Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Dodon „în vizită de…

SONDAJ Dodon „în vizită de lucru” cu soția

Foto: Facebook/Igor Dodon

Din nou la Moscova. La început de campanie electorală, Igor Dodon pleacă într-o nouă vizită în Rusia. Pleacă singur? Pleacă în echipă? Dodon nu spune. „În cadrul vizitei voi avea o întrevedere cu preşedintele Rusiei, V. Putin, în cursul căreia voi aborda chestiuni ce ţin de cooperarea comercial-economică şi de situaţia privind tranzitarea mărfurilor moldoveneşti pe teritoriul Ucrainei”, a scris Dodon pe Facebook, precizând că, în afară de Putin, se va întâlni şi cu Patriarhul Bisericii Ruse, Kirill.

Vizită de lucru? Vizită electorală?

Valentin Krîlov, comentator politic

Electorală, sută la sută. Şi întrevederea cu Putin, şi cea cu Patriarhul Kirill sunt acum foarte importante pentru imaginea electorală a lui Dodon şi a PSRM. S-ar putea ca Dodon să discute cu Putin şi problema exporturilor moldoveneşti – după cum spune, dar exporturile sunt mai mult un pretext. Dodon merge la Putin şi la Kirill ca alegătorilor de stânga să li se dea de înțeles pe cine preferă Moscova în R. Moldova la aceste alegeri. Iar faptul că Dodon, pe lângă Putin, se va întâlni și cu Kirill e un semn că biserica din Moldova va fi mobilizată să-i sprijine pe socialişti, fie şi indirect, aşa cum l-au sprijinit şi pe Dodon la alegerile din 2016… Igor Dodon rămâne în preferinţele Moscovei. Un altul, mai servil, la moment, Rusia nu are în R. Moldova.

Liliana Carasciuc, Transparency Internaţional

În opinia mea, este o vizită electorală. Dl Dodon, ori de câte ori are nevoie de sprijin electoral, pleacă în Rusia să „negocieze”. Nu cred că lumea îşi pune mari speranţe în ceea ce promite el să rezolve la Moscova. În doi ani a avut mai multe întrevederi cu Putin şi nu a rezolvat nimic. Ceea ce-i foarte deranjant e că Dodon s-a declarat independent, s-a retras din partid, dar, de fapt își leagă toate activitățile de PSRM, inclusiv această vizită în Rusia… Întrevederea Dodon-Putin-Kirill e o încercare, într-un stat laic, de a impune o agendă politică Bisericii, lucru care s-a întâmplat şi la prezidențialele din 2016, când Biserica i-a făcut campanie electorală lui Igor Dodon. E abuz. Biserica trebuie să fie independentă de stat şi statul independent de Biserică.

Ion Dron, Asociația „Justiție și Dreptate”

Dacă vizita ar fi de lucru, în delegație ar trebui să plece și cineva din guvern. În dependență de agendă. Dar când zici că mergi în vizită la Putin să rezolvi problema exporturilor moldovenești și nu ai în delegație nici un ministru, responsabil de acest domeniu, scuzați, vă rog… Vizita e una electorală și cel mai grav e că Dodon folosește instituția prezidențială în scopuri electorale pentru partidul său. Dodon, care în doi ani de președinție nu a realizat nimic, are nevoie acum, în campanie, de un transfer de imagine pentru PSRM. Și o apariție a lui Dodon, alături de Putin și Kirill, care pentru simpatizanții săi sunt o autoritate, înseamnă un transfer de imagine, cu scop electoral, de la Putin și Kirill către Dodon și PSRM. Nimic mai mult.

Roman Mihăieş, analist politic

În opinia mea, Dodon şi socialiştii au încasat o lovitură dură în electorală prin faptul că premierul Rusiei a interzis, pe 28 decembrie, exporturile moldoveneşti spre Rusia, deși o lună mai devreme, Dodon se lăudase că Putin i-a promis reluarea exporturilor de la 1 ianuarie și încă și fără taxe vamale. Presa a scris atunci că decizia lui Putin ar fi un favor electoral făcut lui Dodon. Există, însă, anumite bănuieli că favorul nu a fost unul gratis şi că Dodon s-a angajat să facă anumite declaraţii, pe care nu le-a făcut, în speţă că susţine federalizarea R. Moldova şi că armata rusă va rămâne în R. Moldova pe termen nelimitat. Putin a jucat cu Dodon până în momentul în care a înțeles că el se teme de reacția societății și nu va merge până la capăt. Și aici a intervenit Medvedev. Electoral, lovitura este una foarte dură, se desenează o pierdere de 5-10 mandate pentru socialiști. Vizita la Moscova e o încercare a lui Dodon, în disperare de cauză, să obţină de la Putin anumite declarații care ar salva situaţia socialiștilor. Nu ştiu ce îi va reuşi. Nu se știe ce va cere și ce va obține Dodon, dar e clar că prețul pe care îl va cere Putin va fi foarte mare. E vorba și de statutul Transnistriei, și de statutul armatei ruse, și nu se știe dacă doar atât. Putin vrea să-l transforme pe Dodon într-un Bashar Assad sau Victor Ianukovici, ca să aibă la Chișinău, în persoana lui Dodon, un preşedinte-marionetă, absolut controlabil.