Crăciunul în America

Crăciunul în America demult nu mai este o sărbătoare religioasă, dar mai mult o sărbătoare de familie, când toți se strâng acasă. Considerând că State Unite este o țară-amestecătură de emigranți este doar natural că toate tradițiile sunt amestecate. Cea mai minunată trăsătură a Crăciunului american este că are un „free-spirit” (spirit liber), adică nu sunt reguli stricte și fiecare familie inventează tradiții după gustul său. A rupe cu tradițiile, de fapt, este un trend nou. Ultimii ani, tot mai multe familii abandonează mâncarea de casă și face rezervare pentru o seară la restaurant cu muzică live, ori pleacă la cinema. Hollywoodul și studiourile de filme independente pregătesc filme speciale de Crăciun, orientate spre toată familia.

Totuși, este o tradiție care a supraviețuit generații întregi și anume „the apple pie”, adică coptura de mere. Se prea poate că coptura a supraviețuit deoarece este delicioasă și aduce amintiri plăcute. Tradițional, se coace acasă, dar magazinele oferă o colecție minunate de copturi de tot felul și dacă nu vrei să petreci o zi întreagă la bucătărie, sunt o mulțime de alternative la dispoziție: cu mere, vișine, piersici sau caise. Dulciurile sunt, în general, culpa sărbătorilor. Fiecare are un „păcat” preferat. Pentru mine, este ciocolata neagră, cu cât mai mare este procentul de cacao, cu atât mai bine: 80%-90% este perfect.

În ce privește mâncarea de sărbătoare de bază, noi pregătim o combinație de bucate tradiționale moldovenești și din bucătăria internațională. La început era o proporție de 50 la 50, dar cu cât mai mulți ani trăiesc în America, cu atât mai mult se mărește proporția bucătăriei internaționale. Este ceva nespus de interesant de a experimenta cu mâncăruri de care n-am auzit în viața mea și a descoperi gusturi noi. Ce poate fi mai delicat decât cevichele spaniol gătit din crevete marinate în suc de lămâie verde cu legume or guacamolele mexican pregătit din avocado cu ardei, tomate roșii, ceapă, usturoi și (surpriză!) suc de lămâie verde? Până și cuvintele „ceviche” și „guacamole” sună exotic și intrigant.

Pentru mine personal, cea mai amuzantă și neobișnuită tradiție în America este legată de „Christmas lights”, or luminile de Crăciun, adică ghirlandele de lumini cu care lumea decorează casele pe din afară. Agață șiraguri de lumini pe copaci, plante, garduri și aștern covoare de lumini pe iarbă în fața casei. Fantezia n-are margini, când vine la decorații de genul ăsta. Ansamblul se complectează cu figurine de Santa Claus (umflate și luminate din interior) cu sanie ori fără, omuleți albi de zăpadă, cerbi, elfi și alte personaje din desene animate sau filme populare. Competiția e intensă. Cartiere întregi concurează între ele pentru a stabili al cui bloc de case e decorat mai frumos. Mă încântă de fiecare dată când noaptea târziu vin acasă și trec printre rânduri de minuni luminate de parcă aș fi în Țara Minunilor.

Sărbători fericite, America! Te prefaci în Wonderland pe timp de Crăciun! Numai de-ar ninge puțin, cât de puțin!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *