Satul se îneacă, parlamentul se piaptănă

De 5 zile deja, locuitorii mai multor regiuni din R. Moldova trăiesc un adevărat coşmar. Aceştia s-au văzut nevoiţi să-şi lase casele pradă inundaţiilor şi să fugă din calea viiturilor doar cu puţinele bunuri pe care au reuşit să le salveze. La moment, bilanţul pierderilor este unul îngrozitor. Sute de gospodării devastate, mii de oameni evacuaţi, zeci de hectare cu recoltă înecate. Totodată, mulţi dintre sinistraţi refuză să-şi părăsească locuinţele, de teamă ca acestea sa nu fie jefuite. În regiunea transnistreană, o situaţie critică se înregistrează în satul Erjovo, lovit de ape. Oamenii ţin cu tot dinadinsul să rămână acasă, chiar dacă poliţiştii le garantează securitatea proprietăţii şi îi avertizează despre riscul la care se expun, rămânând printre ape.

Cu toate acestea, autorităţile centrale încă nu au un plan clar în ce priveşte susţinerea sinistraţilor şi soarta lor pe viitor. Toate acţiunile acestora se rezumă, deocamdată, la analiza situaţiei şi la evacuarea populaţiei. În acelaşi timp, conducerea din statele vecine, afectate şi ele de inundaţii, cere luarea unor măsuri concrete în această privinţă. Preşedintele României, Traian Băsescu, după ce a vizitat judeţele inundate, a solicitat evaluarea exactă a pagubelor, iar instituţiilor de resort să reacţioneze promt. La rândul său, preşedintele Ucrainei a examinat la faţa locului situaţia localităţilor înecate şi, ulterior, a cerut o rectificare radicală a bugetului, iar Radei – să se convoace într-o şedinţă extraordinară pentru examinarea chestiunii privind alocarea mijloacelor financiare pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor.

Cât priveşte autorităţile R. Moldova, potrivit unui comunicat de presă al Executivului, în urma vizitei în câteva localităţi din r-nul Briceni, efectuată în după amiaza zilei de luni, prim-ministra Zinaida Greceanâi a dispus crearea unei comisii speciale, pentru evaluarea situaţiei din aceste localităţi, afectate grav de inundaţii. Comisia va fi condusă de ministrul adjunct al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Anatol Ţurcanu, şi va evalua necesităţile şi costurile construcţiei de case noi pentru sinistraţi. Solicitat să ne spună dacă indicaţiile premierului au fost executate, Vitalie Condraţchi, şeful Serviciului de presă al Guvernului, a declarat că a fost constituit un grup de lucru tehnic pentru regiunea respectivă şi că, ulterior, acesta urmează să fie înglobat în Comisia naţională care va evalua consecinţele inundaţiilor, fără a oferi alte detalii.

Menţionăm că, tot luni, Partidul Liberal Democrat din Moldova a difuzat o declaraţie de presă în care cere “convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului pentru rectificarea Legii Bugetului, în scopul alocării mijloacelor necesare pentru ajutorarea sinistraţilor şi înlăturarea consecinţelor inundaţiilor”. Celelalte formaţiuni politice încă nu şi-au exprimat poziţia faţă de situaţia creată.

Angajaţii serviciului de presă al Legislativului nu au fost de găsit pentru a oferi informaţii despre o eventuală rechemare din vacanţă a deputaţilor.

La rândul lor, şi unele unele organizaţii neguvernamentale se arată nemulţumite de acţiunile autorităţilor. Potrivit agenţiei de ştiri Deca-press, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDOM) învinuieşte statul de inactivitate. “Într-un apel adresat autorităţilor statului, CHDOM constată cu mare regret că statul a dat dovadă de un comportament pasiv, neîndeplinindu-i întocmai obligaţiile privind prevenirea şi înlăturarea efectelor negative ale calamităţilor naturale”, mai scrie portalul de ştiri.

Nicolae CUŞCHEVICI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. claudia

    va rog sa scrieti mai mult pe tema aceasta. Oameniistau nenorociti in sate, fara nimic – a luat apa totul, dar la Chisinau guvernul abia se gandeste cum sa evalueze perderile, ce sa evalueze, oamenii au pierdut tot!n-am sa ma mir ca ajutoarele care se aduna acum in fierbinteala se vor imparte pe aiurea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *