Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cimitir vechi plin - cimitir…

Cimitir vechi plin – cimitir nou ilegal

230-cimitirDe patru ani, Nicolae Mihailov, locuitor al satului Frăsineşti, Ungheni, bate drumuri interminabile la procuratură, primărie, judecătorie etc. Nicolae Mihailov vrea să facă dreptate în localitatea sa. Acesta a depus o cerere de chemare în judecată împotriva primăriei, solicitând stoparea tuturor înmormântărilor în cimitirul amplasat abuziv pe teritoriul fostei sere de tutun din satul Frăsineşti.

Totul a început în 2005. În cadrul unei şedinţe a Consiliului local Măcăreşti, s-a discutat despre amplasarea unui nou cimitir în localitate, deoarece în cimitirul vechi nu mai era loc pentru înmormântări. În cadrul şedinţei au fost propuse trei sectoare: cel al fostelor sere de legume, sectorul din rezerva primăriei şi uscătoria de tutun. Membrii consiliului comunal au decis ca cimitirul să fie amplasat pe terenul fostei uscătorii de tutun. Sergiu Şişcanu, primarul localităţii, motivează această alegere prin faptul că „mai bun loc decât acesta nu este la Frăsineşti – sat aşezat pe o pantă, în care sunt frecvente alunecări de teren, motiv din care cimitirul nu poate fi transferat în altă parte”.
Conform legii, amplasarea cimitirului este ilegală, deoarece contravine Hotărârii Guvernului R. Moldova nr. 1072 din 22.10.1998, care a aprobat Regulamentul cu privire la cimitire. Acţiunile ilegale, în conformitate cu hotărârea respectivă, pun în pericol viaţa şi sănătatea locuitorilor din Frăsineşti, localitate aflată în subordinea Primăriei Măcăreşti.

Amplasat abuziv

Grigore Vlas, şef de secţie de la Inspecţia Ecologică Ungheni, arăta printr-o decizie emisă către primărie că cimitirul este amplasat ilegal, în lipsa unei coordonări cu organele abilitate, fiind neglijate şi condiţiile stipulate în Hotărârea Guvernului.

Şi Oficiul Cadastral teritorial Ungheni confirmă că terenul pe care este amplasat cimitirul nu este înregistrat ca bun imobil. Solicitat să comenteze situaţia, primarul localităţii, Sergiu Şişcanu, a recunoscut că, în acest sens, nu există un proiect, motivând că „nimeni nu vrea să îl facă”.

Cimitirul este situat în partea dreaptă a traseului Ungheni-Nisporeni, în lipsa unei zone de protecţie sanitară pentru casele de locuit şi pentru fântânile din apropiere.

Această problemă a fost examinată şi de Centrul Raional de Medicină Preventivă Ungheni (CRMP), care a avut o poziţie negativă privind amplasarea cimitirului. Conform prescripţiei sanitare nr. 9 din 31.05.2007, CRMP, în baza legii RM privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei, a interzis înmormântările pe teritoriul cimitirului nou până la primirea autorizaţiei sanitare de funcţionare a cimitirului, până la schimbarea amplasării gardului cimitirului şi respectarea zonei de protecţie sanitară a caselor de locuit la 100 m din toate părţile.

Amenzi neplătite

În prescripţie se mai precizează că, dacă autorităţile nu vor respecta această decizie, se va aplica o amendă de la 2000 până la 2400 de lei. Se pare că decizia CRMP nu a fost luată în seamă de către primăria din localitate, înmormântările având loc în continuare. Mai mult decât atât, din registrul de evidenţă a persoanelor decedate al primăriei com. Măcăreşti se vede că certificatele de deces se eliberau după ce defunctul era înmormântat. Aproximativ după zece zile. De aici rezultă că rudele decedaţilor se ocupau mai întâi de înmormântare şi abia după – de certificatele de deces. Oamenii îşi explică acţiunile prin faptul că în cimitirul vechi nu mai sunt locuri.

Potrivit specialiştilor de la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP), cazul cimitirului de la Frăsineşti nu este unul singular în R. Moldova. „În ultimii 10 ani, localităţile rurale se extind în lipsa unor planuri de dezvoltare, astfel încât cimitirele rămân fără zone de protecţie sanitară, terenurile pentru construcţia caselor fiind alocate arbitrar”, spune Ilie Anton, din cadrul Direcţiei Igiena Mediului a CNŞPMP. El confirmă că amplasarea cimitirelor în nemijlocita apropiere a caselor de locuit are impact asupra calităţii apelor freatice, afectate de migraţia substanţelor formate în urma descompunerii cadavrelor. Totodată, Anton mai spune că aceste probleme sunt de competenţa administraţiei publice locale.

La Măcăreşti, însă, primarul localităţii are argumentele sale: „Eu nu pot muta cimitirul din loc. Sunt deja douăzeci de morminte. Cine se va apuca să le deshumeze? Eu nu sunt vinovat că oamenii din sat au înmormântat singuri, fără să solicite certificatele de deces. Nu pot fi împotriva a 1400 de locuitori”.

Veronica RUSSU