“Testul maturităţii politice”

La Chişinău a fost lansată Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte “Coaliţia 2009”. Un grup de  şapte organizaţii neguvernamentale au creat o coaliţie pentru a contribui la desfăşurarea alegerilor parlamentare  din 2009 într-un mod transparent, corect şi democratic, elemente esenţiale din cadrul procesului de integrare europeană a R. Moldova.

Amintim că Josette Durrieu, coraportorul Consiliului Europei, aflându-se într-o vizită de documentare la Chişinău, declara că “desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009 rămâne a fi un test al maturităţii politice a R. Moldova”. Activităţile “Coaliţiei 2009” sunt neangajate politic şi  vor include programe orientate spre observarea procesului electoral, monitorizarea mass-media în reflectarea alegerilor, educaţie civică şi electorală, asistenţă juridică jurnaliştilor, precum şi asistenţă alegătorilor în exercitarea drepturilor electorale.

Coaliţia 2009 continuă activiţăţile de promovare a unor alegeri libere şi corecte demarate de Coaliţia 2005 şi 2007. Programele Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte beneficiază de asistenţă tehnică şi financiară oferită de Fundaţia Eurasia, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ambasada Britanică Chişinău, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională (USAID), Institutul Naţional Democratic (NDI), Fondul Naţional pentru Democraţie din SUA (NED), Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), Ambasada Germaniei la Chişinău, OSCE/ODIHR, Delegaţia Comisiei Europene în R.Moldova şi alte organizaţii internaţionale.

“În jurul coaliţiei se va duce o luptă mare”

Vitalia Pavlicenco, deputat PNL:

Consider că PCRM şi aliaţii lor vor avea grijă ca această Coaliţie să acţioneze aşa cum vor ei. Pentru că, în 2005, acea coaliţie s-a grăbit să recunoască alegerile din anumite motive, unii au pomenit şi despre şantaj, după care, alegerile care nu au fost deloc democratice şi libere au fost recunoscute şi de observatorii internaţionali. De aceea, în jurul coaliţiei se va duce o luptă mare, şi conducerea coaliţiei, care nu trebuie să fie formată doar dintr-o singură persoană sau două, trebuie să aibă foarte mare grijă de legalitatea şi transparenţa cheltuirii mijloacelor alocate. Această coaliţie ar fi una adevărată dacă ar spune de pe acum că sistemul politic şi electoral este deja compromis şi că în Republica Moldova, în aceste condiţii, nu pot avea loc alegeri libere şi corecte.

“Partidele politice trebuie să ţină cont de reglementările Coaliţiei”

Dumitru Diacov, deputat PD:

Această Coaliţie, în condiţiile Republicii Moldova, este ceva necesar. Noi ne-am dori ca aceasta să fie eficientă, iar reprezentanţii partidelor politice să ţină cont de regle-mentările acestei coaliţii şi să nu îi pună obstacole. Mă refer aici, în special, la presiunile din partea partidului de guvernământ. Sper că această Coaliţie va fi o voce clară şi obiectivă, care nu va face partizanat politic.

“Avem nevoie de coaliţie, dar nu cele care le-am avut până acum”

Elena Botnarenco, deputat PCRM:

Cred că orice iniţiativă îndreptată spre alegeri libere şi corecte este binevenită. Cine stă în spatele acestei coaliţii şi ce interese are, este altă problemă. Noi avem nevoie de Coaliţie, dar nu de cele care le-am avut până acum. Să nu încalce legislaţia şi să monitorizeze corect alegerile. Nouă, Partidului Comuniştilor, ne este uşor să vorbim despre alegeri libere şi corecte pentru că de fiecare dată am venit în faţa alegătorilor cu adevărul despre noi şi despre ce facem.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *