Votarea legilor şi liberalizarea vizelor [sondaj]

Aprobarea Legii privind egalitatea de şanse şi reformarea Centrului Anticorupţie, dezbătute astăzi în Parlament, sunt printre condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru ca R. Moldova să obţină un regim liberalizat de vize. Sfârşitul lunii mai fiind termenul limită pentru adoptarea lor.

În cât timp, după aprobarea acestor legi, am putea beneficia de regimul liberalizat de vize, promis de UE?

Victor Osipov, ex-ministru al Reintegrării

A răspunde la o asemenea întrebare ar însemna să ghicesc, pentru că, la acest subiect, discuţiile serioase cu europenii sunt în ultima fază şi optimismul de odinioară e înlocuit de realism, de multă exigenţă, de o analiză drastică a situaţiei de la noi. Totodată, cetăţenii nu ar trebui să-şi facă iluzii la capitolul regimului liberalizat de vize… Acesta e un statut important, care, însă, nu înseamnă că toată lumea va putea călători oriunde şi oricând în Europa. Sunt rigori. Doar anumite categorii vor putea beneficia de acest regim. Mai important, însă, e să parcurgem această etapă, pentru a ne apropia cu adevărat de UE. Acest aspect e mai important, chiar dacă unor politicieni le place să creeze aşteptări, acumulând, prin anumite declaraţii, un plus de imagine. Nu termenul contează. E important ca R. Moldova să se califice pas cu pas pentru integrarea în UE. Pentru asta statul trebuie să înregistreze standarde în favoarea propriilor cetăţeni, combătând, mai întâi, corupţia.

Ecaterina Mardarovici, Clubul politic al femeilor 50/50

Cred că dacă Parlamentul va adopta cele două proiecte de legi, ţinând, bineînţeles, cont de propunerile societăţii civile, acest fapt ne va apropia de statutul de ţară cu un regim liberalizat de vize în UE. Mai avem, însă, multe lucruri de realizat, dar adoptarea acestor două proiecte de legi ar trebui să se întâmple neîntârziat, mai ales că nu cer prea multe investiţii. Cele două legi mai mult transmit un mesaj clar despre faptul că R. Moldova este gata să accepte şi anumite reguli de joc ale UE care, deocamdată, nu sunt conştientizate aici, care par în dezacord cu tradiţiile locale. Şi reformarea CCCEC e mai mult un semnal de voinţă politică, transmis către UE. Acest semnal vrea să spună că, în R. Moldova, controlul corupţiei ar trebui să fie în afara politicului. Este, însă, important ca aceste legi să nu fie ciopârţite, profanând ideea. Adoptarea unei legi trunchiate, care nu va deveni un instrument eficient în activitatea instituţiilor din R. Moldova, ar însemna discreditarea noastră în faţa UE.

Galina Bostan, directoare CAPC

Reformarea CCCEC, instituţie care are un rol cental în combaterea corupţiei, ar putea determina oficialii europeni să voteze, pentru cetăţenii R. Moldova, un regim liberalizat de vize. Este cert, cu cât mai eficientă va fi această instituţie, cu atât mai puţine portiţe vor exista pentru comiterea unor ilegalităţi şi falsuri aici sau în UE, în cazul în care cetăţenii R. Moldova vor călători liber în spaţiul european sau vor deveni chiar parte a acestei Uniuni. Marile democraţii resping orice intenţii de corupţie şi atunci când este dezbătut subiectul extinderii UE, corupţia poate deveni un impediment important pentru statele care aspiră să obţină statut de membre ale UE. Cât priveşte egalitatea de şanse… Această lege ar garanta oricui că dacă va călători din UE în R. Moldova, aici va fi tratat egal, adică exact cum e tratat în ţara sa. E un subiect important. În condiţiile în care mai multe prevederi se regăsesc deja în alte legi, valabile la noi, nu înţeleg de ce nu am avea şi o Lege a egalităţii de şanse.

Sergiu Ostaf, director CreDO

Cele două proiecte sunt importante pentru R. Moldova. Ele constituie angajamentele ţării noastre în dialogul cu UE. CReDO consideră că proiectul de modificare a Legii cu privire la CCCEC necesită câteva ajustări. Pentru asigurarea depolitizării instituţiei, se recomandă ca directorul CCCEC să fie numit în funcţie cu voturile majorităţii deputaţilor aleşi, la propunerea unei comisii speciale, în care să intre reprezentanţi ai Comisiei juridice din Parlament şi ai societăţii civile. Totodată, angajaţii şi conducerea CCCEC ar trebui obligaţi să denunţe cazurile de ingerinţă şi implicare inadecvată în activitatea acestora şi , anual, să prezinte Parlamentului şi Guvernului rapoarte de activitate. În cazul legii care promovează o abordare nediscriminatorie faţă de unele grupuri din societate, ar trebui ca denumirea să fie modificată. Nu egalitate de şanse, dar cel puţin asigurarea egalităţii, aşa cum sună toate legile din spaţiul european – asigurarea egalităţii, tratament egal sau revenirea la denumirea iniţială.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Irina

  de ce mintiti cu atata nerusinare, ipocritilor, dna mrdarovici, de ce ati defilat pe la televiziuni si nu ati explicat cetateanului simplu ce insemna de facto “LIBERALIZARE DE VIZE” de ce ati zis in fata camerei, ca moldovenii vor putea liber circui in Europa, cand de fapt aceste vize , sunt numai pentru calatorii fara nici un drept legal la munca, tratament, scoala. asigurare sociala?! cu totii ati mintit oamenii, sau poate sunteti de acord, ca moldoveanul, care va primi viza sa ramina ilegal la munca in Europa, DORITI IN ASA MOD, CA MAI PUTINI MOLDOVENI SA CEARA CETATENIE ROMANA? Sunteti niste minciunosi nu aceasta lege este prioritara pentru aderare la UE, toate drepturile, care sunt in aceasta Lege sunt f. bine explicate in COnstitutia R.Moldova, IN CE PRIVESTE LEGA CU DISCRIMIMNAREA MINORITATILOR SEXULAE ESTE VORBA DE BANI, F.MULTI BANI,UNDE SUNT IMPLICATI CETATENI ALESI DE POPOR SI GUVETNANTI PLATITI TOT DE NOI. NIMENI NU A VENIT CU VRE-UN CAZ CONCRET UNDE, CAND, CUM A FOST DISCRIMINAT VRE-UN CETATEAN , CARE SI-O TRAGE IN ALTA PARTE. Avem niste functionari impotenti, care nu au mers sa negocieze, care nu au dorit sa-si intrebe macar parintii in primul rind ce cred ei, care le-au dat viata despre promovarea acestui mod de viata, ca unul pozitiv pentru societate(dar, poate gresesc, poate asta sa intimplat in primul rind, ca este modul lor, a guvernantilor de viata si, atunci de ce sa nusi faca si aici prioritati?) , atata timp cat sunt tari, care au aderat la UE, fara a adopta aceasta lege nu inteleg DE CE NOI AM ADOPTAT-O, DE CE UNORA EUROPA NU LE-A IMPUS, IAR NOUA DA, SI CE VA MAI DORI PE VIITOR DE LA NOI EUROPA, INAFARA DE STIRPIREA CORUPTIEI, CRESTEREA ECONOMIEI, JUSTITIE, POLITIE, PROCURATURA REFORMATA…ELEMENTARUL CLOZET DIN FUNDUL GRADINII FARA CANALIZARE…

 2. vasile

  vreau sa va spun de ce nu as fi de accord cu liberalizarea regimului de vize sau,as fi de acord cu punerea la punct a unui sistem selectiv de vize.
  eu stau mai mult prin afara,adica prin Europa.
  deseori,imi este rusine sa recunosc ca sunt moldovean sau roman din republica MOLDOVA.de ce ?
  va raspund imediat.deoarece,in perioada imediata dupa anii 90,in Europa occidentala,din Moldova,a plecat multa lume,legal sau mai putin legal,stim foarte bine.marea parte a acestor oameni plecati,au fost oameni saraci,plecati de nevoie,cu ultimii bani in buzunar,sau mai des ilegal, fara bani.o buna parte din ei au facut eforturi sa se integreze,sa munceasca ,sa-si educe copii, sa respecte noua patrie adoptiva,deci, sa fie oameni normali,demni de respect.
  alta categorie,din fericire mai putin numeroasa,dar,din pacate la fel de influenta,a cautat moduri usoare de a realiza visul european,furturi,talharii,escrocherii,trafic de tot felul,prostitutie,s.a….
  din pacate, in vizorul televisiunii,oragenelor de politie si implicit in vizorul cetatenilor de rand,a intrat a doua categorie de moldoveni,mai restransa ca numar ,dar in cazul de fata,formatoare de opinii in ochii cetatenilor autohtoni,italieni,francezi,nemti,cehi…..
  daca intrebati,un italian,un francez,un neamt, cine sunt moldoveni,va raspunde scurt,uite prostituata de la colt,uite hotul de buzunare din autobus,uite cersetorul din gara…
  nu conteaza ca poate fi la fel de bine,si italianca,si francez,si grec,si spaniol… el a auzit odata ca asa sunt moldovenii.
  ei sunt care formeaza imaginea noastra in ochii altor popoare.din pacate oamenii,care muncesc,respecta legea si tara de adoptie,nu apar la televizor sau in ziare,ei,muncesc,ei stiu doar sa munceasca!!! azi,maine,un an,o viata,o generatie…altceva, nu stiu…acesti oameni sunt niste anonimi,niste necunoscuti… care,merita respectul nostru!!! care merita sa traiasca in Europa,care merita sa se declare moldoveni!!! sau romani din Republica Moldova!!!
  din aceste motive,nu as fi de acord cu liberalizarea regimului de vize.daca as fi totusi de acord,as cere o selectie riguroasa a persoanelor care vor sa plece in afara tarii. exemplu,persoanele cu antecedente penale grave,crime,violuri… sa fie lipsite de dreptul de a pleca din tara .
  apare alta problema grava,in Republica Molodova, sunt o multime de persoane de acest gen. daca pleaca oamenii normali,cinstii,cine va ramane in tara ???
  cred ca stiu,guvernantii,politistii,securistii si prietenii lor,criminalii,violatorii,hotii…. cu cazier sau fara…

  raspuns pentru Irina.
  Irina esti cam nervoasa,vorbesti in nestiinta de cauza.una este libera circulatie in uniunea europeana,si alta este dreptul la munca.una este acordul Schengen si alta este uniunea europeana.
  din cate stiu eu,in europa poate lucra liber,oricine,cu autorizatie sau fara ,vezi acordul Schengen,studia orice si oricine,cu bani sau fara,vezi acordul de la Bologna,se poate trata oricine, cu bani sau fara,vezi acordul individual,interstatal.
  dragi moldoveni, daca ati venit legal sau ilegal in UE,aveti anumite drepturi.folositi-va de ele!!!!!!

 3. vasile

  completare la mesajul de mai sus.
  odata ajunsi in UE,si aveti viza,sau dreptul de a circula liber,mergeti sa cautati de munca ,oriunde ,in orice domeniu,daca aveti pregatire sau nu ,cunoasteti limba sau nu.NU ACCEPTATI LUCRU LA NEGRU!!!!
  orice patron are dreptul sa va angajeze!!!
  cereti contract oficial!!!nu conteaza pe ce durata !!!!
  odata ce aveti contractul in maina aveti aproape aceleasi drepturi ca si localnicii exceptie,dreptul la vot,functii publice,s.a….
  daca patronul nu accepta sa va faca un contract ,inseamna ca veti fi furat tepuit la urma!!!!!!

 4. Gogu

  vasile,
  Irina-ignoranța totala,dar tu,ca tot te invartesti pe acolo? sunteti in stare sa intelegeti ce e circulatie libera? va avea si niste restrctii de durata,3 luni cred.
  dreptul de a circula liber,nu-ti da si dreptul de a munci.a circula liber inseamna sa nu stai inchis in țarc,nu mai mult.nu zicem mersi de ce este,dar bagam mana pana la umar,ca asa e moldoveanul,el are drepturi.dar obligatii? “orice patron are dreptul sa va angajeze”,bine ca n-ai zis obligat,ca erai chiar culmea tupeului.pe ce baza te angajezi si inca sa pretinzi contract? moldova nu e ue,nici schengen.circula cat vrei,dar mai mult n-ai niciun drept,si ala e limitat.la negru,poftim.dar si aici e o problema,cine te ia pe 3 luni? altfel,nu te intorci in 90 zile,ai terminat-o cu circulatia,doar sa ramai acolo pe vecie.sau poti munci 5 ani la negru,desigur,si te-ai intors,mai mult n-ai pofta de circulat si-ti vezi de treaba,chiar daca te-au bagat in baza de date.
  vasileeeeeee,lumea munceste ani,cu acte in regula,pana vede un contract.uite Irina,ea vrea totul dintr-o lovitura,dar fara sa dea nimic,moldoveanca,nu? se infoaie si ea sa-i mai treaca din timp cu ‘alte țări n-au avut aceleasi legi’.ba au avut aceleasi cerinte ultimele 12 ex sovietice si socialiste,din pactul varsovia si baltice,pt ca,vezi tu,sovieticii sunt niste sfinti de au ajuns sa fie si canibali de atata smerenie.altele 15,mai vechi,n-aveau nevoie de careva obligatii,pt ca e lume civilizata si nu-i treaba ei cine cu cine se culca,iar Irina nu doarme noaptea de necazul asta,de aia o sa stea in țarc mult si bine.

 5. vasile

  draga,Gogu!

  iti raspund la fel ca si Irinei.
  vezi ce prevede tratatul Schengen si ce este de de fapt legislatia UE.
  sunt 2 lucruri diferite.
  repete inca odata ,da,moldovenii au drepturi in UE!!!
  obligatiile sunt ca peste tot,sa respecti legea!!!
  pe undeva ai totusi dreptate,dar cand am scris ca orice patron care are nevoie de forta de munca,are dreptul sa te angajeze ca cetatean extracomunitar.ai dreptate,el este obligat sa caute forta de munca in UE,Schengen, dupa care poate apela legal la forte de munca extracomuntare ,legal!!!!!!
  inca odata repet, daca te angajeaza pe orice durata ,o sapt, o luna,un an,el este OBLIGAT SA ITI FACA CONTRACT!!!!
  daca nu iti face acest contract,si tu accepti situatia, vei fi furat,lipsit de orice drept si compensatie ulterioara.
  cam asta este situatia in UE,Schengen.nu este usor deloc,dar prin muntele de rahat care se numeste birocratie,existe si lucrurui bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *