Sondaj politic

Război în Alianţa de guvernare. PLDM şi PDM se acuză reciproc de corupţie şi abuzuri

Va supravieţui AIE? Dacă “da”, cu ce preţ?   

 

Alexandru Arseni, expert în drept

Alianţa nu e a lui Lupu, Filat, Ghimpu şi, mai ales, a lui Plahotniuc. Ea este a celor care i-au votat. De aici trebuie să pornească Alianţa. Dacă vor acţiona legal, vor supravieţui, iar dacă AIE va rămâne un paravan pentru acoperirea unor tranzacţii dubioase şi spălări de bani, atunci AIE nu face decât să-şi sape groapa. Cineva, în AIE, a încurcat politica cu businessul. Asta e buba. Reformele stau pe loc. R. Moldova a încremenit în sărăcie. E nevoie de o curăţenie generală în AIE. Cine are de făcut afaceri să meargă în afaceri, iar în politică să rămână cei care vor şi pot să rezolve probleme de interes naţional. Pentru cazurile de abuz şi fraude, trebuie să procedăm ca în Europa: retragerea mandatelor. Şi societatea civilă ar trebui să forţeze partidele să-şi facă ordine în conştiinţă şi pe listele de deputaţi şi miniştri.

Mihai Cernenco, politolog

Relaţiile în AIE nu au fost niciodată la nivelul aşteptărilor. De obicei, acestea se acutizează pe fundalul unor scandaluri, legate de sferele de influenţă în economie şi afaceri. Aşa a fost cu Vama, «Moldtelecom-ul», «Moldova-gaz», acum cu «Franzeluţa», «Metal Feros»… Nu cred că scandalurile dintre liderii AIE ar putea arunca Alianţa în aer, dar o stabilitate la guvernare este puţin probabil să avem. Nu cred nici în schimbarea formatului la guvernare – PLDM-PCRM, iar anticipatele ar putea fi evitate doar în cazul alegerii «unui preşedinte neafiliat politic». Reformele ar putea fi îngheţate şi mersul nostru înainte, la fel. Singurii care ar putea influenţa lucrurile în AIE ar fi finanţatorii externi. Fără sprijin financiar din afară, AIE se duce la fund. Şi R. Moldova, la fel. Vom fi aruncaţi înapoi cu cel puţin 5-7 ani.

Nadejda Brânzean, Asociaţia «Primul Parlament»

Situaţia e foarte confuză. AIE a băgat lumea în depresie. Sunt descurajaţi şi europenii. Am aşteptat să vină tinerii în politică, iar ei s-au dovedit a fi o povară şi mai mare pe capul societăţii. Va supravieţui Alianţa? Ea, de fapt, nici nu a existat. Certuri, ambiţii, şantaj, interese, reglări de conturi… Asta-i Alianţa. Nu avem la guvernare un lider puternic. PDM este un partid-căpuşă al PCRM şi va acutiza şi mai mult relaţiile în AIE, pentru a o împinge în anticipate. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu comuniştii – preşedintele nu va fi ales, iar imaginea pe care o are Alianţa, în prezent, numai nu pentru alegeri e bună. Dacă nu încep reformele şi pierdem proiectele şi finanţările din Europa, R. Moldova va intra într-un profund declin. Şi toate vor veni în capul simplului cetăţean. Ăsta-i preţul.

Andrei Covrig, Asociaţia Drept Umanitar

Va supravieţui. Altă soluţie nu are. Am convingerea că Plahotniuc – personajul controversat al businessului şi politicii autohtone, stăpânul real al situaţiei în PD, va da înapoi, deoarece lucrurile se îngroaşă prea de tot. În caz contrar, o apropiere, fie şi „tehnică”, dintre PLDM şi PCRM, promite neplăceri mari pentru Plahotniuc, Candu, Diacov, Lupu şi afacerile lor. Deci, o conciliere este iminentă. Puţin probabil să fie una de lungă durată, pentru că ispitele sunt prea mari… Situaţia la Chişinău începe a semăna cu cea din serialele cu mafia italiană. Pericolele cresc. E cazul ca societatea civilă să abordeze, la modul cel mai serios, problema corupţiei, care s-a extins la toate nivelurile puterii şi devine un pericol nu doar pentru viaţa noastră ordinară, ci pentru securitatea şi destinele acestui stat.

Iurie Colesnic, scriitor

Cred că Alianţa e obligată să supravieţuiască. Prea multe speranţe s-au investit în ea. Şi pe plan intern, şi din partea instituţiilor internaţionale. Liderii AIE au mai multe orgolii decât pot duce. Şi interese, la fel. Problema e că, în perioada Voronin, au existat nişte fluxuri financiare din care s-a trăit bine şi acum are loc lupta pentru preluarea acestor fluxuri. Voronin era unul şi îi era mai simplu. În Alianţă situaţia e alta… Cred că liderii AIE trebuie să coboare cu picioarele pe pământ, să pună mâna pe  Programul de guvernare şi să se apuce de lucru. Dacă pierdem asistenţa financiară externă şi poiectele aflate în derulare, am pierdut tot. Costurile acestor certuri dintre PDM şi PLDM sunt un fleac în raport cu costuirile pe care le vom plăti dacă pierdem încrederea şi sprijinul Europei şi Occidentului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. gheorghe

    alianta va exista in continuare pentru ca ei au nevoie unul de altul cit si in legislativ pentru a aproba anumite legi ce sunt necesare pentru Moldova si de a continua cursul proeuropean inceput de acestea, iar toate aceste evenimente sunt doar niste escaladari din partea lui Filat, un PR politic, mai ales dupa ce deputatii din PD au declarat ca vor sustine in continuare aceasta alianta necatind la invinuirile din partea colegilor libera-democrati care au un interes poate economic, politic in tot ceea ce se intimpla la momentul actual

  2. cubotica-cucului

    “Dacă pierdem asistenţa financiară externă şi poiectele aflate în derulare, am pierdut tot.”-asistenta fnanciara care beneficiaza buzunarele guvernantilor nu si societatea.Sunt sigura ca Moldova nu va mai avea aceasta asistenta.Europei şi Occidentului nu sunt cointeresati sa bage banii in buzunuraul unora de la guvernare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *