Umbrele Parlamentului

Comuniştii, cu toate speculaţiile barometrelor de opinie, pleacă. Cine vine? Pretenţii sunt mai multe, soluţii mai puţine. Campania electorală, până la final, a dat peste cap aproape toate scenariile preelectorale, inclusiv pe ale comuniştilor, care s-au developat şi ei, cu toată confidenţialitatea relaţiilor preşedintelui cu securitatea şi cu poliţia.

Incredibil poate, dar până şi actorii electorali nu mai arată aşa precum arătau la început. Indecişii se fac mai decişi, ultimii se apropie de primii, ne-vulnerabilii încep a deveni vulnerabili… Unii se deconspiră singuri, alţii – strânşi cu uşa de societatea civilă (prin proiectul “Un parlament curat”), o altă parte, ajutaţi de Moscova, graţie voiajelor electorale, partajării votului găgăuz sau “noilor proiecte transnistrene” şi “strategice” cu Rusia. Nici listele nu mai inspiră, aşa precum inspirau. Peste unele s-a aşezat umbra corupţiei, peste altele – umbra celui “de-al doilea preşedinte” şi doar peste foarte puţine – speranţa că nu e totul pierdut.

Actul politic 4 aprilie 2005 şi “Lista naţională”

Votul din 04 aprilie 2005, dacă e să îl luăm în calcul ca factor electoral, s-a lăsat resimţit asupra campaniei electorale-2009, perturbând total spectrul electoral de dreapta. Era şi de aşteptat. Şi ziua de 5 aprilie ne va da şi rezultatul acelei inconvergenţe politice din 4 aprilie 2005, care, volens-nolens, a condus la crearea unei situaţii politice noi. Trebuie să recunoaştem, este pentru prima dată după 1990 când electoratul de dreapta s-a pomenit în faţa unei noi ecuaţii electorale. În urma suspiciunilor vizavi de PPCD, ca alternativă garantată partidelor neo-comuniste, alegătorii s-au pomenit faţă în faţă cu cel puţin trei partide noi, intrate în ofensivă electorală pentru votul lor: PL, PLDM, MAE şi, nu-i exclus ca, după reunificarea PSL-PD, o parte să încline şi spre acesta, deşi apariţia pe listele PD a mezinului Lucinschi face mai puţin probabil acest lucru. (În plus, să nu uităm că nu tot electoratul PPCD a renunţat definitiv la PPCD.) Confuzia este cu atât mai mare, cu cât cele 3 (4) partide au, cu mici excepţii, acelaşi mesaj electoral.

Pe ultima sută de metri, constrânse de realităţile politice şi de duritatea campaniei electorale, partidele de orientare democrată s-au văzut nevoite să facă mai multe apeluri şi declaraţii în sprijinul ideii de unitate. Ce-i drept, postelectorală. Fie. Semnalul contează, întâi de toate, pentru electorat. Dar, din momentul în care partidele recunosc ca imperativ nevoia unităţii post-electorale, de ce nu le-a ajuns curajul şi voinţa politică să o facă până la intrarea în campanie? Deşi au existat câteva tentative, la nivel de apel şi chiar de iniţiativă. Ideea unei liste naţionale, în cazul în care ar fi reuşit, evident, cu nume consacrate pe listă, bine cotate în societate, respectând toate proporţiile de gen şi vârstă, ar fi exclus la ziua de azi nevoia unui duel pentru acelaşi electorat şi între aceleaşi, în fond, partide. Deşi, îmi dau seama că, în politică, nu tot ce e pe limbă e şi în minte. Şi că deciziile în politică, inclusiv într-o campanie electorală, nu sunt, până la urmă, prerogativa liderilor din faţă. Şi 4 aprilie 2005 este o dovadă în acest sens. S-ar putea întâmpla, însă, nu-i exclus, ca surprizele de după 5 aprilie 2009 să le depăşească pe cele din 4 aprilie 2005.
Dacă ar fi să vorbim despre campania electorală, ca manifestare publică, prioritatea ar reveni aici PLDM şi AMN. Ca mesaj, însă, ca strategie electorală, deşi pe ultima sută de metri, MAE a depăşit orice aşteptare. Dacă scrutinul ar mai fi durat, cel puţin două săptămâni, iar în mod normal o lună, MAE ar fi putut ajunge, în mod aproape cert, lider al acestei campanii electorale.

Parte de mari surprize, până la 5 aprilie, nu cred că vom mai avea, cea mai mare surpriză se aşteaptă pe 6 aprilie, sau poate chiar în noaptea de 5 spre 6 aprilie. Şi fiecare îşi va face-o aşa, după cum va alege.

Umbra celui “de-al doilea preşedinte”

Scriam la începutul acestei campanii electorale că ex-preşedintele P. Lucinschi îşi face loc în politică. Vrea sau are cel puţin pretenţia să revină. O spuneam mai mult aluziv, pentru a nu deranja “confortul” anumitor partide, listele cărora sunt pline de personaje (de la consilieri până la viceminiştri, miniştri etc.) din antutajul fostului preşedinte. Pe tot spectrul politic, de la stânga la dreapta. Că “stânga” e cu Lucinschi nu e nimic nou, că parte din pretinsa dreaptă liberală face jocul ascuns al stângii, asta deranjează. Şi nu ar fi fost, poate, nimic de obiectat, dacă aceste partide şi-ar fi asumat anumite responsabilităţi pentru P. Lucinschi sau pentru patronii acestuia, cu text deschis, aşa precum pledează cu text deschis şi alte mesaje sensibile pentru electorat. Din momentul, însă, în care lucrurile sunt tăcute, partidele care le tac devin suspecte.

Surprinzător de tot, dar ceea ce nu au vrut să recunoască partidele o făcea zilele trecute pretinsul “Congres al Societăţii Civile” (CSC), această improvizaţie de peste noapte, confuză şi suspectă în predilecţiile sale, mascat electorale, care s-a dovedit a fi, până la urmă, clubul din umbră, dar şi căluţul de relansare în viaţa publică a celui “de-al doilea preşedinte al RM”, după cum formulează “ne-preşedintele” acestui axiomatic “Congres”, F. Ghelici. Într-o conferinţă de presă, cu participarea “ex-preşedintelui”, Ghelici a anunţat că în perioada imediat următoare alegerilor, P. Lucinschi va fi ales preşedinte al Congresului Civil din R. Moldova. Ce mâncare de peşte va fi acest “Congres Civil” nu e clar, decât că Lucinschi nu ar fi avut nevoie de el şi e posibil nici să nu aibă, dacă nu va reuşi să întrunească în viitorul Parlament reprezentarea pe care şi-o doreşte pentru a putea fi un Voronin, cel puţin din umbră, pentru perioada de guvernare 2009-2013.

Vine vremea când lumea şi lucrurile încep a semăna cu ele, oricât de mult am căuta noi să le prefacem ori să ne prefacem. Până la urmă, toate ajung să fie aşa precum le-a fost dat să fie. Altceva e că acest lucru nu totdeauna convine.

Petru GROZAVU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

 1. ELLA

  Moldova doreste sa ajunga in UE. Vin alegerile. Trebuie avut grija cu cine se voteaza.Pana in prezent, nu exista in UE vreo tara care sa aiba la putere un patid comunism. Credeti ca, va face UE exceptie cu Moldova? eu cred ca nu.

 2. thx

  ori mai bine cu PL, PLDM si AMN … se vorbeste ca MAE nu prea are sanse de a accede in parlament si decit sa dati votul vostru comunistilor votind un partid care nu intra i parlament optati mai bine pentru PL,PLDM,AMN

 3. Skywalker

  E imposibil sa votezi cu trei partide in acelasi timp! 🙂

  Cel mai bine ar fi sa votati, dragi cetateni ai Republicii Moldova, cu Partidul Liberal.

