BAC cu cea mai joasă medie

Rezultatele la BAC din anul curent au bătut recordul cu cea mai joasă medie de până acum. Acest fenomen este explicat de Ministerul Educaţiei prin faptul că evaluarea şi examinarea sesiunii 2012 s-au efectuat în condiţii mult mai stricte în comparaţie cu anii precedenţi. Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, susţine că din anul viitor vor avea loc anumite modificări privitoare la examenele de bacalaureat pentru a optimiza procesul de susţinere a acestora, dar şi pentru a exclude corupţia şi copierea.

Potrivit Ministerului Educaţiei, reuşita sesiunii de bacalaureat în formula notei medii generale a examenelor este de 7,23. Nu au promovat examenele în actuala sesiune 3398 de candidaţi (11,7%). Printre aceştia se numără candidaţii care s-au înscris, dar nu s-au prezentat la examene, precum şi candidaţii care s-au prezentat, dar nu au promovat, cel puţin, un examen.

5 milioane de lei pentru BAC

Pentru a stopa procesul corupţiei la BAC, statul a alocat 5 milioane de lei. Din această sumă, circa 30 de mii au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea pentru o perioadă restrânsă a celor trei filtre electromagnetice fixe, care, spune Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, “şi-au demonstrat eficacitatea”, de aceea, anul viitor “vom avea grijă ca în bugetul sesiunii să se găsească o sumă mai importantă pentru achiziţionarea acestor filtre”. Deocamdată, însă, Ministerul Educaţiei nu-şi permite procurarea unor filtre noi, costul cărora se ridică la  6 mii de dolari. Astfel, se va recurge la achiziţionarea lor pentru o perioadă limitată de timp de la diferiţi agenţi economici.

Pe de altă parte, pentru aparatele de bruiere a spaţiului electronic, ME anunţă că a utilizat resurse proprii. Din anul viitor, însă, Mihai Şleahtiţchi planifică “utilizarea pe larg” a acestor aparate. Acest lucru este explicat prin faptul că aparatele video nu dau rezultate bune. “Am asistat cu toţii la tot felul de chestiuni neplăcute cu o evidentă turnură ilicită care au făcut ca imaginile să fie trucate prin utilizarea acestor aparate de luat vederi. De aceea, asemeni francezilor, punem accentul pe utilizarea aparatelor de bruiere a spaţiului electronic”, mărturiseşte Mihai Şleahtiţchi. El subliniază că utilizarea acestora “nu a permis la o bună parte dintre elevi să recurgă la copiat”.

Decăderea spre media 7—6 este una firească

Ministerul Educaţiei subliniază şi faptul că, “distribuită pe principiul de gen, media obţinută de către fete la bacalaureatul din 2012 este mai mare decât cea obţinută de către băieţi. Candidaţii care provin din licee au o pregătire mult mai bună decât cei din colegii şi universităţi, iar examenul este administrat mult mai exigent în mediul urban”. Nota medie a absolvenţilor în R. Moldova este de 6-7. Mihai Şleahtiţchi remarcă faptul că “această decădere este una firească în condiţiile unei societăţi aflate în tranziţie, unei societăţi anemice, iresponsabile, destabilizate şi dezorganizate”. Totodată, ministrul Educaţiei spune că “vom putea vorbi despre responsabilitate în învăţământ doar atunci când ea se va manifesta la scara întregii societăţi”.

Adrian Ghicov, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare, vorbeşte despre o presiune fără precedent asupra AEE în acest an, care “a venit atât din partea părinţilor, cât şi din partea candidaţilor, şi n-am să vă uimesc dacă am să spun că această presiune s-a făcut simţită şi din partea unor colegi de breaslă”. Adrian Ghicov susţine că el şi colegii săi au fost rugaţi să ofere ore particulare în temeiul subiectelor care vor fi administrate la examene. Însă, potrivit directorului AEE, “colegii mei şi-au păstrat moralitatea şi au rămas la înălţimea profesionalismului care îi caracterizează”.

Repere conceptuale pentru sesiunea 2013

Pentru a evita fenomenul corupţiei la bacalaureat, Ministerul Educaţiei anunţă că va întreprinde anumite modificări în sesiunea 2013. Printre acestea ar fi excluderea posibilităţilor de copiere, descentralizarea serviciilor de evaluare, crearea de posibilităţi ca profesorul care a realizat studiul la clasă să decidă nota finală, crearea a mai puţine centre de bacalaureat şi utilizarea filtrelor electronice la intrarea în acestea, revederea listei disciplinelor de examen, crearea în teritoriu a unor comisii mixte, care vor angaja, pe de o parte, specialişti din exterior, iar pe de altă parte, îi vor păstra pe cei mai buni specialişti care există în interiorul instituţiilor de învăţământ.

Ministrul Educaţiei subliniază şi necesitatea introducerii “componentei orale în cadrul probelor de bacalaureat. Vom regândi probele scrise, care să fie axate mai puţin pe sarcini de lucru reproductive şi mai mult pe rezolvarea de probleme, pe competenţe, pe elementul de creativitate”. Se va opta pentru păstrarea Declaraţiei pe propria răspundere ca document fundamental care responsabilizează candidaţii, iar în grila disciplinelor obligatorii se va menţine istoria. În actuala sesiune de bacalaureat au scris examenele 29044 candidaţi, dintre care au promovat examenele 25646 absolvenţi. Promovabilitatea bacalaureatului 2012 constituie 88,30 %. Cea mai mare rată de promovabilitate o au absolvenţii de liceu, urmaţi de candidaţii la examene care provin din învăţământul mediu de specialitate.

P.S. Pe 24 iulie, Mihail Şleahtiţchi a fost demis din funcţia de ministru al Educaţiei şi numit în funcţia de consilier prezidenţial pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Luana est-moldava

  “Actiunea-2012”:
  “Școala de cultură și afirmare românească”
  organizată la Soroca. 27-29 iulie 2012:
  ————————————————————————————–

  Pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români
  din Republica Moldova prin prezentarea unor modele româneşti autentice,
  susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect,
  de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative.
  Sunt eligibili tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani.

  Această ediție a ȘCAR are loc în contextul derulării Programului Lideri pentru Unire
  și este prima școală de acest gen organizată pe malul stâng al Prutului.
  La finalul evenimentului, participanții vor primi diplome de absolvire a cursurilor.
  Cheltuielile ce țin de cazare și masă sunt suportate de către organizator.
  Costurile ce țin de transport vor fi suportate de către participanți.

  —————————————————————————————————————-
  Pentru a aplica la Școala doritorii pot scrie aici:
  ———————————————–
  contact@actiunea2012.ro
  ———————————————–
  Pentru a fi siguri că veți fi acceptați, puteți atașa de asemenea
  și mărturii foto/video ale atașamentului vostru întru susținerea culturii românești.
  ————————————————————————————–
  video:
  Mesager – Scoala de vară, Acțiunea2012
  www youtube com
  http://www.youtube.com/watch?v=2_5EDQZoUf0&feature=relmfu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *