SONDAJ: Marile dosare de corupţie şi contrabandă — pe poliţele Procuraturii

Mai mulţi funcţionari din Guvern şi Parlament sunt implicaţi în scheme de corupţie, spălare de bani, contrabandă, trafic de influenţă …
(Din raportul procurorului general V. Zubco în Parlamentul R. Moldova)

De ce dosarele de mare corupţie şi contrabandă rămân pe poliţele Procuraturii?

Petru MUNTEANU, avocat
Dacă procurorul general a spus în public că aceste dosare există, el trebuie să le dea curs. Altă soluţie nu are. Altfel, degeaba a spus. Va face sau nu, depinde. Şi nu doar de procurorul general. Şi nu doar de lege. Atât timp cât vor exista tot felul de scheme de corupţie în eşaloanele puterii, legea va rămâne neputincioasă. Oamenii legii sunt numiţi sau aleşi în funcţii de cei de la putere. Ce să vă mai spun? Cadrul legislativ s-a schimbat în bine. Şi profesionismul cadrelor a crescut. Trebuie aplicată legea. Există sau nu control politic asupra procuraturii? Dar unde nu există? Ca să scăpăm de el, procurorii trebuie aleşi printr-un concurs mai larg, cu implicarea organizaţiilor profesionale şi a societăţii civile, iar judecătorii – aleşi pe circumscripţii. Apropierea de UE va corecta mai multe lucruri. Părerea mea.

Vladimir GARABA, Mişcarea Ecologistă din Moldova
Dacă s-ar merge până la urmă în declaraţiile care se fac la nivel politic sau în ceea ce am auzit de la procurorul general, poate că s-ar schimba ceva. Dar lucrurile nu vor avansa prea departe. Corupţia a împânzit tot sistemul, la toate nivelurile puterii. Azi, fiecare dintre actorii politici de la guvernare are «compromat»-ul lui contra celuilalt şi îşi foloseşte probele în lupta pentru putere. Asta am văzut în Parlament. Acum, după ce s-au pus la punct unul pe altul, cei de «sus» se vor potoli, iar procurorul va fi oprit din acţuni. Nu cred că există control politic asupra procuraturii, dar influenţă politică – da, există. E nevoie de mai multă transparenţă în activitatea instituţiilor statului. Societatea civilă, partidele extraparlamentare trebuie să aibă mai mult acces şi mai multe pârghii de control asupra actului guvernării. Altfel, toate rămân jocuri.

Lilia CARASCIUC, Transparency International Moldova
Şi noi am vrea să ştim de ce aceste dosare nu ajung în instanţă ori, dacă ajung, de ce nu au o finalitate conformă legii. Vă dau un exempu. Dintr-un raport al CCCEC am analizat 10 dintre cele mai mari cazuri de delapidare şi corupţie. Am pus cap în cap prejudiciile şi sancţiunile şi am constatat că infractorii au suportat doar 4% din pagubele cauzate statului. Pe noi, societatea civilă, raportul procurorului Zubco ne-a descurajat. Am constatat că, şi după 20 de ani de independenţă, se vorbeşte tot despre dosare instrumentate şi nu despre finalităţi. Fenomenul nu e nou. Şi nici modul de tratare. În prima parte a raportului procurorul general a fost foarte patetic, iar în partea a doua a mers pe formula: «printre noi, prietenii, există şi prieteni care nu-s prietenii noştri». În R. Moldova toate instituţiile statului sunt o bâtă în mâna puterii.

Valentin KRÎLOV, Partidul Socialiştilor
Problema nu e de azi. Şi nu e vorba doar de procuratură. Sub control politic se află toate instituţiile statului. Aşa va fi atât timp cât funcţiile în stat vor fi partajate pe criterii politice. Ceea ce se întâmplă la guvernare arată că nu suntem un stat democratic. Într-o democraţie, legea şi nu partidele e prioritară. În R. Moldova e invers. La noi, legile nu apără statul de hoţi, ci pe hoţi de stat. Procurorul general a zis că nu pleacă până nu scoate la capăt toate dosarele de corupţie. Va face tot atât cât a făcut. Nu-mi amintesc niciun caz în care un funcţionar de rang înalt, numit de vreun partid, să fi declarat că lasă funcţia pentru că de la partid i se spune ce şi cum să facă. Toţi se tem să-şi piardă locul. Statul nostru e bolnav de corupţie, şi procuratura, cu regret, s-a pomenit să fie parte la cârdăşia criminală dintre cei de la putere.

Ioan COSOI, preot
E greu să schimbi ceva când legea e la cheremul puterii, când ţi se spune ce să faci, pentru cine să faci şi pentru cine să nu faci. Lucrurile au degradat prea mult. Să nu furi este unul din preceptele biblice. Câţi dintre cei de la putere ţin cont de el? Biserica şi rolul Bisericii e de a spune lucrurilor pe nume. Dar nu o face. Şi nici nu o va face degrabă. Biserica – mă refer la Mitropolia Moldovei, merge mână în mână cu puterea, fac afaceri comune, se spală bani grei, indiferent cum sunt ei motivaţi. Nimic nu se va schimba degrabă. Trebuie să mai treacă ceva timp. Să mai avem o rotaţie de generaţii… Trebuie să trecem şi noi încercarea, ca poporul evreu prin pustie, ca să ne purificăm. A fost şi aceea o tranziţie, altfel decât cea prin care trecem noi, dar oricum una de schimbare a percepţiei şi mentalităţii. Vom reuşi? Depinde ce vrem.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    De ce nu-si dau demisia,daca sunt cu manile murdare; se bazeaza pe imunitate, care i-i scapa de la toate si legea impotriva lor nu se executa, dar se interpreteaza?
    Cat pot fi tinuti cu “mita in sac”, prostind poporul – alegetorii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *