UE: R. Moldova a făcut progrese

Reformele demarate de Guvernul R.Moldova au fost apreciate în Raportul de Progres al Politicii Europene de Vecinătate  pe anul 2012, lansat ieri de Comisia Europeană.

În raport se menţionează că R. Moldova a continuat pe parcursul anului 2012 implementarea reformelor democratice, înregistrând per ansamblu progrese în realizarea majorităţii prevederilor Planului de Acţiuni UE-RM. De asemenea, în raport este remarcat faptul că R.Moldova a progresat în implementarea Planului de Acţiuni privind Liberalizarea regimului de vize, îndeplinind condiţionalităţile primei faze şi trecând la implementarea celei de-a doua faze a Planului.

În Raportul de Progres al Politicii Europene de Vecinătate pe anul 2012 este scris că dialogul politic UE-RM a continuat să se aprofundeze pe parcursul anului 2012, iar negocierile asupra Acordului de Asociere, inclusiv Crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, au înregistrat progrese semnificative.

În 2012, R.Moldova a realizat o mare parte a recomandărilor cheie care au fost incluse în raportul de progres al Politicii de Vecinătate din anul precedent. Astfel, au fost continuate reformele în domeniul asistenţei sociale, sănătăţii şi educaţiei, energiei, concurenţei, ajutorului de stat, precum şi apropierea de standardele acquis-ului comunitar. Totodată este necesară continuarea reformelor în domeniile combaterii corupţiei, justiţiei şi a sistemului de aplicare a legislaţiei. În baza raportului anului curent şi în vederea susţinerii punerii în aplicare a Planului de Acţiuni UE-Moldova, inclusiv a instrumentului său succesor pentru anul 2013 (“Agenda de Asociere”), R.Moldova este îndemnată:

 • Să accelereze reformele în justiţie şi instituţiile de aplicare a legii;
 • Să intensifice lupta împotriva corupţiei, în special prin reformarea procedurii de urmărire penală şi a sistemului judiciar şi prin asigurarea unei funcţionări eficiente a CNA;
 • Să îmbunătăţească şi să simplifice procedurile vamale cu scopul facilitării comerţului extern şi reducerii riscului de corupţie;
 • Să prevină reapariţia blocajelor instituţionale prin revizuirea Constituţiei;
 • Să asigure implementarea în întregime a Planului Naţional de Acţiuni privind Drepturile omului şi aplicarea în întregime a Legii de nediscriminare, inclusiv cazurile de discriminare bazată pe orientarea sexuală, prin racordarea legislaţiei secundare la standardele internaţionale;
 • Să se angajeze, împreună cu partea transnistreană, la promovarea unei viziuni reciproc acceptabile pentru un viitor comun;
 • Să asigure independenţa deplină şi eficientă a CCA;
 • Să continue să avanseze pe linia implementării fazei a doua a Planului de Acţiuni de liberalizare a vizelor;
 • Să continue reformele sectoriale şi procesul de armonizare a legislaţiei în sfera comerţului şi domeniile conexe (aşa cum este stabilit în recomandările privind pregătirea pentru DCFTA), să implementeze în particular Legea privind ajutorul de stat, să implementeze reforma în sectorul energetic, în concordanţă cu prevederile Comunităţii Energetice;
 • Să accelereze reforma administraţiei publice şi să înceapă implementarea strategiei de descentralizare;
 • Să continue procesul de privatizare, în particular, a întreprinderilor mari de stat;
 • Să întreprindă paşi pentru a consolida transparenţa în sectorul bancar;
 • Să ia măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Ca rezultat al progresului în realizarea reformelor vizând consolidarea democraţiei şi statului de drept, Uniunea Europeană a luat decizia să aloce Republicii Moldova asistenţă adiţională în valoare de 28 milioane euro, în conformitate cu principiul ”Mai mult pentru mai mult”.

Biroul de comunicare al Guvernului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. victor

  Filat s-a straduit foarte bine ca in curind nici nu stim daca vom avea liberalizarea vizelor…..cu asa atirnare a ex premierului altfel de succes nici nu era de asteptat.

 2. vera

  UN CAR de PROGRESE

  Progrese multe sau facut:
  Saraci suntem ca la-nceput,
  Acei satui’s indestulati,
  Saracii tot discriminati…

  Alesii au furat din gros,
  Progrese au facut pe dos,
  Poporul des au inselat,
  Traiul decent au ignorat,

  Ca astazi sa privim cu ochii,
  UNDE,mai mult ,ei au lucrat,
  Vazind, castele lor’nalte,
  Masini de lux – pe ban furat.

  “Mai mult pentru mai mult” se da,
  Dar ce folos:Moldova noastra,
  In loc sa biruie hotia,
  A ingrasat bine prostia,

  Reforme multe s-au facut,
  Schimbarile sau inceput,
  Dar cand ajung l-acel sarac,
  Mai mult ei pun in al lor sac…

  I-si fac de cap,
  Ambitii – multe,
  In statul nostru – “democrat”,
  Unde cu dreptul e-nceputul,

  Cu stingul Dreptul – incalcat,
  Fiindca oriunde-au rude multe
  Care i-i scapa de pacat,
  Poporul de jos – “fara minte”

  Pe mult timp este inhamat!

 3. sorin

  Poporul R Moldova considera ca ultimii ani tara a facut numai regrese. Progrese da – in buzurarele guvernantilor. Acestea de la UE sint niste prostituate minciunoase.

 4. nicu

  Nu sint de acord ca a facut numai regrese,s-a muncit mult pentru a incerca de a schimba ceva ,dar asa-i primit la moldoveni,acela-i fin nu-l atinge,acela-i nas nu-i fa nimic,aisa-i cumatru taci.Toate reformele sint influentate de specificul moldovenesc,de sistemul judiciar corupt,de lacomia persoanelor suspuse.Fura si agonisesc si nu li-i rusine si nu li-i mila de oamenii astea saraci si zapaciti,care nu mai stiu incotro sa o ia ca sa aiba viata decenta.Ca de peste tot ne fugaresc si am ajuns de risul lumii sa faca englejii proteste contra moldovenilor,de parca noi sintem raul din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *