Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Cine împarte, parte-și face?

[sondaj] Cine împarte, parte-și face?

Scandal în Parlament. Socialiștii și democrații au votat majorarea salariilor deputaților, de la 1 ianuarie, cu peste 4000 de lei: de la 13. 940 la 18. 130 de lei lunar, fără ca subiectul să fie discutat în plen. Opoziția parlamentară îi acuză pe socialiști că, „votând împreună cu democrații Legea bugetului pentru anul 2020, au strecurat un amendament prin care au mărit salariile parlamentarilor”, deși în campania electorală „s-au lăudat alături de Igor Dodon” că vor mări pensiile și alocațiile sociale pentru cei cu venituri mici. Puși în fața faptului, socialiștii și Dodon au dat înapoi și au declarat că vor cere guvernului anularea majorărilor, în timp ce premierul Ion Chicu a anunțat că nu va da înapoi.

Alexandru Slusari, deputat PPDA

Tot ce se întâmplă în jurul acestui caz este un circ adevărat, care a discreditat și mai mult instituția Parlamentului… Și mă refer nu doar la socialiști. Noi, cei de la DA nu am cerut acest salariu, nu am știut de acest amendament. Acum socialiștii bat în retragere, spun că vor cere anularea majorărilor, iar Dodon și-a amintit că avem de plătit pensii, indemnizații… Nu vreau să spun că salariul unui deputat este unul exorbitant comparativ cu salariile miniștrilor, care primesc peste 20 de mii de lei, dar acest lucru trebuia discutat colegial și calculat la nivelul inflației, cu o majorare de 500, până la 1000 de lei. Dar așa, ceea ce fac acum socialiștii, Dodon și Chicu este circ. Nu cred că amendamentul la Legea bugetului s-a făcut fără știrea lui Dodon. Ce va urma? Fie vor anula majorările, fie o să se mai facă gălăgie o săptămână-două, Chicu o să spună că nu dă înapoi, socialiștii o să dea vina pe acesta, Dodon se va face că uită și toate vor rămâne așa cum sunt.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Chestia asta cu salariile nu are nici o explicație: nici logică, nici creștinească, nici omenească. Dodon se laudă presei că săptămânal e în teritoriu, că lumea îl primește cu plăcinte, cu un pahar de vin. Dar de ce Dodon nu spune că avem tot mai multe sate părăsite, că lumea fuge din satele noastre, că din pensiile pe care le primesc, țăranii nici de înmormântare nu pot aduna un ban. Cum să mărești salariile deputaților cu 30% atunci când pensiile cresc cu 4-5%, iar salariile bugetarilor – cu 7-8%… E oribil! Și e cu atât mai strașnic, cu cât aceste nedreptăți le fac cei pe care i-am ales să ne facă dreptate. Personal, nu mă supăr pe socialiști sau democrați, pe Dodon sau Chicu, pentru că de la ei nu avem de unde ne aștepta la mai mult… Ei au venit la putere să vândă și să fure. Dar supărarea mea cea mare e pe „ai noștri”, pe cei care sunt în opoziție față de socialiști și Dodon. Da, am auzit critici în adresa socialiștilor, legate de salarii, dar mă întreb: câți dintre deputații din opoziție au renunțat la cele 4000 de lei? Nu am auzit pe nimeni. Eu, în locul lor, aș fi adunat la un loc toți acești bani și le-aș fi dat foc în plenul parlamentului. Ăsta nu-i parlamentul nostru. Asta-i o gaură neagră pentru noi.

Sergiu Mocanu, Mișcarea Politică Antimafie

Faptul ca deputații, în sărăcia în care suntem, își pun salarii mai mari e o treabă foarte urâtă. La fel de urâtă ca și tot ceea ce fac socialiștii și Dodon, în afară de asta. Dar nu aici sunt problemele cele mai mari. Impresia mea este că Dodon, Chicu, deputații socialiști jonglează în fața presei cu știri prin care să-i distragă atenția de la lucruri mult mai grave. La ora actuală, are loc o luptă acerbă între agenții economici – după plecarea lui Plahotniuc, de reîmpărțire a activelor care au aparținut fostei mafii. Iar deputații socialiști și Dodon acoperă în mare parte această reîmpărțire. Asta nu înseamnă că chestia cu salariile nu este importantă. Este. Dar din scandalul ăsta, opoziția mare lucru nu va câștiga și nici socialiștii nu vor pierde tare mult ca imagine. Problema e că electoratul socialiștilor, în esență prorus, este extrem de tolerant și iertător cu ei..

Galina Bostan, directoare CAPC

Mie mi se pare absolut amoral ceea ce s-a întâmplat. O majorare de salarii ar fi fost motivată dacă R. Moldova ar fi înregistrat anumite performanțe economice, dacă veneau niște investiții, se implementau reușit niște reforme, ar fi crescut calitatea vieții… Orice majorare trebuie să aibă explicații. Ei ce explicații au? Că miniștrii primesc mai mult decât deputații? Dar ei nu vor să își ralieze veniturile la alte salarii, mai mici, nu mai mari decât ale lor? Ne mai convingem o dată în plus că autoritățile statului sunt foarte departe de nevoile cetățenilor. Statul nu poartă răspundere pentru nimic și nu oferă cetățeanului nimic, în afară de probleme. Ar trebui să ne tragem niște concluzii.

Pentru conformitate, P.G.