Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Case după ape

Case după ape

286-sinistr2Oamenii din satele inundate rămân în aşteptarea caselor promise. Pe parcursul acestei săptămâni, România, Georgia, SUA, UE au venit cu semnale exacte despre ajutoare privind construcţia caselor. „Toţi cetăţenii, care în urma inundaţiilor au rămas fără locuinţe, vor fi asiguraţi cu spaţiu locativ până în toamnă”, a declarat la 24 iulie de preşedintele Mihai Ghimpu în cadrul întâlnirilor cu locuitorii satelor Obileni, Cotul Morii, Nemţeni şi Sărăteni, afectate de inundaţiile din vara curentă.

Case din România şi Georgia

Referindu-se la măsurile întreprinse în direcţia construcţiei caselor de locuit pentru sinistraţi, şeful statului a declarat că structurile specializate ale statului lucrează în direcţia respectivă, desfăşurînd lucrările care se impun pentru studierea terenurilor unde acestea vor fi amplasate. Mihai Ghimpu a mai menţionat că materialele de construcţii vor fi puse la dispoziţia autorităţilor moldoveneşti de România, Guvernul căreia deja a şi adoptat o decizie în acest sens.

Şeful statului a specificat că România va ajuta R.Moldova cu materiale necesare pentru construcţia şi reparaţia a circa 900 de case. „Încă un număr de case va fi construit de autorităţile Geiorgiei. După discuţia cu Mihail Saakaşvili, la Chişinău deja a sosit un grup de specialişti, care după familiarizarea la faţa locului, vor lua decizia în care localitate vor desfăşura construcţiile”, a spus Mihai Ghimpu.

Şeful statului i-a asigurat pe cetăţeni că vor fi construite sau reconstruite nu numai casele de locuit, dar şi recompensate toate pierderile materiale, suportate în urma inundaţiilor,relatează serviciul de presă al Preşedintelui.

Stefano De Leo, Ambasadorul Republicii Italiene în R.Moldova, l-a informat pe Mihai Ghimpu că spre Moldova deja au fost expediate ajutoare umanitare pentru sinistraţi. „Serviciul Protecţiei Civile al Italiei are o experienţă vastă în construcţia locuinţelor pentru sinistraţi. Dacă autorităţile R.Moldova vor adresa o solicitare oficială către conducerea Italiei în acest sens, ţara noastră ar putea interveni cu ajutoare concrete ce ţin de casele de locuit pentru sinistraţi”, a accentuat diplomatul italian.

Ambasadorul Stefano De Leo a mai specificat că în contextul depăşirii consecinţelor inundaţiilor în sectorul agrar, partea italiană ar putea contribui cu seminţe sau tehnică pentru redresarea situaţiei.

Preşedintele Mihai Ghimpu le-a mulţumit oaspeţilor pentru susţinerea cetăţenilor R.Moldova în aceste momente dificile, menţionîndcă orice ajutor este binevenit.

Proiecte de la Ministerul Construcţiilor

La 21 iulie, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (MCDR) a convocat într-o şedinţă tehnică reprezentanţii consiliului raional Hânceşti şi primarii satelor Cotul Morii, Nemţeni, Obileni, în vederea demarării cât mai urgente a lucrărilor de construcţie a caselor pentru sinistraţi.

La întrevedere au mai participat şefii direcţiilor din cadrul MCDR, reprezentanţi ai Companiei Union Fenosa, Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Institutelor de proiectare, reprezentanţi ai Inspecţiei de Stat în Construcţii şi ai Serviciului de verificare şi expertizare a proiectelor şi construcţiilor.

În cadrul şedinţei au fost abordate chestiuni ce ţin de efectuarea prospecţiunilor şi ridicărilor topografice unde vor fi construite locuinţele, organizarea şantierelor, organizarea construcţiei reţelelor electrice, precizarea numărului de sinistraţi pentru care se vor construi case noi şi posibilitatea de procurare a locuinţelor pentru unele familii.

Preşedintele raionului Hînceşti, Anatolie Chetraru a pus în sarcina primarilor ca în termen de 2 zile să fie întocmite listele sinistraţilor, în care să se precizeze cine vrea să-i fie construită o casă nouă şi cine acceptă să i se procure o locuinţă, menţionînd că cheltuielile pentru proiectarea caselor, schema de amplasare a lor, proiectele de amplasare a reţelelor inginereşti, şi alte lucrări de proiectare vor fi suportate de consiliul raional. Cei prezenţi, au convenit ca săptămîna viitoare să fie organizată o altă întâlnire cu participarea şi a reprezentanţilor de la Ministerul Finanţelor pentru a stabili următoarele etape de acţiuni, informează serviciul de presă al MCDR.

AmCham şi oamenii de afaceri

Prima etapă a campaniei sociale pentru sprijinirea victimelor inundaţiilor, lansată de AmCham Moldova la 15 iulie, s-a încheiat. Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham Moldova), în colaborare cu DHL Moldova, a vizitat sinistraţii din satul Cotul Morii, cazaţi la moment în or. Hânceşti.

„Campania de colectare de bunuri pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundaţii, organizată în perioada 13-24 iulie 2010, a sensibilizat membrii AmCham, care au donat bunuri de primă necesitate, precum produse alimentare, articole de igienă personală, haine şi încălţăminte pentru persoanele afectate de inundaţii», a spus Mila Mălairau, Director Executiv, AmCham Moldova.