Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Cea de-a XIII-a ediţie a…

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului „Mărţişor” la Lisabona

Cetăţenii moldoveni din Portugalia au sărbătorit, al 13-lea an consecutiv, Festivalul „Mărţişor” cu muzică, dansuri şi voie bună. Evenimentul a avut loc duminică, 11 martie, în incinta Auditoriului Colégio Marista, din Carcavelos, şi a fost organizat de Centrul Cultural Moldav din Cascais în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al R. Moldova, dar şi cu Primăria municipiului Cascais.

Cei peste 600 de spectatori, care au fost întâmpinaţi cu câte un mărţişor – simbol al Primăverii şi speranţei – , au avut parte de un program artistic variat, fiind încântaţi de cele mai frumoase melodii populare interpretate de conaţionali din diaspora: Ion Reniţă, Ioana Ghieş, Iuliana Glibiciuc, Mihaela Moraru, Ecaterina Popa, Victoria Leucă şi ansamblul „Doina Basarabiei”.

În prima parte a spectacolului, Centrul Cultural Moldav a prezentat un raport al activităţii sale pe parcursul celor 15 ani de la lansare, iar în partea a doua pe scenă au urcat soliştii trupei Akord, Igor Sârbu şi Igor Ştribiţchi, veniţi special cu această ocazie din Chişinău. Cei doi artişti au ridicat sala în picioare cu frumoasele lor melodii, atingând strunele sufletului spectatorilor, de la mic la mare.

Oaspeţi ai evenimentului au fost şi secretarul de stat pentru cultură, Andrei Chistol, colectivul Ambasadei R. Moldova în frunte cu consilierul Valeriu Ostafii şi consulul Andrei Paladuţa, dar şi reprezentanţii autorităţilor portugheze – Joana Pinto Balsemão, consilier al Primăriei Cascais, Vanda Carvalho, funcţionară în cadrul aceleiaşi instituţii, şi alţii.

Reprezentantul Ambasadei, Valeriu Ostafii, i-a felicitat pe cei prezenţi cu prilejul sărbătorii şi a menţionat că ediţia din acest an a Festivalului este marcată de două evenimente importante: includerea Mărţişorului, în decembrie 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO şi marcarea în acest an a jubileului de 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-portugheze.

Secretarul de stat pentru cultură, Andrei Chistol, a adresat publicului un mesaj de recunoştinţă pentru contribuţia la realizarea unor proiecte importante. Acesta s-a referit şi la acţiunile ce urmează a fi organizate în scopul promovării tradiţiilor şi imaginii R. Moldova peste hotare, contribuind şi la păstrarea şi diversificarea legăturilor culturale a conaţionalilor noştri cu baştina. Ca şi ediţiile anterioare, Festivalul „Mărţişor” din acest an a fost unul dedicat interculturalităţii, la spectacol participând inclusiv reprezentanţi ai altor comunităţi stabilite în Portugalia.

Olesea Tanaşciuc, Portugalia