[SONDAJ] R. Moldova între UE şi Uniunea Euro-Asiatică

Partidul Social Democrat afişează că a colectat deja 200 mii de semnături, necesare organizării, în toamnă, a referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (din declaraţia  preşedintelui PSD, V. Şelin).

Ce va fi cu R. Moldova, în cazul în care referendumul trece?

Ghenadie VACULOVSCHI, jurist
Părerea mea e că referendumul nu va trece. Nu cred că Parlamentul va admite acest lucru. În primul rând, noi nu avem frontiere comune cu statele-membre ale acestei Uniuni şi atunci vom depinde de Ucraina ca să ne putem realiza statutul de membru. Care-i sensul? Iar dacă ar fi şi să admitem că referendumul trece, atunci nimic bun nu ne aşteaptă. Chişinăul se va discredita în faţa partenerilor de dezvoltare din Vest. R. Moldova îşi va pierde toate facilităţile şi suportul din partea instituţiilor euro-atlantice, iar asta înseamnă eşec total pentru Republica Moldova. PSD-ul este conştient că toată afacerea cu acest referendum este nulă, dar insistă şă meargă înainte pentru a obţine nişte dividende politice pe contul nostalgiilor pro-sovietice, pe care le mai au o parte din concetăţenii noştri. Prin iniţierea acestui referendum PSD vrea să menţină societatea divizată. Este cel mai uşor lucru în politică să speculezi pe sentimentele oamenilor. Şi PSD asta face.

Anatol ŢĂRANU, analist politic
În primul rând, trebuie să aşteptăm decizia Comisiei Electorale Centrale. Doi: trebuie văzut care este raţionamentul, inclusiv politic, al acestui referendum. Să nu uităm că referendumul costă şi costă scump, iar în al doilea rând, acceptarea lui ar însemna să renunţăm la cursul pro-UE, la creditele, granturile şi la tot suportul logistic şi politic pe care-l avem din Occident. Rusia nu are capacităţile UE. Noi niciodată nu am avut şi nu vom avea de la Rusia suportul pe care-l avem din Occident. Să fie clar pentru toţi. Referendumul este o provocare politică. Cred că Consiliul Suprem de Securitate trebuie să se convoace şi să discute toate riscurile legate de securitatea statului în urma unor atare iniţiative, inclusiv loialitatea unor şefi de partide faţă de statul R. Moldova. Jocul PSD de-a referendumul ar putea aduce mai multe prejudicii serioase R. Moldova, inclusiv relaţiilor cu Rusia. Nu cred că noi avem nevoie de probleme în plus în relaţiile cu Federaţia Rusă.

Nicolae OSMOCHESCU, expert în drept internaţional
Lumea noastră trebuie odată şi odată să se decidă şi să nu se lase manipulată de tot felul de partide de mahala. Referendumul nu poate da nimic bun R. Moldova. Pierdem şi ce avem din relaţia cu Vestul, adică pierdem tot. Rămânem ca pescarul cela din povestea cu peştişorul de aur: în faţa coveţii sparte. Aderarea la Uniunea Vamală cu Rusia ne va face mai multe probleme decât neaderarea. Vama este o frontieră economică comună dintre state, iar noi nu avem frontieră economică cu niciunul dintre cele trei state ale acestei Uniuni. Între noi avem Ucraina. Faptul că vom fi parte a unui spaţiu vamal întrerupt va fi o povară şi nu un beneficiu pentru noi. Şi cei care au lansat ideea referendumului ştiu acest lucru, însă ei au altă “mamă” şi alte interese decât interesele R. Moldova. Dacă trece referendumul, vine din urmă Uniunea Euroasiatică, iar după asta va veni federalizarea sau confederalizarea R. Moldova. Şi punctum.

Vitalia PAVLICENCO, PNL, preşedinte
Este de necrezut ca într-un stat în care preşedintele, cu trei luni în urmă, ridica integrarea europeană la rangul de ideie naţională, să ne pomenim în faţa acestei perversiuni şi diversiuni politice, lansate de PSD, dar care, de fapt, este un bluf de-al lui Putin şi Medvedev. În primul rând, acest referendum e construit pe minciună. La colectarea semnăturilor, mulţi au semnat pentru “gaze ieftine” ca în Transnistria sau alte momeli, fără să li se spună că gazele “ieftine” pentru transnistreni, care se ridică la 3 mlrd. USD, ne-au fost puse în cârcă tot nouă, celor din dreapta Nistrului… Comisia Electorală Centrală va trebui să examineze cu multă rigoare corectitudinea şi legalitatea semnăturilor adunate. Cât priveşte “va trece referendumul, nu va trece şi ce va fi”, totul depinde de gradul de fariseism al AIE. Dacă ea va avea curajul să spună “nu” acestui referendum, el va cădea, iar dacă nu va avea curajul, atunci va trebui să-şi dea demisia.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. H.Paunu,mun.Balti

  Anuntul colectarii a 200 mii de semnaturi de catrePSD este o minciuna gogonata ! altfel,prin ce se explica opintelile lor de colectare mai departe a acestor semnaturi in Balti?Dimpotriva,acum ei urla cu spuma la gura in piata centrala pri megafon,chemand oamenii in aceasta capcana,ceia ce pana acum nu faceau.mai mult,urla prin tot orasul,ca in urma aderarii v-om primi gaz mau ieftin.pensie mult mai mare de la Rusia celo ce muncesc acolo,circulatie libera cu sedere de lunga durata…si multe alte minciuni. Ma mira insa atceva.De ce alaturi de acest”truditor’AL COLOANEI A CINCIA ,care racneste cu spuma la gura pana la inconstienta lipseste macar unul din Alianta pentru a demasca si a da o riposta dura acestor aiureli?Si inca ceva important ce am observat.Multi(desigur,rusofoni de ai lor)se mneza de mai multe ori,cunoscandu-i personal,altii semneaza cu pasaportul cuiva(la verificarena-r produce banuieli un asabuletin,dar dupa semnatura indata sa-r descoperi falsul).Comisia,ce va verifica semnaturile ar trebui sa tina cont de posibilitatea fraudelor de acest tip.

 2. Sirena

  Tpate aveste informatii e bine sa alunga la Comisia Electorala Centrala. Ei vor lua decizia pe cat de corectă a fost colectarea semnaturilor

 3. Rica Lăzărescu

  Va fi un dezastru. Şi aşa nu ne putem spala de râia aceasta, iar dacă, ferească-ne Domnul, ne mai implicăm şi în acest plan diabolic al Rusiei, atunci trebuie să punem cruce absolut pe tot: pe statul acesta, pe teritoriul acesta, pe viitorul acestui vlăguit, imbecilizat şi dezorientat popor. Oare chiar nu vedem câte proiecte draconice ne tot bagă sub coaste Rusia? Ţara aceasta niciodată n-a reuşit să-şi facă ordine în propria curte, să se clarifice cu propriul popor şi cu problemele acestuia… Au atâtea de făcut!… dar ruşii tot nu se trag la casa lor, nu-şi iubesc propria ţară, propriul pământ (căci au destul!), dar oricum, mereu râvnesc la bucăţica altora şi îşi doresc bunurile (oricare ar fi ele!) altor popoare!
  Haideţi să ne dezmeticim odată! căci tare buimăciţi mai suntem! şi să înţelegem odată şi pentru vecie: ruşii n-au făcut nimic bun pentru acest popor şi pentru acest pământ timp de 200 de ani de ocupaţie! şi nici nu vor face de acum înainte; să fie foarte clar!
  De aceea e necesar să înțelegem că dacă în Europa, mai ales în Europa de Nord, se trăieşte bine, mult mai bine decât în Rusia, Belarus, Kazahstan atunci direcţia noastră într-acolo este! Şi să punem capăt oscilaţiilor. Nehotărârea noastră convine doar duşmanilor noştri.
  Pot confirma că se fraudează colectarea semnăturilor pentru referendum, fiindcă susţinătorii lui Şelin şi K sună la uşile locatarilor şi le propun să semneze pentru altceva (introducerea unei noi rute de autobuz, ieftinirea gazului etc.), dar anexează semnăturile la listele pro referendum.
  În acest sens fraudarea va fi imensă. Deci trebuie neapărat verificată corectitudinea colectării semnăturilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *