Crăciunul în Florida versus magia de acasă

Multe luminiţe, decoraţiuni unice, oamenii în forfotă aleargă. Sunt într-un magazin şi chiar pe lângă mine angajaţii schimbă, atenţi şi răbdători, decorul de Halloween cu cel de Craciun, e iarăşi acel moment din an când vin sărbătorile. Dacă aş trăi în alt stat, probabil mi-aş da seama după vreme, însă în Florida, lucrurile stau altfel – chiar dacă sărbătorile vin în suflet, afară sunt treizeci de grade.

Acum şapte ani am plecat de acasă. Cu două bagaje şi două avioane schimbate, aterizam pe pământul făgăduinţei, plină de visuri, speranţe şi încredere în ce-mi doream de când eram mică – să trăiesc într-o ţară corectă, curată şi cu un loc sub soare pentru fiecare. În suflet, mi-am ascuns multă răbdare, munţi de entuziasm şi zeci de visuri. Între timp, toată această rezervă aproape că s-a epuizat. Copilului din mine încă îi spun că mai e mult de muncă până în vârf şi copilul ascultător tace. Dorul s-a transformat în ciudă, amintirile în puteri, iar îmbrăţişarea realităţii în normalitate.

Oricât de frumos am sărbatori aici, spiritul sărbătorilor de acasă e unic, poate pentru că se adună toţi cei pe care îi iubeşti la masă, afară ninge liniştit şi în casă arde focul… În Statele Unite ale Americii, Crăciunul este un fenomen, pregătirile încep imediat după Thanksgiving, oamenii îşi decorează casele, inclusiv curţile, şi nimeni nu se zgârceşte la investiţii, chiar şi faptul că nu vor avea zăpadă, nu le fură din entuziasm. Se strâng cu cei dragi, stau la masă, împart cadouri, râd mult şi se simt bine, nimeni nu petrece o săptămână în bucătărie şi nu se îngrijorează că nu s-a prins răcitura.

De fapt, sper ca şi la noi acasă, în Moldova, oamenii simpli să simtă mai mult Crăciunul, bucurându-se de ce au şi mai puţin concentrându-se pe ce le lipseşte.Nouă, moldovenilor, ne şade bine în jurul mesei, cu cei mai scumpi alături, mâncând mult şi bine, deşi tot acest mult şi bine vine, cred, tot din anumite lipsuri din trecut. Ştim să ne distrăm şi să ne adaptăm oricărei situaţii. Nu de puţine ori am avut surpriza să vrem să mergem undeva şi să nu mai fie nimic disponibil în perioada Crăciunului, de aceea ne adaptăm şi mergem de Crăciun pe vechi.

Mare le-a fost mirarea americanilor când au auzit că această sarbatoare se mai ţine şi pe o altă dată decât pe cea ştiută de ei, majoritatea. De la ei am învăţat jocuri interesante de Crăciun, să ne bucurăm de gest şi nu de valoarea lui materială, să fim împăcaţi şi să urăm de bine chiar şi unui necunoscut, că doar despre asta e Crăciunul.

Cele mai frumoase sărbători petrecute aici au fost un Crăciun la munte, într-o cabană de vis, cu cei mai buni prieteni, şi un Revelion într-un oraş pe malul Atlanticului din Florida, în Jacksonville. Am fost curioasă să văd cum se distrează americanii de Revelion în pantaloni scurţi şi rochiţe de vară, în aer liber. A fost magnific, ceea ce pare neobişnuit pentru unii, poate reprezenta o mega-provocare pentru alţii.

Eu, personal, iubesc să-mi creez provocări, doar aşa simt că trăiesc. Am privit minute în şir cum se joacă artifciile în coroanele palmierilor şi cum orice e posibil atunci când visezi şi găseşti puterea în tine să crezi în asta. Oamenilor li se dau aripi, apoi ei învaţă cum să zboare, chiar dacă uneori asta durează şi o viaţă.

Câteodată, închid ochii şi simt mirosul cela care inundă căile nazale când deschizi frigiderul de sărbători. E un miros unic. Apoi, aud scârţâitul omătului proaspăt căzut când mergeam la colindat prin sat. O văd pe mama cum dispare din cameră, pe ascuns, mergând afară să pună la uşă pungile cu surprize, pe când încă credeam în magie, o magie pe care doar copiii o mai pot înţelege. Deschid ochii şi realizez că totuşi nimic nu mă împiedică să simt din nou ce iubesc, să duc cu mine, oriunde în lume, spiritul sărbătorilor cu care am crescut. Mi-e dor de ţară, mi-e dor de familie şi bunici, mi-e dor de magie. Sărbători fericite!

Maricica Andoni, Florida, SUA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Traian Harașosfetiuc

  PLAHOTNIUK – UZURPATÓR, ȘARLATÁN SAU GĂINÁR? (1)

  Uzurpatórul este o persoană care uzurpă, care își însușește în mod fraudulos un bun, un drept, o calitate etc. Cel care în mod ilegal a acaparat puterea sau și-a însușit drepturile altuia, sau drepturile colective.

  Șarlatánul este o persoană necinstită care profită de naivitatea sau de buna-credință a cuiva; înșelător, impostor, farsor, pungaș, escroc.

  Găinárul este persoana care fură gaini sau persoana care fură lucruri mărunte; hoț de boarfe; borfaș. Persoana care se ocupă de afaceri ilicite neînsemnate; bișnițar. Persoana care face afaceri ilicite de mică amploare.

  Plahotniuk s-a manifestat cel mai puternic ca uzurpatór. Capturarea prin mituire a justiției și stabilirea controlului asupra ei, judecarea în urma unui denunț minciunos și condamnarea după un proces închis și mituit a lui Vlad Filat a fost realizată în scopul de a stabili prin mită și șantaj controlul asupra majorității deputaților PLDM, astfel a putut fi controlat Parlamentul. Având majoritatea deputaților în Parlament a putut să-și impună guvernul de buzunar în toiul
  nopții cu care să facă pasul hotărâtor pentru uzurparea puterii în stat și capturarea Republicii Moldova.

  Talentul de șarlatán al lui Plahotniuk cel mai tare s-a manifestat la ultimile alegeri ale președintelui Republicii Moldova. În turul doi șarlatánul Plahotniuk i-a propus pretendentei de dreapta pro-naționale și pro-românești dnei Maia Sandu susținerea sa în schimbul unei eventuale colaborări în viitor. Dna Maia Sandu nu se putea compromite prin colaborarea cu politicianul cu reitingul cel mai jos din țară și cu o reputație extrem de proastă. În afară de aceasta o eventuală
  alianță cu șarlatánul Plahotniuk ar fi compromis-o și și-ar fi pierdut o bună parte din aliații săi de dreapta din Platforma Demnitate și Adevăr.

  Majoritatea celor, care cât de cât înțelegeau situația creată le era absolut clar, că șarlatánului Plahotniuk i-ar fi fost foarte incomodă dna Maia Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova. Propunerea lui în acest sens nu era decât o cacealma, din multe altele, care îl caracterizează atât de bine. Dna Maia Sandu i-a răspuns prompt, înțelegând perfect jocul perfid propus de șarlatán, apreciindu-l pe bună dreptate ca pe un măr otrăvit. Privind situația mai în profunzime, putem spune că dna Maia Sandu, neaceptând mărul otrăvit al oligarhului a ratat șansa
  unică ca peste șapte mii de ani să-i fie găsită mumia, asemenea lui Nefertiti, și fără piramidă, ținand cont de gradul de nocivitate al mărului lui Plahotniuk.

  Turul doi al alegerilor președintelui Republicii Moldova s-a desfășurat conform poftei și uneltirilor șarlatánului Plahotniuk, care i-a adus aliatului său pro-rus și antinațional Igor Dodon cele 4,22% de voturi, care au și făcut difirența. Alegerea carieristului idiot Igor Dodon, controlat aproape în totalitate de șarlatánul Plahotniuk a fost un pas important în uzurparea puterii în stat și capturarea Republicii Moldova de către uzurpatór.

  Nu peste mult timp după aceste alegeri prezidențiale, șarlatánul Plahotniuk se va preface a uita contribuția sa determinantă la alegerea monstrului bolșevic Igor Dodon președinte al Republicii Moldova și va porni împotriva aliatului său bolșevic diferite “războaie” de bâlci, cum ar fi “războiul” pentru alegerea ministrului apărării, “războaie” menite consumului intern, dar mai ales celui extern, pentru a le arăta europenilor, dar și americanilor, cât de devotat este el căii de dezvoltare pro-europene a Republicii Moldova pe care tot el a compromis-o de atâtea ori. “Razboiele” de bâlci între șarlatánul Plahotniuk și aliatul său bolșevic Igor Dodon sunt duse de ochii lumii și deseori ajung până la absurd, terminându-se cu suspendarea provizorie pe o zi a celui din urmă.

  RISE Moldova a analizat peste o mie de documente, adrese de IP, servere și adrese de E-mail care demonstrează conexiunile deputatului și influentului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc cu trustul „General Media Group”, din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 3 și Canal 2. Documentele mai dezvăluie legăturile strânse ale mogulului cu Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, care i-a avut în calitate de acționari și reprezentanți pe Oxana Childescu (soția), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul) – președintele Parlamentului, Ghenadie Sajin – șeful Inspecției de Stat în Construcții, Andrei
  Ursachi – fiul fostului șef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat și Cezara Salinski – administratoarea Prime Management SRL. Analizând amploarea acestor afaceri ale oligarhului Plahotniuk, acum nu-l mai putem numi găinár. Astfel putea fi numit la începuturile imperiului său financiar, dar asta rămânei o temă pentru viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *