[Sondaj] Dodon nu ştie ce face? Nu cunoaşte Constituţia?

Igor Dodon s-a aflat duminică la Tighina şi a sărbătorit împreună cu Vadim Krasnoselski, şeful regimului prorus de la Tirapol şi suita acestuia, „Ziua unității naționale – o sărbătoare de stat importantă a Federaţiei Ruse”, a scris Dodon pe Facebook. Potrivit lui, el şi familia sa au fost primiţi de Krasnoselski „la cetataea Tighina, acest loc cultural şi istoric unic din sec. 16”. Cetatea Tighina este, ca şi Transnistria, sub ocupaţie militară rusească din 1992, ca urmare a Războiului de Independenţă de la Nistru. Gestul lui Dodon a scandalizat opinia publică de la Chişinău şi din afară.

Ion Leahu, ex-membru CUC

Întâlnirea președintelui R. Moldova, legitim ales, cu şeful regimului secesionist de la Tiraspol, este o încălcare gravă a art. 2 din Constituție. Eu nu cred că președintele Dodon nu cunoaște Constituția statului a cărui președinte este, mai degrabă e vorba de o abatere de la normele constituționale, pentru că avem de-a face cu un regim care a uzurpat puterea asupra unei părți a teritoriului R Moldova. Deci, ei cad sub incidența acestui articol, ceea ce înseamnă că au săvârșit o crimă foarte gravă împotriva poporului. Şi faptul că președintele se întâlnește cu astfel de persoane nu are nici o scuză, mai ales că se întâlnește nu pentru a căuta căi de reglementare a conflictului transnistrean, dar se întâlnește pentru a sărbători o sărbătoare a unui stat, cu care noi, practic, suntem şi astăzi în stare de război.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Şi dacă o cunoaşte, credeţi că aceasta contează? Nu. După ce a pus stăpânire pe principalele instituții ale statului, face ce vrea. Blocul ACUM, din păcate, nu a avut puterea să se opună şi a pierdut controlul asupra situației. Această coalizare cu Blocul ACUM i-a spălat imaginea în faţa Europei şi i-a dat dezlegare la toate. Dodon îşi permite mai multe chiar decât îşi permitea Plahotniuc. El trebuia judecat pentru înaltă trădare, imediat după ce s-a văzut că Rusia pompează bani enormi într-un partid care este exponentul intereselor sale expansioniste în R. Moldova. Mersul lui Dodon la Tighina demonstrează că el nu are identitate naţională, nu ştie cine este şi că e străin intereselor noastre naţionale. A mers la Tighina să sărbătorească ziua unităţii naţionale a unui stat, recunoscut de CtEDO drept stat agresor.

Chiril Moţpan, deputat

Nu ştiu, e o chestie conştientă sau nu, dar Dodon rămâne fidel declaraților sale de slujire orbească a intereselor Rusiei în Transnistria, ignorând interesele ţării şi lovind în memoria celor câteva zeci de mii, care au apărat, în 1992, independența R. Moldova la Nistru. Este un gest greu de calificat… Cum să sărbătorești, tu, președinte, o zi națională a unui stat agresor? Şi încă alături de şeful unui regim, care nu se încadrează în normele legislației naționale. Dodon a mai demonstrat o dată că nu este președintele tuturor. În 2016, pe când încă nu-i era validat mandatul, alergase la Tighina, unde, cu acelaşi Krasnoselski, a depus flori la mormântul cazacilor omorâţi la Nistru… E un exemplu prost de cum nu trebuie de slujit ţării. Siuaţia trebuie corectată. Să îşi facă treaba procuratura şi atâtea alte instituţii care trebuie să vegheze şi să reacționeze la tot ce ţine de interesele şi securitatea statului şi atunci când cineva, fie că se numeşte preşedinte sau altfel, dacă pune în pericol aceste interese, trebuie să compare în faţa legii.

Anatol Caraman, Asociaţia „Tiras-Tighina”

Dodon nu are încotro. El este prins în capcană de serviciile secrete rusești. Omului ăsta îi plac foarte mult banii. Şi Rusia i-a dat bani şi acuma îl hartuiește. El demult a trădat interesele naționale. Moscova a găsit o coadă de topor şi coada asta de topor e în mâinile lui Putin, pentru a tăia capurile celor care se mai opun ca această bucată de pământ să fie întoarsă înapoi în imperiul rus. Situația nu e clară nici cu acest trinom, Dodon-Sandu-Năstase, cu care alde Kozak demoralizează societatea. Dodon e o unealtă în mâna ruşilor, iar Năstase şi Sandu complici. Ce au făcut Maia şi cu Năstase? Au cedat toate instituțiile de forţă pe mâna lui Dodon. Rusia controlează acum tot ce vrea în R. Moldova. Noi o să ne expunem în cel mai apropiat timp, pentru că lucrurile nu merg în direcția în care trebuiau să meargă.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *