Cetăţenii R. Moldova care au locuit şi au muncit în Franţa vor primi suport de reintegrare la revenirea acasă

Cetăţenii R. Moldova care au locuit şi au muncit în Franţa vor beneficia de suport de reintegrare la revenirea acasă. Aceştia vor primi ajutoare materiale şi financiare pentru dezvoltarea unei afaceri, încadrarea în câmpul muncii şi incluziunea socială. Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat, pe 2 octombrie, între Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Oficiul Francez pentru Imigrare şi Integrare al Republicii Franceze.

„Semnarea acestui Acord se încadrează în acţiunile dedicate cetăţenilor reveniţi de peste hotare, incluse în Programul de activitate al Guvernului. Acordul va stimula reîntoarcerea voluntară a cetăţenilor noştri şi va contribui la promovarea unor practici similare cu alte state”, a declarat viceministra Anastasia Oceretnîi.

Directorul Oficiului Francez pentru Imigrare şi Reintegrare, Didier Leschi, susţine că „pentru Republica Franceză, acordul are o dublă importanţă, în primul rând va susţine cetăţenii R. Moldova care prin activitatea lor au contribuit la bunăstarea ţării noastre pe plan economic şi social, iar pe de altă parte acesta va consolida relaţiile moldo-franceze prin iniţierea unor proiecte comune datorită experienţei lor.”

Acordul prevede susţinerea reintegrării cetăţenilor R. Moldova reîntorşi din Franţa prin:

  • ajutor pentru reintegrarea socială, care include suportul oferit beneficiarilor şi familiilor acestora pentru o perioadă de maxim 6 luni şi finanţarea primelor cheltuieli în scopul reintegrării familiei, etc;
  • ajutor pentru reintegrarea în câmpul muncii, care prevede asigurarea unei părţi din salariul brut, în afara contribuţiilor angajatorului, care va fi determinată împreună cu angajatorul candidatului recrutat, în proporţie de maxim 50%, pe parcursul primului an din contractul de muncă; suportul personalizat al salariatului realizat de către prestatorul OFII, pentru a-l ajuta pe acesta să înţeleagă mai bine domeniul de muncă, etc;
  • ajutor de reintegrare prin iniţierea unei afaceri, care include suport pentru realizarea unui studiu de fezabilitate a proiectului de iniţiere a unei afaceri; finanţarea formării tehnice sau de calificare, conform necesităţilor beneficiarului; o alocaţie financiară pentru demararea şi punerea în aplicare a proiectului etc.

Implementarea programului de ajutor pentru reintegrare va avea un impact pozitiv asupra pieţei forţei de muncă şi, în consecinţă, asupra reglementării eficiente a procesului migraţional, fiind primul acord în R. Moldova pentru reintegrarea cetăţenilor moldoveni, care va contribui la bunăstarea economică şi socială a populaţiei.

Până în prezent, în domeniul migraţiei de muncă, R. Moldova a semnat 6 Acorduri bilaterale cu  Federaţia Rusă (1993), Ucraina (1993), Republica Belarus (1994), Azerbaidjan (2005), Italia (2011), Israel (2012).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. François Villon

    Vive la Moldavie de l’Est Ré-Unie
    avec nos frères ouest-Moldaves
    dans le cadre de la Grande Roumanie européenne !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *