Bat salariile mita?

Conform unui proiect de decizie al Ministerului Justiţiei, salariile judecătorilor urmează să fie majorate, din 2013, cu 70%. Salariul minim al acestora nu ar trebui să fie mai mic de 14.000 de lei, iar cel maxim – de 18.000 de lei.

Majorarea salariului judecătorilor ar rezolva problema corupţiei în Justiţie?

Vasile Şura, pensionar, fost lector universitar

Nu sunt împotriva majorărilor, dar nu de 3-5 ori. Cred că-i prea exagerat ceea ce se cere. Într-o perioadă de criză, când avem o mulţime de alte categorii de bugetari cu salariile la pământ, e de neînţeles. Cu pensionarii e şi mai rău. Eu am lucrat toată viaţa în învăţământ. Trăiesc dintr-o pensie de 1400 de lei. Vă daţi seama cât e asta, la preţurile de azi? Majorarea salariilor pentru judecători nu rezolvă problema corupţiei şi a mitei din Justiţie. Cine s-a deprins să ia mită, o ia la orice salariu. Corupţia nu poate fi dată jos cu salarii mari. Ca să fie regulă în stat, legea ar trebui să funcţioneze. Dar la noi legile se fac nu pentru lume, dar pentru cei care stau în Parlament sau în Guvern. Legea în R. Moldova a încăput pe mâini rele. Fiecare o joacă aşa ca să-i iasă lui bine. Fără o reformă radicală în Justiţie, Procuratură, Poliţie nu schimbăm nimic. Toate trebuie luate de la un capăt la altul.

Valentina Rusu, pensionară

Nu se va schimba nimic. Înainte de a le majora salariile, Guvernul trebuie să consulte opinia publică şi să vadă câtă lume e mulţumită de justiţie în R. Moldova. Mulţi dintre judecători nu merită nici măcar salariile pe care le au în prezent. Marea majoritate a judecătorilor nu trăiesc şi degrabă nici nu vor trăi din salarii. Aşa că e un nonsens să le majorezi salariile. Corupţia şi mita au infectat toată Moldova. Reforma justiţiei nu de la salarii trebuie pornită, ci de la responsabilizarea judecătorilor. Trebuie să existe criterii de merit la salarizare. Fiecare leu din salariu ar trebui meritat, iar într-o perioadă de tranziţie, cum e la noi, ar trebui să existe şi sancţiuni severe. Judecătorul trebuie să ştie că îşi riscă funcţia – pe un termen sau pe viaţă, dacă încurcă justiţia cu negoţul. În Moldova lucrurile nu se vor schimba degrabă în bine, pentru că la noi politicul a corupt totul în stat.

Sergiu Chircă, academician, profesor universitar

Problema nu constă în majorarea salariilor. Salariile de mult ar fi trebuit majorate. Numai că lucrurile trebuie calculate foarte bine şi proporţionate. Judecătorii nu sunt singurii care au nevoie de salarii bune. Asta, în primul rând. În al doilea, numai majorarea salariilor nu rezolvă nimic. Condiţia morală în justiţie, la fel ca şi în politică, lasă mult de dorit. Până la majorarea salariilor e nevoie de o reatestare a judecătorilor, şi acest lucru trebuie făcut cu maximă transparenţă. Nu rezolvăm nimic fără un control sever din partea societăţii civile şi a statului – la nivelul Curţii Supreme de Justiţie şi al Consiliului Superior al Magistraturii. De fapt, de la Curte şi de la Consiliu trebuie pornit, şi de aici în jos. Pe măsura majorării salariilor trebuie radicalizate şi sancţiunile. Un judecător nu mai are ce căuta în sistem, dacă şi-a pus interesele personale sau ale altcuiva mai presus de lege.

Nadejda Brânzan, Asociaţia “Primul Parlament”

Majorarea salariului e o metodă paliativă de tratament şi nu va duce la vindecarea   judecătorilor de corupţie. Boala este cronică, de sistem, iar pentru tratament sunt necesare intervenţii chirurgicale radicale. Am sperat mult că, odată cu venirea AIE, prin lege, va fi creată o Agenţie de Integritate funcţională, în care să avem specialişti oneşti şi bine şcoliţi, care s-ar ocupa de verificarea averilor şi a cheltuielilor funcţionarilor, inclusiv a judecătorilor. În cazul în care averile ar fi fost net superioare veniturilor, printr-un articol imperativ al aceleiaşi legi, ar fi trebuit confiscate,  demnitarul fiind eliberat din funcţie. În asemenea condiţii, cei cu musca pe căciulă nu ar fi aşteptat să se ajungă până la confiscare şi ar fi plecat singuri. Astfel, sistemul s-ar fi autosalubrizat. Cu regret, guvernării nu i-a ajuns nici dorinţă şi nici voinţă politică să facă acest pas cu dreptul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  Daca nu-i cap,
  Vai de picoare,
  Legea statului tot moare,
  Salariile, chiar de cresc,
  Omul sarac, mereu golesc,
  Coruptia nu nimicesc,
  Mita va creste si mai mare,
  Iar avocatii – hoti de bani,
  Vor fi ca pochii:gospodari,
  Ca procurori avem de-ajuns,
  Care mit-au “muls” pe-ascuns
  Si nu le-a mai fost de ajuns;
  Cata mereu despagubiri,
  Dorind, sa scape, de rusine:
  Coruptia au hranit bine..!

  Nu salarii majorate,
  Nici imunitate lor,
  Dar o lege cum se cade –
  Pentru toti,pentru popor,
  S-aiba parte de pedeapsa,
  Hotii pentru fapta lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *