Urmele tandemului Plahotniuc / Platon la Victoriabank

Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova, asociată cu numele lui Vladimir Plahotniuc, şi-a schimbat, la începutul acestei luni, o parte dintre acţionari, iar după Adunarea Generală de săptămâna trecută, chiar şi unii membri din Consiliul de Administrare.

Coincidenţă sau nu, mişcările de trupe au început după ce Vladimir Plahotniuc a renunţat la mandatul de deputat, implicit şi la imunitate, şi după ce a cerut instituţiilor statului să-l verifice, inclusiv Comisiei Naţionale de Integritate, care anunţa anterior că în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale ex-deputatului PD au fost depistate nereguli.

Mai întâi, a apărut informaţia despre faptul că Generashon Financial B.V., cel mai mare deţinător de pachet de acţiuni al Victoriabank, cu 26,75%, şi-a vândut acţiunile. Toate în pachete mai mici de 5%, pentru ca astfel să nu fie nevoie de acceptul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pentru tranzacţii. Chiar şi aşa, prin vocea lui Dorin Drăguţanu, BNM a anunţat că va investiga vânzarea acţiunilor, pentru a afla dacă nu cumva în spatele lor este o singură persoană. Cumpărătorii au devenit cunoscuţi mai târziu, pe surse, iar aici, mai multe surprize. Anume aceste surprize încă mai păstrează legăturile Victoriabank cu prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc.

Conform informaţiilor din presă, printre noii acţionari ai Victoriabank se numără compania de asigurări Moldasig (4,9%), o altă companie de asigurări, Asito (4,908%), Moldindcombank (4,902%), Valmark Traid LTD (4,896%), Peklo Management (3,8%), Gvido Stil (3,332%) sau compania Interpares Prim (0,02%). După Adunarea Generală a Acţionarilor, care a avut loc pe 15 noiembrie, pe site-ul băncii din lista acţionarilor ce deţin cote mai mari de 5% a dispărut firma Generashon Financial B.V., rămânând acum doar trei acţionari mari: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 15,06%, Alpha Bank România – 12,5% şi Victor Ţurcan – 10,45%.

Moldasig şi-a schimbat proprietarul în iulie anul trecut, când în urma a cinci tranzacţii, aproape 79% din capitalul companiei a fost vândut de grupul rusesc Rosgosstrah, proprietari devenind cinci întreprinderi cu capital străin. Ulterior, 13 % din acţiuni au fost cumpărate de către compania letonă SIA Peklo Management, care recent a cumpărat şi acţiuni la Victoriabank. Anterior, în presă s-a scris că Moldasig, prin intermediari, este deţinută de Vlad Plahotniuc.

Şi cealaltă companie de asigurări care a cumpărat acţiuni la Victoriabank are legături cu Plahotniuc. În presă au apărut informaţii că Asito este controlată de Plahotniuc şi “prietenul” său, Veaceslav Platon. Niciunul dintre ei însă nu şi-a confirmat vreodată implicarea, nici la Moldasig, nici la Asito. De precizat că Moldasig, în 2009, a fost supusă unui atac raider, eşuat până la urmă. Andrei Istrati, judecătorul acuzat că ar fi participat la încercarea de înstrăinare a patrimoniului Moldasig, este acum judecat. Prima instanţă însă l-a achitat. În 2011, şi Asito, conform declaraţiilor ex-premierului Filat, a fost supusă atacurilor raider, însă până la urmă nu s-a mai aflat dacă a fost sau nu aşa, pentru că reprezentanţii companiei au păstrat tăcerea.

Despre Moldindcombank, un alt nou acţionar al Victoriabank, se spune de mai mult timp că este deţinută de familia afaceristului Veaceslav Platon, prieten şi partener de afaceri cu Plahotniuc. Anterior, presa a scris că firma Generashon Financial B.V, care şi-a vândut recent acţiunile cumpărate inclusiv de Moldindcombank, ar fi controlată de către Iuri Kontievski, cumnatul lui Platon, acţionar şi el la Moldindcombank. În lista cu acţionari apărută în presă figurează şi numele firmei Valmark Traid. Numele companiei seamănă însă izbitor de mult cu al firmei Volmark Trade, cunoscută în ultima perioadă în domeniul bancar de la noi, pentru că se numără printre noii acţionari ai Moldova-Agroindbank. În această vară, MAIB anunţa că a fost supusă unui atac raider.

Am încercat să aflăm de la reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare dacă noul acţionar al Victoriabank este şi un mai vechi acţionar la MAIB. Aceştia ne-au cerut să revenim mai târziu, după care nu au răspuns la telefon. Anterior, ne-au spus că informaţiile cu privire la acţionarii care deţin mai puţin de 5% sunt confidenţiale. Luni, 18 noiembrie, pe site-ul Victoriabank au apărut primele informaţii despre Adunarea Generală a Acţionarilor, în urma căreia au fost aleşi membrii Consiliului de Administraţie al Băncii. Valentin Bodiu – directorul Combinatului de Vinuri “Cricova”, Anatolie Triteac, directorul companiei MMD, şi Aliona Timofeenco, administrator al companiei Altimeea, au fost înaintaţi de acţionarii care au cumpărat pachetul Generahon B.V. Ultimii doi au fost membri şi în precedentul Consiliu. În cadrul acestuia vor mai activa Victor Ţurcan, acţionar şi fondator al Victoriabank, Nicolae Ciobanu, directorul fabricii de mobilă Anturaj, şi Victor Spoială, vicedirectorul Roofart SRL. Ultimii doi se află pentru prima dată în cadrul Consiliului de Administraţie.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Sebastian

  Vechea si trista poveste a jurnalistilor nostri, sa scris sa auzit se vorbeste prin presa,etc…..

 2. Dumitru Ciuvaga

  Defapt sunt niste aberatii la adresa lui Plahotniuc si inca o sansa dezamagitoare din partea comunistilor de-al critica pe acesta caci Plahotniuc a avut curajul de-a refuza la imunitate parlamentara si nu are ce ascunde , deaceea chiar nu poate fi credibile astfel de afirmatii.

 3. Vasile

  Credibilitatea acestor afirmatii sunt aproape nule si se sesizeaza doar polemici birfe si minciuni … Plahotniuc a demonstrat ca e un manager exceptional si ca toate afacerile sunt perfect legale prin refuzul la mandatul de deputat si imunitatea parlamentara!!!

 4. Vera

  Cu cât a plătit Plohotniuc ligăii eştea care comentează şi îl slăvesc. Este foarte evident, că se linguşesc şi au mai găsit chiar şi acţiuni legale în activitatea lui Plahotniuc. Chiar banii câştigaţi prin sudoare sunt daţi de către Plahotniuc prin slugile lui pentru alegeri aiurea, plimbări a PD iştilor şi altele.
  Doamne va scăpa vre-o dată Moldova de tâlhari şi lingăi?

 5. victor

  dupa mine multi oponenti din bussnes a lui Plohotniuc se folosesc de mometul ca dumnealui e in politica si prin orice metode il discrediteaza, adic imaginea lui. Victoria banka nu este prima banca din moldova si din cite se cunoaste nu Plohotniuc e actionarul majoritar acolo, deci ceea ce e scris mai sus, par a fi aberatii sau presupuneri.

 6. dan

  luati si scrieti articole serioase dar nu speculatii, rusine, asta nu-i jurnalism dar barfa de cartier. unde’s standardele deontologice? sapati pana gasiti ceva, nu publicati semifabricate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *