Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Ce face guvernul pentru a…

Ce face guvernul pentru a reduce numărul şomerilor?

245-somerCriza economică afectează puternic piaţa muncii din R. Moldova. Astfel, numărul şomerilor a crescut până la 90 de mii de persoane şi, potrivit experţilor, va depăşi cifra de 200 de mii până la finele anului curent. Ex-premierul Vasile Tarlev susţine că noul guvern trebuie să implementeze un program complex de activitate, prin care să demonopolizeze în mod de urgenţă sectorul real al economiei.

Criza economică afectează puternic piaţa muncii din R. Moldova. Astfel, numărul şomerilor a crescut până la 90 de mii de persoane şi, potrivit experţilor, va depăşi cifra de 200 de mii până la finele anului curent. Ex-premierul Vasile Tarlev susţine că noul guvern trebuie să implementeze un program complex de activitate, prin care să demonopolizeze în mod de urgenţă sectorul real al economiei.

În capitală sunt înregistraţi 10580 mii de şomeri. Ala Şupac, directoarea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM), susţine că se constată un dezechilibru între ofertă şi numărul de solicitări din partea şomerilor. „La momentul actual, sunt disponibile 949 de oferte. Însă numărul solicitărilor este mai mare de câteva ori. Dacă în anii trecuţi erau oferte şi oamenii nu doreau să muncească, în acest an de criză somerii caută un loc de muncă”, a continuat sursa citată.

Sunt şomeri care aşteaptă de ani buni ca să găsească un job prin intermediul agenţiei. Asta din motiv că majoritatea angajaţilor solicită tineri. „Identific o discriminare din partea angajatorilor. În străinătate patronii angajează atât bătrâni, cât şi invalizi”, a declarat  Ala Şupac. Potrivit sursei citate, de la începutul lunii septembrie în mun. Chişinău au fost înregistraţi peste 690 de şomeri. „Este un număr foarte mare”, a spus directoarea.

Ludmila Dumbravă, şefa adjunctă a Direcţiei Planificare, Evaluare şi Sinteză din cadrul ANOFM, a subliniat că actualmente sunt înregistraţi 55349 de şomeri. „În comparaţie cu anul trecut, numărul de şomeri a crescut. Până la şfârşitul anului curent vor fi circa 60 de mii de personae fără un loc de muncă”, a estimat Dumbravă.

De altfel, Corina Gaibu, expertă IDIS „Viitorul”, a afirmat că potrivit Biroului Naţional de Statistică în R. Moldova sunt peste 90 de mii de şomeri. „Constat un şomaj ascuns, care nu este înregistrat oficial. Oamenii sunt trimişi în concediu forţat pentru că angajatorii se află în incapacitate de plată, fără a-i asigura pe angajaţi că îşi vor putea relua activitatea”. Conform estimărilor făcute de IDIS „Viitorul”, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ar putea ajunge la 180—200 de mii, către sfârşitul anului. Aceasta din motiv că diminuarea activităţii de afaceri s-a agravat în prima jumătate a anului 2009. „Dificultăţile care ţin de finanţarea producţiei curente în construcţii, transport şi în industria de prelucrare, în complex, accentuează dificultatea care ţine de salarizarea angajaţilor de către sectorul real al econimiei”, a explicat Corina Gaibu.

Ea a mai adăugat că, în general, sectorul real se confruntă cu probleme mari de menţinere a personalului. „Cu toate că se măreşte datoria faţă de salariat, patronii îşi pun problema de menţinere a personalului în cadrul întreprinderii”. Totodată, sursa citată a precizat că disponibilizările de personal care se fac în sectorul real nu sunt înregistrate la statistică.

În opinia  Alei Şupac, directoarea AOFM, estimările făcute de IDIS „Viitorul” nu corespund întru totul realităţii. „Cifra de 200 mii de şomeri este exagerată. Agenţii economici sunt afectaţi de criza mondială, însă nu toţi disponibilizează personalul. Ei aplică măsuri de menţinere a personalului, cum ar fi, bunăoară, micşorarea programului de lucru. Mai sunt şi angajatori care creează noi louri de muncă”, a conchis Şupac.

În aceeaşi ordine de idei, pentru a stopa creşterea numărului de şomeri, ex-premierul Vasile Tarlev menţionează că noul guvern trebuie să implementeze un program complex de activitate, prin care să demonopolizeze în mod de urgenţă sectorul real al economiei. „Este necesar de a introduce un plan eficient în sistemul bancar pentru a permite băncilor comerciale să elibereze credite preferenţiale de lungă durată în sectorul real al economiei. Astfel, se vor crea noi locuri de muncă. Totodată, este necesar ca guvernul să întreprindă acţiuni de export al mărfurilor, pentru că depozitele agenţilor economici sunt arhipline şi nimeni nu exportă”.

În timpul crizei economice, resimţită acut în R. Moldova, numărul de şomeri ar putea depăşi cifra de 200 de mii, estimată de experţi pentru finele anului curent. „Această cifră este minimă. Ar putea fi mult mai grav. Asta în funcţie de când va fi numit noul guvern, responsabilitatea căruia este să stopeze declinul în sectorul real al economiei pentru a putea stopa şi creşterea numărului de şomeri”, a declarat Vasile Tarlev pentru ZdG.

La rândul său, politicianul Gheorghe Susarenco afirmă că noul guvern trebuie să atragă investiţii străine, astfel vor fi deschise noi locuri de muncă. „Este necesar să îmbunătăţim relaţiile cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială pentru a atrage investiţii străine”. Totodată, a precizat Susarenco, este necesar să protejăm piaţa internă. „Noi putem să asigurăm cetăţenii cu un loc de muncă. Însă în acest scop trebuie reduse importurile de mărfuri”, a conchis politicianul.

Iurie Sanduţa