mai aprinse dezbateri, studiile sale în Dreptul Muncii şi faptul că a fost mulţi ani lider de sindicat l-au format să aibă admiraţie pentru ideologiile lui Karl Marx, pe care l-a studiat profund. Cu toate cunoştinţele în ideologia socialistă, a recunoscut că, într-adevăr, aceasta încă nu au fost corect interpretată în nicio ţară – statele care au încercat, erau socialiste doar în nume, nu şi în fapte. Mereu concluzionăm dezbaterile, recunoscând că ţările scandinave au reuşit să implementeze tot ce e mai bun din capitalism şi socialism.

Îl admir pe colegul meu de bancă, pentru că este plin de glume, sfaturi bune şi mereu cu o carte în buzunar, gata să ţi-o împrumute. Vârsta nu e nicicând un impediment în ceea ce încă aspiră să realizeze.

Ştiu că, în R. Moldova, oamenii de peste 70 de ani au trecut prin vremuri grele şi nu putem nicicum compara. Apoi, mai e şi faptul că noi, la fel, avem doar socialişti în nume, nu şi în fapte. Totuşi, sper că aceste cuvinte de motivaţie spuse de colegul meu vă vor îndruma şi pe voi: „Să te opreşti a trăi viaţa din plin înaintea timpului e cel mai mare păcat împotriva vieţii”.

Mariana Verdeş, Irlanda

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *