Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   De ce fel de informaţii…

De ce fel de informaţii au nevoie oamenii?

Cu un an în urmă, în mai multe raioane din R.Moldova au fost lansate Birouri Comune de Informaţii şi Servicii (BCIS), care acordă asistenţă centralizată persoanelor aflate în căutarea unui sprijin  din partea autorităţilor.  Astfel, cetăţenii din raioanele Ungheni, Teleneşti, Nisporeni şi Sângerei  care au nevoie de un loc de muncă, de consultanţă pentru iniţierea unei afaceri, sau pentru protecţie socială, au de bătut la o singură uşă.  BCIS întruneşte specialiştii competenţi în probleme de angajări, protecţia muncii, dezvoltarea afacerilor, cadastru, relaţii funciare, activităţi agricole.

Ghenadie Verdeş, vicepreşedintele consiliului raional Nisporeni, a declarat pentru ZdG că acest proiect a fost lansat ca o activitate-pilot, cu susţinerea UN Women, dar după un an de activitate acest birou pare să fie parte integrantă a activităţii Consiliului raional. „Oamenii vin anume la BCIS, aici îi aşteaptă specialiştii în fiecare zi de joi, le oferă răspunsuri la întrebări sau îi ajută să completeze actele de care au nevoie. Iar vinerea, echipa mobilă a BCIS pleacă prin sate, în primăriile raionului Nisporeni, pentru a acorda aceleaşi servicii oamenilor care nu pot ajunge în centrele raionale”.

Unul dintre obiectivele BCIS este de a oferi asistenţă informaţională tuturor categoriilor sociale, în special femeilor care au acces limitat la servicii în situaţii în care îngrijesc copii mici, sau sunt şomere, sau confruntă alte probleme cauzate de sărăcie. Circa o mie de cetăţeni din Nisporeni s-au adresat pe parcursul acestui an la BCIS, însă majoritatea solicitanţilor de servicii şi consultanţă au fost femei. Totodată, 653 dintre cei care au solicitat consultanţă provin din localităţile rurale.

„Oamenii sunt foarte interesaţi să îşi rezolve problemele legate de locul de muncă. Cele mai multe solicitări de informaţii au fost adresate la Inspecţia Muncii din raion. Şi la oficiul Forţei de muncă avem multe solicitări,” a mai comentat Ghenadie Verdeş. Pe locul doi în topul nevoilor informaţionale ale nisporenenilor sunt problemele ce ţin de asigurări sociale şi asistenţă socială.

În prezent, BCIS Nisporeni a lansat o vastă campanie informaţională, pentru a informa şi mai mult publicul despre aceste oportunităţi de consultanţă oferite populaţiei.

UN Women, prin programul „Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii în R.Moldova” susţine dezvoltarea BCIS în cooperare  cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi  Ministerul Economiei cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

Recent, primarii din cele 4 raioane care au deschis oficii BCIS, s-au întrunit împreună pentru a discuta modul în care poate fi  extins accesul la servicii şi informaţii pentru femei şi bărbaţi în zonele rurale cu suportul echipelor mobile ale Birourilor Comune de Informaţii şi Servicii.

Mai mult de 100 reprezentanţi ai autorităţilor locale, inclusiv vicepreşedinţii Consiliilor Raionale, primari şi prestatori de servicii, au participat la atelierele de lucru organizate de programul UN Women „Abilitarea economică a femeilor” (WEE) organizate în luna august la Vadul-lui-Vodă.

Atelierele de lucru s-au axat asupra informării primarilor şi secretarilor din primării despre conceptul BCIS pentru organizarea eficientă a echipelor mobile în beneficiul femeilor rurale şi a grupurilor vulnerabile.

„Primarii joacă un rol cheie în abordarea provocărilor populaţiei locale. Organizarea eficientă a vizitelor echipelor mobile ale BCIS va contribui la prestarea eficientă a serviciilor. Eficienţa echipelor mobile a fost documentată şi beneficiile sale urmează să fie în continuare explorate şi utilizate pentru a susţine femeile şi bărbaţii aflaţi în dificultate din zonele rurale”, a remarcat Natia Cherkezishvili, manager internaţional de program, UN Women.

În cadrul atelierelor de lucru s-a discutat despre conceptul BCIS, avantajele şi beneficiile echipelor mobile. Primarii au fost îndrumaţi cum să identifice mai bine necesităţile populaţiei în localităţile lor şi să susţină organizarea echipelor mobile ale BCIS. Ei au elaborat şi planuri ale vizitelor echipelor mobile pentru localităţile fiecărui raion, evidenţiind clar rolurile primarilor, administraţiei raionului şi prestatorilor de servicii.

RdG