Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Anularea sistemului de vot…

[sondaj] Anularea sistemului de vot mixt

Săptămâna trecută, mai multe ONG-uri au anunţat că vor să scoată la referendum, până la alegerile parlamentare din 2018, „votul mixt” şi să ceară anularea lui. Iniţiativa vine după ce opoziţia parlamentară şi extraparlamentară a încercat să convingă guvernarea să renunţe la votul mixt, ca fiind unul pretenţios şi neloial, menit să asigure menţinerea PD, cu orice preţ, la guvernare. Deşi cazul este de mai multă vreme unul din subiectele fierbinţi pe agenda relaţiilor cu partenerii occidentali, PD se opune anulării votului mixt şi acuză orice iniţiativă care vine în sprijinul acestei idei.

„Votul mixt” la referendum? E singura soluţie?

Liliana Carasciuc, Transparency Internaţional

Problema care e? Că noi suntem puşi în colţ. Pe de o parte, guvernarea se declară împotriva referendumului şi ne acuză pentru iniţierea lui, iar pe de alta, refuză să accepte un dialog constructiv cu noi. Şi nu doar cu noi. Partenerii noştri de dezvoltare, inclusiv Comisia de la Veneţia, au venit, în repetate rânduri, cu mai multe propuneri şi soluţii, dar ele nu sunt luate în seamă. Şi atunci ce ne rămâne? Fie sesizăm Curtea Constituţională să se pronunţe pe marginea constituţionalităţii acestei legi, fie cerem, la referendum, opinia populaţiei asupra acestei legi, ori recurgem la proteste de masă împotriva acestui regim, tot mai insuportabil, care încearcă să-şi impună propriile reguli de guvernare.

Nicolae Răilean, expert electoral

Practic, alte soluţii nu prea există. Curtea Constituţională e pe mâna ştim noi cui, iar protestele puţin probabil să le mai repete pe cele din 2015. Atunci a fost momentul. Era proaspăt cazul cu miliardul furat. Cu „miliardul înapoi” şi „hoţii la puşcărie” trebuia să se meargă până la capăt. Băieţii de la „DA” nu s-au orientat în situaţie, în Mişcare au încăput multe îndoieli, „frăţia de arme” a lui Năstase cu Dodon şi Usatâi şi-a jucat şi ea rolul. Acum nu ştiu dacă mai e posibil să fie ce a fost. Şi referendumul nu e o chestie sigură. S-a zis referendum, dar cine a făcut un studiu elementar în teritoriu să vadă ce zice lumea? Aţi văzut ce s-a întâmplat la Chişinău? Şi dacă se repetă şi la nivel naţional? Cine îşi va asuma consecinţele? Şi care vor fi costurile? PD, cu banii, resursele mediatice şi potenţialul administrativ pe care le are, e capabil să compromită orice. Da, „votul mixt” e o făcătură mârşavă, pusă la cale de Plahotniuc şi Dodon, ca să se ţină la guvernare. Dar câtă lume înţelege asta? Plahotniuc ar putea da înapoi doar dacă partenerii noştri de dezvoltare vor opri orice finanţare până la anularea votului mixt. Referendumul ar putea servi ca mijloc de presiune asupra guvernării. Li se va reproşa că au destabilizat situaţia, că nu e pace în societate şi aşa mai departe. În aşa caz, iniţierea referendumului ar avea rost. Altfel, nu ştiu…

Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir

Nu e singura soluţie. Şi nici prima. Prima ar fi parlamentul. Aici s-a decis asupra „votului mixt”, tot aici să fie votată şi anularea lui. Şi s-a pus punct. Într-o singură zi. Fără referendum, tensiuni, cheltuieli în plus. Problema cu referendumul ştiţi care-i? Una e că lumea e sătulă de tot ce înseamnă politică şi s-ar putea să nu meargă la referendum şi doi – că referendumul, chiar dacă şi va avea loc, el, oricum, trebuie trecut prin parlament, iar aici decizia va depinde iarăşi de PD. Aşa că parlamentul este soluţia. Şi poziţia partenerilor externi. Altfel, ne aşteaptă un an politic complicat. S-ar putea să ajungem la un nou 7 Aprilie, dar de data asta într-o altă formulă şi poate chiar înainte de alegeri şi nu după. Câteva dosare grele, din afară, pe capii guvernării şi problema se rezolvă repede.

Valentin Dolganiuc, analist politic

Pentru mine această iniţiativă e o pierdere de timp. Noi trebuie să ne mobilizăm pentru a învinge la alegerile din 2018 în condiţiile sistemului de vot mixt, pentru că el nu va fi anulat şi nici cine ştie ce modificat – dacă va fi modificat. Acum pierdem timpul. Exact aşa, cum ni s-a aruncat osul cu alegerea preşedintelui de întreg poporul şi am irosit în van marele spirit protestatar din 2015, la fel se va întâmpla şi cu referendumul. Noi trebuie să opunem acestui regim criminal o singură listă naţională ca antidot invaziei ruseşti în R. Moldova şi sistemului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Dacă nu vom fi capabili să mobilizăm electoratul şi să creăm o stare relevantă de spirit pentru anul 2018, pierdem totul. Plahotniuc este un sinucigaş şi, indiferent ce vor condiţiona partenerii noştri de dezvoltare, el e gata să sacrifice R. Moldova de dragul puterii.