 4. COSTIN

  “Der Spiegel”: Populaţia R. Moldova doreste reunificarea cu România şi aderarea automată la Uniunea Europeana
  03-04-2009

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  Alianta Nord-Atlantica lasa Ucraina si Georgia la usa
  Siria ameninta ca va prelua prin forta Platoul Golan
  Bulgarii previn cumpararea voturilor la europarlamentare

  “Reunificarea Germaniei este un subiect de conversatie din ce in ce mai comun in R. Moldova. Inaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, cererea partidelor de opozitie privind apropierea sau chiar unirea cu Romania se bucura de o sustinere din ce in ce mai mare”, arata ziarul “Der Spiegel”, in articolul intitulat “Visuri europene in Moldova comunista”. Daca iertam unele confuzii, semnalul este clar si numai orbii nu-l vad: “Daca romanii si moldovenii decid in favoarea unei uniuni, UE nu se va opune”, afirma un diplomat european, sub protectia anonimatului. In fond, germanii au creat un precedent prin reunificarea estului si a vestului Germaniei, in 1990. “R. Moldova este neutra si face parte din Comunitatea Statelor Independente. Trupele ruse mentin pacea in regiunea separatista Transnistria dupa conflictul secesionist din 1992. In acelasi timp, trupele ruse consolideaza influenta Moscovei in regiune, unde traiesc aproximativ 500 000 de persoane. Situatia exploziva este asemanatoare cu cea din Osetia de Sud. Ani de-a randul, presedintele comunist Vladimir Voronin a amagit electoratul cu speranta revigorarii comunitatii socialiste. Oricine se opune regimului trebuie sa indure multe, ca Serafim Ureachean, fost primar al Chisinaului. Elk a trecut prin cinci anchete penale, lansate de procurorii subordonati guvernului. Urechean se considera un salvator al patriei si un viitor presedinte. El doreste aderarea tarii la UE, ca parte a unei aliante cu Romania. La randul sau, Dorin Chirtoaca viseaza la o Romanie Mare, care sa includea Moldova”, relateaza “Der Spiegel”.

  Voronin, mai tare ca Ştefan cel Mare!
  Celebrul umorist rus Ghennadii Hazanov îi face campanie tot lui Voronin. Pe bani grei. Îi atacă pe Dorin Chirtoacă şi pe Vlad Filat, dar îl laudă pe miliţianul Voronin. Într-un videoclip, Hazanov apare deghizat în Ştefan cel Mareşi îi parodiază pe cei doi adversari mai tineri ai miliţianului. Rusul spune că, dacă ar fi trăit astăzi, chiar şi Ştefan cel Mare i-ar vota pe comunişti. FiindcăVoronin a făcut mai multe pentru Moldova, decât Ştefan cel Mare. Altfel, georepublica Molotov are nevoie de Serafim Urechean ca capra de acordeon (nota noastră). Filat ar fi un Ciubais moldovean, care îi bagăîn pământ pe basarabeni cu privatizările lui, iar Dorin Chirtoacă este “un lingău român”. Adică, în stilul miliţianului, care spunea despre primarul Chişinăului că este “un băieţaş de la oraş“, “un Gari Potter dement”.

  Voronin a primit cadou Codul penal ca sa calculeze singur zilele la puscarie
  Eveniment istoric la Chisinau: s-a implinit un an de la moartea celui mai credincios gardian al lui Oleg Voronin (foto). In timp ce Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, si-a pus cortul in Piata Marii Adunari Nationale, tinerii din Partidul Liberal au venit in fata Guvernului de la Chisinau, unde au interpretat o sceneta electorala. Ei au spus adio guvernarii comuniste si le-au oferit demnitarilor bolsevici diverse cadouri simbolice. Lui Andrei Stratan, ministrul de externe, i-au dat o sacosa “de rafie” (din plastic) sa vada cum pleaca bietii basarabeni la munca in toata lumea, dar fara pasaport diplomatic. Vicepremierul Victor Stepaniuc, un promotor al moldovenismului primitiv, a primit un manual de Istorie a Romanilor “ca sa cunoasca si el ceva din acest domeniu”. Ministrul agriculturii a primit o sapa ca tot iese prasitul. Ministrul reintegrarii Transnistriei a luat un bilet dus Chisinau-Tiraspol, “sa vada cum este sa te deplasezi de cealalta parte a Nistrului”. Pentru tovarasa Zinaida Grecianii a ramas abacul, “sa calculeze cresterea reala a economiei republicii, in raport cu cresterea preturilor”. Voronin a primit un Cod penal ca sa afle si singur cati ani ar trebui sa stea la parnaie pentru “faptele marete”, mai ales ca Hazanov a spus ca e mai tare ca Stefan cel Mare. Voronin a vrut sa stea de vorba cu studentii de la Universitatea de stat din Chisinau. Studentii l-au intrebat de ce nu a marit lefurile profesorilor cat a condus republica, dupa care s-au ridicat si au iesit din sala in semn de protest. Un act fara precedent, care arata ca noua generatie de dincolo de Prut gandeste altfel.
  (VIP)

  Viorel Patrichi

 5. COSTIN

  DORIN CHIRTOACĂ: „Comuniştii se simt încolţiţi”

  Vlad Odobescu
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2009

  Primarul Chişinăului consideră că reprezentanţii actualei puteri din Republica Moldova par disperaţi şi pot fi „măturaţi” de o coaliţie democratică.

  Comuniştii sunt aceiaşi de acum 20 de ani, însă electoratul a evoluat şi s-a vindecat de nostalgia roşie. Primarul Chişinăului şi vice preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Dorin Chirtoacă, vorbeşte, într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, despre felul în care alegerile parlamentare de mâine ar putea schimba faţa unei ţări chinuite.

  EVZ: Anul trecut spuneaţi că democraţia din Republica Mol dova se află undeva la nivelul anilor ’96-’98 din România. Cam pe unde se află acum, după o campanie care-i dă favoriţi tot pe comunişti?
  Dorin Chirtoacă: Comuniştii sunt la putere din 2001, însă viziunea cetăţenilor se schimbă. Şi iată că au ajuns să scadă de la 90% în parlament până la 20%, maximum 30%. Este un pas înainte.

  Susţineţi vreo alianţă?
  Partidul Liberal a propus şi a format o alianţă în cadrul Consiliului Municipal Chişinău, încă din anul 2007, imediat după alegerile locale, şi, exact în acelaşi mod, Partidul Liberal va propune şi va forma o alianţă cu partidele care vor accede în parlament. Cu excepţia comuniştilor.

  Coaliţia formată în 2007 n-a fost însă una la nivel naţional.
  Şi la nivel naţional există coaliţii, în foarte multe consilii raionale şi locale.

  Există presiuni din partea comuniştilor, încearcă să împiedice o asemenea alianţă? Comuniştii au fost întotdeauna maeştri în a-i cumpăra sau şantaja pe parlamentarii din opoziţie. Şi, nu o dată, aceştia au trădat, trecând de partea comuniştilor. Sperăm că de data aceasta nu vor ajunge în parlament persoane care ar putea fi şantajate sau cumpărate de comunişti.

  Are opoziţia democratică suficiente personaje credibile?
  Republica Moldova a fost condusă din ‘90 şi până acum de nomenclatura comunistă. Sunt aproximativ 200 de oameni care s-au perindat în funcţiile cele mai importante din stat. Sunt convins că avem mult mai mulţi oameni competenţi, care ar putea înlocui aceste 200 de persoane care au distrus Republica Moldova.

  O parte a presei a scris despre abuzurile săvârşite de putere, în timpul campaniei. De ce au avut nevoie comuniştii de demonstraţii de forţă, având în vedere că au totuşi un avantaj faţă de celelalte partide?
  Asta e mentalitatea comuniştilor, asta ştiu să facă. Prin asta au pierdut însă continuu.

  Se simt ameninţaţi?
  Da, comuniştii se simt încolţiţi şi cred că sunt conştienţi de faptul că pierd puterea.

  Se întrevede vreo fisură în rândurile lor?
  N-avem de unde să ştim, dar tot ce este posibil.

  „Comuniştii îşi permit atacuri la adresa UE”

  Ce mai reprezintă Uniunea Europeană pentru basarabeni?
  80% din populaţia Republicii Moldova doreşte integrarea europeană. Urmează să aplicăm reforme europene în Republica Moldova, pentru a putea vorbi în mod real despre integrarea europeană.

  Mai folosesc comuniştii retorica pro-europeană în momentul de faţă?
  Prea puţin. Chiar îşi permit atacuri la adresa Uniunii Europene, să nege Parteneriatul Estic, să mintă, să facă lucruri care descalifică, pur şi simplu, un guvern sau un preşedinte.

  Există în schimb o retorică proromânească?
  N-aş zice că există o retorică pro-românească în acest moment în campania electorală din Republica Moldova. Există o abordare firească a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, care trebuie să se bazeze pe sprijin reciproc în ceea ce priveşte problemele economice. Şi, evident, sprijin în privinţa integrării europene pentru Republica Moldova.

  România rămâne deci un partener important…

  România rămâne, evident, unul dintre partenerii cei mai apropiaţi ai Republicii Moldova, pentru că suntem vecini şi ne leagă o istorie, o comunitate de limbă şi cultură. Însă este nevoie ca Republica Moldova să aibă relaţii apropiate şi un parteneriat la fel de bun şi cu Ucraina, pentru a avea o traiectorie liniştită, fără multe obstacole în vederea integrării europene.

  „Dacă ai obiective realiste, cetăţenii te vor susţine”

  Experienţa ţărilor din zonă arată că aşteptările uriaşe sunt urmate de dezamăgiri foarte mari. Sunteţi dispuşi să vă asumaţi acest risc?
  Tocmai de aceea Partidul Liberal are un program realist, pentru a nu minţi alegătorii. Riscuri există în tot ce faci în viaţă, dar dacă ai obiective realiste, dacă eşti corect în relaţia cu oamenii după ce obţii un mandat, dacă se aduc explicaţii care justifică neîndeplinirea unor obiective, atunci cetăţenii te vor susţine.

  Care este situaţia alegătorilor de peste hotare?
  Vor putea vota doar la secţiile de votare organizate pe lângă ambasadele şi consulatele Republicii Moldova.

  Au existat nemulţumiri în legătură cu asta.
  Da, pentru că sunt puţine. Ar fi putut fi deschise mai multe, dar comuniştii au refuzat să facă asta.

  Votează diferit electoratul din străinătate? Într-un Barometru de Opinie Publică realizat anul trecut, în octombrie, se arăta că opţiunile nu diferă prea mult de cele ale basarabenilor din ţară.
  Nu, nu cred că o să voteze pentru comunişti. Majoritatea celor aflaţi în Europa nu acceptă regimul comunist, care i-a obligat să plece peste hotare.

  EVOLUŢIE

  „Şi vorbitorii de limbă rusă doresc integrarea în UE”

  Să încercăm un portret-robot al omului care vota cu Partidul Comuniştilor, acum câţiva ani. Ce-l determina pe el să meargă pe mâna acestui partid?
  În 2001 – nostalgia după Uniunea Sovietică, la fel şi-n 2005. Aveau încă speranţa atunci că promisiunile din 2001 vor fi respectate.

  Care era profilul acestui alegător?
  Foarte mulţi erau în vârstă, mulţi vorbitori de limbă rusă. Dar acum observăm o cu totul altă atitudine a locuitorilor Republicii Moldova, indiferent de origine etnică, de naţionalitate sau de vârstă.

  Cum îi convingeţi pe aceşti oameni să vină acum alături de dumneavoastră?
  Printr-un program realist şi prin argumente care arată cum putem pune în aplicare acest program.

  Spre ce partid se îndreaptă de această dată vorbitorii de limbă rusă?
  În 2007, am câştigat inclusiv cu votul vorbitorilor de limbă rusă sau ucraineană. Ei îşi doresc la fel de mult integrarea europeană şi siguranţă.

  DEZAMĂGIREA NEŞTIUTORILOR

  „Unii ştiau cine este Roşca”

  Partidul Popular Creştin Democrat al lui Iurie Roşca – care altădată se afişa ca reprezentant al pro-românismului, are şanse minime să intre în parlament, după ce a guvernat alături de comunişti. Contribuie dezamăgirea produsă de acest partid la o eventuală scădere a popularităţii partidelor pro-româneşti adevărate?
  În Republica Moldova, putem vorbi astăzi de partide pro-europene, care respectă adevărul. În ceea ce priveşte scăderea sau creşterea cotei anumitor partide, nu cred că acest criteriu, pe care l-aţi numit, este singurul valabil. Ar mai fi programul fiecărui partid, echipa pe care o are, consecvenţa de care dă dovadă…

  Totuşi, Iurie Roşca avea o imagine foarte bună şi a deza măgit. Nu are asta efecte asupra omului simplu, care ar putea spune: „Aşa or să facă şi alţii”?
  Faptul că Iurie Roşca se află mână în mână cu nomenclatura comunistă se ştie de foarte mulţi ani. Din păcate, nu foarte multă lume a ştiut la în ceput. Din 2005 şi-a dat seama marea majoritate a populaţiei de acest lucru. Dar asta nu are legătură cu capacitatea oricărui alt politician de a-şi face cunoscut programul politic.

 6. COSTIN

  O ADEVARATA BOMBA SE PREGATESTE PENTRU P.COMUNISTILOR DIN R.MOLDOVA LA BRUXELLES !!!” Ultima piesă din peisaj: pentru a-şi împlini visul european, Moldova trebuie să se doteze cu un legislativ de altă factură, fie şi pentru că Bruxelles-ul are pe agendă un subiect extrem de fierbinte – condamnarea oficială a comunismului, prin trasarea unei paralele precise cu fascismul. ” ! ADIO PCRM !

 7. COSTIN

  p.comunistilor din r.moldova – “omul negru” al europei ? situatie disperata pentru pcrm si pe plan intern si extern .desi probabil va obtine un rezultat satisfacator in alegeri ,partidele aliate sau “tovarasesti” vor fi spulberate – ppcd,pd,psd,ucm,etc.,pcrm-ul urmand sa ramana izolat complet in viitorul parlament .sunt mari sanse ca opozitia democratica sa obtina o majoritate parlamentara- cel putin – la limita dupa reimpartirea voturilor partidelor neintrate in legislativul moldovean .pe plan extern pcrm-ul devine tot mai izolat ,marea infrangere pentru ei constituind neprimirea in “internationala socialista” .in prezent fac parte din grupul “stanga unita = extrema stanga europeana ” un grup fara influenta si tot mai izolat in europa democratica . incepe sa miroasa a cadavru in descompunere …. !

 8. COSTIN

  CU GANDUL LA MARII VOIEVOZI AI NEAMULUI – IANCU DE HUNEDOARA ,ALEXANDRU CEL BUN ,STEFAN CEL MARE ,MIHAI VITEAZUL ,CONSTANTIN BRANCOVEANU – MARTIRUL …ETC. CU GANDUL LA EMINESCU PANA LA GRIGORE VIERU …VOTATI PENTRU NEAMUL NOSTRU ROMANESC ! Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie ———-Mihai Eminescu

  Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,
  Tara mea de glorii, tara mea de dor?
  Bratele nervoase,arma de tarie,
  La trecutu-ti mare, mare viitor !
  Fiarba vinu-n cupe, spumege pocalul,
  Daca fiii-ti mandri asta le nutresc;
  Caci ramane stanca, desi moare valul,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

  Vis de razbunare negru ca mormantul
  Spada ta de sange dusman fumegand.
  Si deasupra idrei fluture ca vantul
  Visul tau de glorii falnic triumfand,
  Spuna lumii large steaguri tricoloare,
  Spuna ce-i poporul mare, romanesc,
  Cand s-aprinde sacru candida-i valvoare,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

  Ingerul iubirii, ingerul de pace,
  Pe altarul Vestei tainic surazand,
  Ce pe Marte-n glorii sa orbeasca-l face,
  Cand cu lampa-i zboara lumea luminand,
  El pe sanu-ti vergin inca sa coboare,
  Guste fericirea raiului ceresc,
  Tu il strange-n brate, tu ii fa altare,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

  Ce-ti doresc eu tie, Dulce Romanie,
  Tanara mireasa, mama cu amor !
  Fiii tai traiasca numai in fratie
  Ca a noptii stele, ca a zilei zori,
  Viata in vecie, glorii, bucurie,
  Arme cu tarie, suflet romanesc,
  Vis de vitejie, fala si mandrie,
  Dulce Romanie, asta ti-o doresc !

 9. COSTIN

  Paranoia electorala din Basarabia s-a terminat. Militia lui Voronin a arestat doua eleve pentru ca au ras in timpul campaniei
  04-04-2009

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  G20: Pas istoric in relansarea economica
  Sacrificiu de ziua NATO. Capitanul Petre Tiberius, primul ofiter roman ucis de talibanii din Afganistan
  Noul ministru de externe israelian, cercetat de politie

  Militienii lui Vladimir Voronin au arestat doua eleve de clasa a XII-a fiindca si-au permis sa rada in timp ce tanarul comunist Marian Lupu vorbea la o reuniune electorala pentru alegerile din 5 aprilie. Evenimentul s-a produs in oraselul Criuleni si este mentionat in Raportul de monitorizare a procesului electoral, redactat de Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte. Doi militieni le-au scos pe fete cu forta din sala unde vorbea tovarasul Marian Lupu si le-au dus la comisariat, intr-un beci intunecos. Acolo li s-a cerut sa dea declaratii scrise. Fetele fusesera aduse cu autocarul dintr-un sat pentru a se intalni cu Lupu, fostul presedinte al Parlamentului de la Chisinau. Marian Lupu figureaza pe locul al doilea pe lista candidatilor Partidului Comunistilor. In final, elevele au fost aduse la autocarul cu care venisera si “toti au ramas uluiti vazand in ce stare si cat de stresate erau tinerele alegatoare”, arata raportul mentionat. A doua zi, pe la liceul din localitate a trecut un consilier raional comunist, care le-a amenintat pe fete ca vor pierde bacalaureatul daca se vor plange de actiunile politiei. Documentul arata ca majoritatea abuzurilor din campania electorala au fost savarsite de Partidul Comunistilor.
  Vineri, in ultima zi de campanie electorala, Uniunea Muncii Patria-Rodina, unde se afla cei mai agresivi nostalgici bolsevici din Basarabia, s-a retras din cursa si i-a indemnat pe alegatori sa voteze cu Alianta Moldova Noastra a lui Serafim Urechean. Dorin Chirtoaca, primul pe lista Partidului Liberal, crede ca partidele din opozitie vor castiga alegerile, dar esential este ca in aceste formatiuni sa nu existe tradatori. Numai asa vor putea sa aleaga un nou presedinte. El considera ca Partidul Comunistilor nu va putea acumula mai mult de 20-25% din voturi. “Pentru a avea succes in demersurile noastre de aderare la UE, evident ca ar trebui sa avem o pozitie clara in ceea ce priveste aderarea la NATO”, a explicat Dorin Chirtoaca noua orientare de politica externa a republicii. “Din pacate, cu Federatia Rusa nu am avut pana in prezent o abordare strategica si de parteneriat corect. Noi nu am avut de fapt o agenda cu Federatia Rusa, am actionat tot timpul in functie de cum se comanda de la Moscova, dar nu in functie de cum ar fi fost bine pentru R. Moldova, pornind de la opinia noastra si de la pozitia noastra. Cu Moscova este greu sa ai relatii bazate pe respect reciproc si colegialitate pentru ca Federatia Rusa, fiind un stat mare, s-a considerat una din marile puteri ale lumii si de multe ori in relatiile cu tarile mici nu respecta standardele, inverseaza lucrurile, aplica santajul si asta complica relatiile. Insa, in cazul in care, ca in tarile baltice, exista o strategie nationala in ceea ce priveste relatia cu Federatia Rusa, lucrurile pot fi schimbate”, a spus primarul Chisinaului. Atacurile lui Voronin au atins pragul patologic prin folosirea umoristului rus Ghennadii Hazanov, care s-a deghizat in Stefan cel Mare. Poezioara lui Hazanov este atat de triviala, incat poate fi doar pe placul lui Voronin: “Mai este si Chirtoaca Dorin, un domn foarte curajos./ El lupta impotriva Moldovei pentru Romania, de unul singur./ Este dur si sobru cu ai lui si linge talpile Bucurestiului./ El nu poate da Moldovei cai independente./ Iar acum va voi spune ca un domnitor care a condus in trecut Moldova – / Eu l-as alege pe Voronin – el merita sa fie domnitor!/ Credeti-ma ca este cea mai buna alegere pentru voi acum./ Lucrurile la care eu doar am putut visa el le va realiza insutit!” Sa vezi un rus care isi bate joc de simbolul tuturor romanilor (fapt confirmat de concursul “Zece pentru Romania”, unde Stefan a obtinut locul intai in preferintele majoritarilor, cu tot concursul basarabenilor) ar trebui sa fie revoltator chiar si pentru un militian. Ziarul “Der Spiegel” vede insa in Dorin Chirtoaca un promotor al reintregirii nationale, dupa modelul german.

  Viorel Patrichi

 10. Micael

  Votati PL sau PLDM !

  Forza PLDM si PL !

  Aruncatii la groapa de gunoi a istoriei la alegerile din 5 aprilie pe cripto-comunisti ☭ si pe tradatorii de neam si tara ,ppcd-isti !

  “Basarabia, lacrima neamului romanesc”

 11. Micael

  Votati PL sau PLDM !

  Forza PLDM si PL !

  Aruncatii la groapa de gunoi a istoriei la alegerile din 5 aprilie pe cripto-comunisti ☭ si pe tradatorii de neam si tara ,ppcd-isti !

  “Basarabia, lacrima neamului romanesc” .

 12. zic si io (r)

  la revedere,moldova!..daca voi in majoritate ati votat pro rusia,chiar ca nimic nu mai e de comentat..se intelege clar ca dorinta voastra nu a fost aceea de a va integra rapid in vest..dar asta e,dragoste cu sila nu se face..

 13. Dr.Hook &Medicine Show (R)

  mai ciudatule de deasupra,in hotarele romaniei se afla romani,care nu-si spun moldoveni sau ardeleni decat atunci cand vor sa arate (fiecare cu mandria lui) de unde sunt semintiile lor…pe noi,pe romani,ne leaga limba si idealurile,avem mandrie si orgoliu de ginta latina,poate ca asta se cheama patriotism,daca n-o fi o vorba mare…daca voi,basarabenii,ati ales sa fiti cu rusii,asta a fost alegerea voastra si cu asta gata…este hotararea voastra luata democratic…in orice caz,ati lasat cu gura cascata tot mapamondu’…

 14. Observatorul

  Nu luati in serios chiar tot felul de improvizatii si aberatii, mai ales ca multe sunt puse intentionat la cale de “baieti cu epoleti”. A toca idei de genul “Moldova Mare” e tot atat de “real” ca si cum ai cere Rusiei sa revina la cnezate, sau sa pretinzi renasterea Prusiei, sau disparitia Amewricii, daca e tot sa revenim la ce-a fost candva si nu mai este sau este altceva.
  Dar daca vreti “baieti” o Moldovă Mare, incepeti s-o refaceti nu de peste Prut, ci de mai aproape, de la Dunare in Sus, pana la Cetatea Alba si-apoi ajungeti in Bucovina si dupa ce reusiti aici, treceti si peste Prut…Ce ziceti????

 15. coser

  Sunt cu sufletul alaturi de voi… Sper sa nu se lase cu gloante… Nu cred ca va va lasa rusia asa usor sa va alegeti viitorul. Romania nu se va baga in acest conflict de frica sa nu strice relatiile diplomatice cu rusii… Numai voi puteti face ceva.

 16. Mihai (Valcea, Romania)

  KGB-istule, hai sa ti-o spun pe-a dreapta! Stii ce vei face tu Romaniei, rusnacule? In cel mai bun caz, pantofii!

  Tu si cu puterea de la Est de tine nu aveti nici o sansa sa faceti ceva Romaniei, membra NATO. Sau poate vrei sa intrati sub incidenta articolului 5 si sa ‘papi bataie’.

  Iti amintesc faptul ca Romania, cu propriile-i forte a invins dusmanul de la Est si a eliberat Basarabia in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

  Romanii sunt patrioti cu adevarat si bravi in lupta! Sub nici o forma nu veti mai putea sa faceti nimic acestui neam, voi, javrele rosii de la Est.

  Luati laba de pe Basarabia, pe care ati distrus-o in cuget si simtiri inca din anii ’40.

  Rusine si afara din tara cu voi!

 17. daca tot se poarta poezia

  hai sa vedem ce zice domnul nostru eminescu..”de la nistru pan-la tisa/tot romanu (…)plansu-mi-s-a/ca nu mai poate strabate/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *