Sondaj politic

În 2010, potrivit datelor preliminare ale Inspectoratului Fiscal, numărul milionarilor din R. Moldova s-a redus cu 37 de persoane, ajungând la 105.

De ce avem mai puţini milionari în R. Moldova?

Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM

Cred că ar fi incorect să afirmăm că numărul milionarilor s-a redus. Mai degrabă, s-a redus numărul celor care nu şi-au declarat veniturile, după cum prevede legislaţia în vigoare. Tocmai pentru a evita astfel de situaţii, am şi propus instituirea şi utilizarea legală a unor metode indirecte de estimare şi de raportare a veniturilor. Nu este un secret pentru nimeni că, de obicei, persoanele care au beneficii  excesiv de mari, le obţin din venituri nesalariale, din diverse surse, care sunt greu de estimat, dar mai ales de urmărit cum circulă. Mecanisme indirecte, care urmează a fi instituite din anul 2012, ar permite reducerea numărului de milionari care evită să-şi declare veniturile. Vom reuşi să-i obligăm şi pe cei care nu declară să plătească impozite, după ce vor fi estimate cauţiunile lor.

Ana Guţu, deputată PL

Eu nu fac parte din categoria milionarilor şi nu pot spune exact ce au făcut milionarii: au sărăcit sau şi-au camuflat veniturile. În viziunea mea, pentru a evita astfel de situaţii, ar trebui să facem legile funcţionale, mai ales că avem mecanisme şi instrumente legale. A rămas să se întâmple un lucru elementar – să reuşim ca ele să funcţioneze. Parlamentul a decis instituirea unor impozite indirecte, dar mă tem că şi acestea ar putea lucra împotriva cetăţeanului simplu. Cunoaştem perfect specificul local. Anume interpretarea legii la nivel local ar putea crea probleme persoanelor care au nişte venituri acumulate de pe urma activităţii lor sau a rudelor lor peste hotare. Noi avem nevoie de  adevărate reforme şi, în special, de funcţionarea legii la nivel central.

Valentina Stratan, deputată PDM

Bănuiesc că numărul milionarilor oficiali s-a redus şi din cauza crizei economice. Toată lumea s-a confruntat cu o luptă foarte dură pentru existenţă, în care au învins doar cei mai puternici. Din cauza crizei, în întreaga lume se înregistrează o astfel de tendinţă. Dacă e să ţinem, totuşi, cont de tendinţele observate tradiţional în R. Moldova, nu putem exclude faptul că unele persoane, anume dintre cele mai prospere, ar fi putut intra în jocuri suspecte cu statul, ascunzându-şi veniturile şi eschivându-se astfel de la achitarea impozitelor. Astăzi ar trebui să ne neliniştească pe toţi nu doar faptul că unii milionari şi-au putut ascunde veniturile, ci, în special, decalajul extrem de mare dintre bogaţii şi săracii din R. Moldova.

Gheorghe Urschi, actor

Cred că au rămas mai puţini milionari deoarece o parte dintre ei o fi ieşit în stradă, unde şi-au împărţit averile celor săraci. Nu mă întrebaţi, însă, cum anume a avut loc această împărţeală, deoarece, anume în acea zi, eu eram plecat de acasă şi nu am văzut. Doar cei norocoşi au avut parte de acele daruri neaşteptate – asta ar fi dacă aţi accepta un răspuns plin de sarcasm. Dacă, însă, ar fi să vorbim la modul serios,  cred că, în R. Moldova, milioanele nu pot fi acumulate din muncă cinstită. Nu afirm, totuşi, că toţi cei care au bani şi o duc bine sunt numaidecât hoţi şi pungaşi. Unii, s-ar putea, au avut nişte momente mai prielnice în viaţa lor, au privatizat, au cumpărat, au vândut, făcând, în consecinţă, milioane. Unii, însă…

Ion Pleşca, judecător

Despre milionarii de la noi? Poate au plecat peste hotare sau, posibil, nu şi-au declarat milioanele. S-ar putea că, ştiind că le-au declarat anul trecut, au decis ca, în acest an, să nu le mai declare la fisc. La noi, astfel de lucruri se pot întâmpla deoarece legea e cam confuză şi neclară pentru toţi cetăţenii. Or, legea spune că persoanele sunt obligate să-şi declare veniturile obţinute în ultimul an de activitate. Alteori, însă, se insistă asupra declarării anuale a tuturor veniturilor şi proprietăţilor, nu doar a celor acumulate în ultimele 12 luni. De obicei, persoanele care obţin milioanele din afaceri prospere cunosc cum anume să-şi declare veniturile, pe când cei care devin milionari prin delapidări şi furturi, se fac a uita de lege şi reuşesc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *