[sondaj] Dodon împarte distincții artistice

R. Moldova mai are un Artist al Poporului, Filip Kirkorov. Înaltul titlu i-a fost conferit duminică de către Igor Dodon la Festivalul Căpșunii și Mierii de la Sadova, după ce Dodon l-a plimbat prin sat, l-a ospătat cu mămăligă, peşte prăjit şi vin roşu de la mama de acasă şi l-a urcat în scena Festivalului să cânte pentru președinte. Potrivit lui Dodon, Kirkorov a fost invitatul său special la Festival, iar evoluţia sa pe scena de la Sadova a fost una pe gratis.

Kirkorov, Artist al Poporului? Pentru ce merite?

Maria Sarabaş, artistă

Nu are Kirkorov, ca şi Dodon, niciun fel de merite faţă de R. Moldova. A fost parte a procesului cutural de la noi? A făcut ceva ca să scoată Moldova în lume? A cântat el ţara asta, bucuriile şi necazurile ei? Nu. A fost în câteva concerte comerciale la Chişinău, finanţate de socialişti, i-a făcut imagine politică lui Dodon, şi-a bătut buzunarele şi a plecat la el acasă, în Rusia. Ăsta-i merit? Igor Dodon ne-a umilit pe noi, artiştii autohtoni – mă refer la cei care nu cântă în orice concert şi nu acceptă orice fel de bani. Chestia asta nu încape în niciun fel de normă. E bâlci, afaceri. Kirkorov a cântat pentru Dodon la Chişinău şi la Sadova, iar Dodon l-a făcut Artist al Poporului. Ce valoare are acest titlu, acordat pentru niciun merit? E ca şi cu Ordinul Republicii. Bătaie de joc. Speculă. Unde sunt meritele lui Eugen Doga, de-o vorbă, şi unde-s ale lui Kirkorov? Cerul şi pământul. Ce spun reglementările de acordare a decorațiilor de stat? Trebuie să vedem, altfel compromitem tot, deși cu o clasă politică pe care o avem şi aşa e totul compromis.

Arcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor, preşedinte

Un cetăţean străin, Artist al Poporului din R. Moldova? Păi aici trebuie merite, frate. Prin ce s-a impus Kirkorov? Ce merite față de R. Moldova l-au făcut deosebit? Ori, mai deosebit decât mulți artişti valoroşi de la noi? Greu de explicat. E o nouă prostie a lui Dodon, el perseverează în prostia şi în servilismul său faţă de Rusia. Eu înţeleg că el vrea să se pună bine cu ruşii, că vrea să facă poduri între R. Moldova şi Rusia, dar nu în halul ăsta, pentru că ne umilește. E un abuz. Nu cred că decretul său se înscrie în normele regulamentare de acordare a titlurilor de onoare. Ar trebui să existe o reacţie, cel puţin la nivelul societății civile.

Maria Ciobanu, deputată PLDM

Ca şi tot omul normal, m-am întrebat şi eu: care merite? Prin ce s-a făcut atât de valoros acest Kirkorov pentru cultura noastră naţională? A participat, pe bani grei, în câteva concerte, mai bine zis show-uri politice, organizate la Chișinău de către acest nenorocit președinte, Igor Dodon, şi atât. Şi pentru asta să pui la bătaie titlul de Artist al Poporului? Dodon nu a avut nici măcar cum îşi motiva decorarea. În decret scrie „pentru consolidarea relațiilor culturale moldo-ruse”. Sovietism. E cea mai mare tâmpenie pe care a făcut-o până acum Dodon. E un fapt ieşit din comun şi trebuie condamnat. Ani mai în urmă, toate deciziile de decorare trebuiau să treacă aprobarea Comisiei Cultură şi Educație din Parlament. Cuiva nu a convenit. Acum toate sunt la discreția președintelui. Iar deciziile președintelui sunt exact ca şi președintele. Nu m-aş mira dacă, cu prima vizită la Chişinău, Vladimir Putin al Rusiei va fi decorat de Dodon cu Ordinul Republicii. E o tragedie pe ce mâini a ajuns R. Moldova. Şi cel mai vinovat pentru toate se face PD, pentru că ei l-au făcut preşedinte.

Lucia Culev, şefă Direcţie Cutură Chişinău (2008—2018)

E caz grav, dar nu cred că Kirkorov a greşit cu ceva. Fiind un cântăreț de top, era firesc ca el să primească ceea ce i s-a oferit. Problema nu e a lui, problema e a Președinției. Sunt lucruri făcute din prostie, din lipsa de idei a celor care-l consiliază pe Igor Dodon şi din lipsă de consideraţie pentru cultura noastră naţională şi pentru exponenții acestei culturi. Nu ştiu dacă Igor Dodon conștientizează, cel puțin post-factum, că a greșit. Gestul, oricum, este unul incalificabil. Dar, asta-i: atât poate face Dodon, atâta face. Pentru artiștii consacrați de la noi nu există loc în scenă, nu se găsesc titluri, nici bani. Dar pentru artiști de milioane, aduși din afară şi angajați în tot felul de proiecte politice de imagine au de toate. Sunt minciuni că e pe degeaba. Sunt bani foarte grei, care se plătesc cheş şi pleacă din republică. Lumea artistică de la noi ar trebui să reacționeze.

Foto antet: facebook.com/dodon.igor1/

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *