Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Dodon pe poligonul militar

[sondaj] Dodon pe poligonul militar

Igor Dodon s-a aflat luni la poligonul militar de la Bulboaca, după ce vicepremierul rus, D. Rogozin, a scris pe o rețea de socializare că americanii antrenează acolo trupe diversioniste din rândul armatei naţionale pentru a ataca Transnistria. „Am mers în inspecţie… Nu am depistat nimic ce ar putea duce la destabilizarea situației din Zona de Securitate”, a declarat Dodon după inspectarea bazei, dar a avertizat că R. Moldova este stat neutru şi că el nu va admite prezenţa militară americană în R. Moldova sub nicio formă. Dodon nu a spus acelaşi lucru şi despre armata rusă, care ţine sub ocupaţie Transnistria şi ameninţă, de 26 de ani, securitatea R. Moldova.

Rusia la Nistru, America nici la Bulboaca?

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Nu suntem noi într-atât de naivi, ca să nu ne dăm seama de ce se împotrivesc alde Rogozin și Dodon relațiilor noastre cu americanii sau cu europenii. Orice stat, mai ales unul mic, plin de probleme şi conflicte, are nevoie de parteneri serioşi. Ce fel de partener ne poate fi Rusia, s-a văzut în 1992. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu erau americanii şi europenii, se vede şi mai clar în Ucraina. Pericolele pentru Transnistria, despre care vorbeşţe Rogozin, sunt propagandă. Care pericol? Din partea cui? R. Moldova nu e capabilă să pornească războaie. Rusia mereu caută duşmani acolo unde ei nu-s pentru a-și motiva agresiunile. A făcut din Transnistria bază militară, e în permanente pregătiri de război, dar caută inamici la Chşinău sau în SUA. Aşa cum a făcut-o şi în 1992. Atunci de vină au fost „naţionaliştii” de la Chişinău, acum americanii şi guvernarea care cooperează cu ei. Problema ştiţi care-i? Rusiei nu-i convine că SUA investește serios în infrastructură şi în pregătirea armatei naţionale. Şi caută nod în papură. Partea proastă a lucrurilor e că Dodon e ca și ei.

Alexandra Cann, vicepreşedintă PNL

Ori de câte ori se ajunge la relaţia cu SUA, Dodon face apel la neutralitatea R. Moldova. Speculaţii. Nu vom fi un stat neutru atât timp cât stânga Nistrului e sub cizma armatei ruse. Şi Dodon știe foarte bine acest lucru, dar tace. Nu vrea să-și supere amfitrionii. A vrut preşedinte, Moscova l-a făcut preşedinte, iar acum trebuie să-i împlinească poftele. Iar poftele ei sunt ca R. Moldova să fie un stat slab, cu o armată slabă, ruptă din orice ecuaţie geopolitică cu Occidentul, singură în faţa Rusiei. Dacă Dodon e atât de mare luptător pentru neutralitate, de ce nu-i cere lui Putin să-şi retragă armatele de la Nistru, de ce nu reacţionează la militarizarea Transnistriei? Declaraţiile lui Dodon ascund în spate laşitatea unui şef de stat vândut Moscovei. A zis Rogozin că nu au ce căuta americanii în Moldova și asta zice şi Dodon. Acuma închipuiţi-vă ce se poate întâmpla cu un aşa preşedinte, dacă vine Rusia peste noi.

Mihai Cernencu, analist politic

Despre Igor Dodon e foarte greu să vorbeşti. El spune una, gândeşte alta şi face cu totul altceva. Aşa a fost cu sistemul electoral, pe care mai întâi l-a respins, iar pe urmă l-a votat, aşa a fost cu federalizarea R. Moldova, cu denunţarea Acordului RM-UE sau decorarea „pacificatorilor” ruşi la Nistru. Și tot aşa. Toate declaraţiile făcute de el sunt aberaţiile celor de la Moscova, vociferate de Dodon. Şi în cazul cu „diversioniştii” dresaţi de americani la Bulboaca, e la fel. Rusia are alergie de la orice stat care colaborează cu americanii şi NATO. Şi de la Moldova, la fel. Amintiţi-vă câtă zarvă s-a făcut în jurul Centrului NATO. Şi Centrul va fi deschis. Interesele naţionale ale R. Moldova trebuie decise la Chişinău. Nu cred că declaraţiile lui Dodon vor deteriora relaţiile cu americanii. Nu are cum depăşi Dodon Parlamentul şi Constituţia, orice ar spune.

Tudor Deliu, deputat

Se vede că Dodon a obosit de prea multe concedii, dacă repetă aceleaşi declaraţii aberante, rupte de realităţile R. Moldova. Cum să declari că R. Moldova rămâne stat neutru, când ştii că un sfert din R. Moldova e sub ocupaţie militară rusească? Dodon are probleme grave cu logica şi memoria. A fost şi ministru la Economie şi nu poate să nu ştie câte investiţii au făcut amercianii în dezvoltarea R. Moldova, spre deosebire de singurul proiect serios al Rusiei în R. Moldova: războiul de la Nistru din 1992, care continuă şi azi. Nu există niciun caz când specialişti din America ar fi venit în R. Moldova să declanşeze conflicte militare. Rusia a făcut-o. Şi e gata s-o facă şi azi. Le încurcă americanii. De aceea nu le plac. Nu cred că cineva îl ia în serios pe Dodon și că apucăturile lui ar putea influența relaţiile cu parteneri noştri americani.