Bibliotecari din Moldova – în SUA

Biblioteca Crihana Veche şi-a deschis larg uşile pentru părinţii din localitate, care au acum posibilitatea să lectureze cărţi şi să se joace cu micuţii într-un spaţiu special amenajat, similar unui model american de bibliotecă. Ideea aparţine unui grup de moldoveni stabiliţi în SUA, care s-a oferit să doteze bibliotecile din R. Moldova cu noi intrări de cărţi, scrie Moldova Times.

Maria Cudlenco activează de mult timp la Biblioteca Publică Crihana Veche. Ea a decis să-i cunoască pe iniţiatorii acestui proiect în Chicago. „Aducem Biblioteca SUA acasă” este un proiect iniţiat, promovat şi dezvoltat de echipa Quiz Women USA. În prezent, diaspora moldovenilor din SUA a reusit să ajungă în mai multe localităţi de acasă, stabilind colaborări cu bibliotecile. Iniţiativa îşi propune să implementeze în R. Moldova ideea socială de model american al bibliotecilor.

Biblioteca publică din Crihana Veche este una din instituţiile care şi-a deschis uşile pentru acest proiect educaţional, fiind dotată cu cărţi şi jucării aduse din SUA. Administraţia bibliotecii a reuşit să implementeze modelul american prin crearea unui spaţiu de joacă pentru copii, iar de ceva timp, acesta este frecventat de copiii din localitate începând cu cea mai fragedă vârstă.

Maria Cudlenco a reuşit să introducă un story time, iar în curând va fi pus pe roate un program de instruire pentru părinţi în limba engleză. Aici sunt încurajate să vină şi mamele însărcinate ca să le citească poveşti copiilor. Astfel, ideea inovativă a bibliotecilor americane a fost preluată şi adaptată la necesităţile localităţii, datorită sprijinului proiectului „Aducem Biblioteca SUA acasă”.

Natalia Neaga, una dintre iniţiatoarele acestui proiect, a numit-o pe Maria Cudlenco ambasadoarea proiectului în Crihana Veche. „Am avut deosebită plăcere să ne vedem în Chicago, unde administraţia bibliotecii a participat la un curs de instruire a bibliotecarilor moldoveni în SUA”.

Proiectul continuă să intereseze şi alte biblioteci din R. Moldova, iar în acest scop, Marta Iacob şi Nadea Tipa le stau la dispoziţie pentru a susţine şi dota aceste instituţii cu noi cărţi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *