“Zina Petrovna” s-a votat pe sine

288-vot1Partidul Comuniştilor nu a găsit “votul de aur” sau cel “al trădării”, cum îl numesc alţii. După ce cele 60 de buletine de vot au fost aruncate în urnă, Zinaidei Greceanâi nu i-a ajuns exact un vot pentru a i se acorda funcţia de şef al statului. Deputaţii din opoziţie au părăsit sala rând pe rând, imediat cum cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al statului şi-au rostit discursurile.

Deşi la şedinţa de ieri a Parlamentului urma să se aleagă preşedintele R. Moldova, comuniştilor nu le-a ajuns exact un vot. Cele trei partide din opoziţie au procedat exact aşa cum au declarat anterior – nu au participat la alegerea şefului statului.

“Trebuie să alterăm” fără “joc de bufon”

Cei doi candidaţi, Zinaida Greceanâi şi Stanislav Groppa, şi-au rostit pe rând discursurile. Zinaida Greceanâi a declarat că va fi preşedintele tuturor cetăţenilor, indiferent de opţiunile politice ale acestora. Ea nu a uitat despre “vulnerabilitatea economică care se evidenţiază şi mai mult datorită crizei în plină desfăşurare”. Greceanâi a amintit despre conflictul transnistrean. “Trebuie să alterăm instrumentarea politico-diplomatică de reglementare cu acţiunile concrete de apropiere de dimensiunea economică şi socială a celor două maluri ale Nistrului”, a spus ea.

“Zina Petrovna, sunt absolut convins. Luaţi loc”, a îndemnat-o noul preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin.
A urmat Stanislav Groppa, propus la această funcţie de 15 deputaţi comunişti. El a declarat că nu face un joc politic sau un joc de bufon. “În practica medicală, când viaţa pacientului este pusă în pericol, se convoacă consiliul medical. Se analizează totul foarte atent”, a declarat el cu referire la situaţia politică şi economică din R. Moldova. Groppa a mai explicat că şi-ar dori să fie o punte de legătură între cele două extreme: opoziţia şi partidul de guvernământ.

288-vot2Opoziţia a părăsit sala de şedinţe

După aceste discursuri, spre surprinderea PCRM, cele trei partide din opoziţie au declarat că nu participă la alegerea preşedintelui şi au ieşit, rând pe rând, din sala de şedinţe. Conştienţi că nu le ajunge un vot ca să fie aleasă una dintre candidaturile propuse de ei, cei 60 de deputaţi rămaşi în sală au intrat în cabinele de vot. În scurt timp, au fost făcute publice şi rezultatele. Zinaida Greceanâi – 60, Stanislav Groppa – 0.

După ce au fost pronunţate rezultatele, biroul permanent al Parlamentului a luat decizia de a organiza alegeri repetate la 28 mai.

Evident stresat şi transpirat, Stanislav Groppa a declarat presei că nu poate comenta decizia celor 15 deputaţi comunişti care l-au propus la funcţia de candidat la preşedinte şi care au votat-o pe Zinaida Greceanâi. El a mai spus că ar mai candida încă o dată doar în cazul în care “opoziţia şi PCRM îmi va permite să facem o discuţie comună, de a găsi o posibilă ieşire din situaţie”.

Nici Zinaida Greceanâi nu s-a aşteptat să nu fie găsit acel singur vot de care avea nevoie ca să devină şef de stat, pentru că s-a bazat pe “o raţiune”.

“Dacă vor înţelege, vor găsi nu doar un deputat, ci chiar câţiva”

Victor Stepaniuc consideră că opoziţia a făcut un pas “negândit până la capăt”. “Înţeleg această manevră şi iniţiativă politică. Dar dacă vor înţelege situaţia din ţară, vor găsi nu numai un deputat, dar chiar câţiva. Eu am discutat cu mai mulţi deputaţi din opoziţie. Le-am spus că nu pot să analizeze lucrurile până la capăt. Dacă vor să întărească această ţară şi din punct de vedere economic sau social, trebuie să voteze compromisul”, spune el.

“Nu poate fi vorba de şantaj”, a spus el, întrebat dacă votul de care are nevoie PCRM va fi obţinut prin şantaj, aşa cum declarase anterior ex-premierul Tarlev pentru ZdG. “Deputatul este protejat de imunitatea de parlamentar. Nu poate fi şantaj, pot fi discuţii şi abordări. Mulţi dintre reprezentanţii opoziţiei sunt oameni rezonabili, cu practică, cu studii serioase. Noi nu dorim alegeri anticipate, şi sunt sigur că nici opoziţia nu îşi doreşte”, a mai spus Stepaniuc.

3 întrebări adresate preşedintelui Parlamentului

Vom avea sau nu un preşedinte la alegeri repetate?

“Obligatoriu vom avea preşedinte”, a declarat ferm preşedintele Parlamentului, Vladimir Voronin. “Da’ astăzi nu aveţi preşedinte? Astăzi avem rezultatul care s-a prognozat. Opoziţia s-a comportat aşa pe parcursul anilor de după independenţă. Ei nu au nevoie de o conducere care să facă ordine”, a mai spus el.

De ce cei 15 comunişti care l-au înaintat la această funcţie pe Stanislav Groppa nu au votat pentru el?

“După cerinţele legii, trebuie să fie şi a doua candidatură. Vreau să îmi expun mulţumirile pentru dl Groppa. A prezentat un discurs extraordinar”, a mai spus Voronin. “Vedeţi că trebuiau voturile necesare… Numai pentru aceasta, nu pentru că nu îl stimăm. Avem o stimă deosebită pentru această personalitate”.

Ce va urma?

“Cu colegii noştri din Parlament nu cred că vom putea avea negocieri, dar discuţii. Criza economică se mişcă repede şi toate aceste jocuri ale opoziţiei “vor – nu vor” sunt periculoase pentru ţară. Dacă Parlamentul nu lucrează, nu se adoptă legi. Se răsfrânge asupra societăţii”.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Gabita

  Jos Rusii si tradatorii de neam!
  Basarabia este 80% formata din etnici romani.
  Rusii si mamelucii lor treabuie sa plece inapoi na Sibir sau de unde mama dracului au venit.
  Tineti minte ca acesti colonisti au luat locuintele si pamantule etnicilor romani deportati si ucisi de rusi de 300 de ani.
  Destul cu ocupatia ruseasca si instrainarea de frati.
  Cititi Doina lui Eminescu si Sunt Nationalist de Vieru.

 2. semil

  opozitia nu trebuie sa cedeze,cedand tradeaza democratia di moldova si pe cei dezamagiti de comunisti care nu au putut sa-si exprime votul.

 3. jme de bu

  nenea vova,daca erati jmecheri,atunci cand ati vazt ca nu iese numaratoarea,trebuia sa votati 45 la 15,asa,la jme….asa,mai mare rasu’,nenea gropanu o voteaza pe zina,zina o voteaza pe zina,sunteti de tot rasu’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *