Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Războiul prezidenţialilor

Războiul prezidenţialilor

Vlad Filat, premier, preşedinte PLDM:

„Multă lume îmi spune că sunt bun ca prim-ministru şi nu trebuie să candidez la funcţia de preşedinte…nu îi voi lăsa pe alţii să-mi spună pe ce scaun să stau”.

Marian Lupu, deputat, preşedinte PD:

„…Liberal-democraţii sunt interesaţi doar de funcţii. Cataloghez acest comportament drept un abandon al principiilor AIE şi o trădare”.

Cum şi cu ce s-ar putea încheia duelul politic V. Filat – M. Lupu?

Vitalia Pavlicenco, PNL

Ceea ce avem, este o dovadă, în plus, că Alianţa va mai şchiopăta până la anunţarea alegerilor parlamentare. Ceea ce a făcut Filat, este un gest care-l caracterizează, pentru că Filat a folosit funcţia de prim-ministru, pe care i-a acordat-o AIE, pentru a -şi face imagine sie şi propriului partid. Alianţa nu are decât de pierdut din asta. Cel puţin ca imagine. Deciziile luate la nivelul AIE trebuiau respectate sau, cel puţin, rediscutate, ceea ce nu s-a făcut. Da, Filat este în drept să facă ceea ce vrea, numai că această obsesie a lui de a se vrea preşedinte, «un preşedinte puternic», dă de bănuit că ne-am putea trezi cu o repetare a precedentului Voronin. Filat nu are identitate politică. A pornit-o cu social-democraţii, după care a ajuns liberal… Pragmatusmul lui Filat trădează comportamentul unor renegaţi, mânaţi în politică de interese, nu de idealuri.

Petru Macovei, API

Era de înţeles de la început că, într-o eventuală campanie electorală, vor exista mai mulţi pretendenţi la această funcţie de şef al statului. Şi nu cred că Lupu ar fi într-atât de naiv ca să nu ia în calcul că lucrurile în cadrul AIE nu au mers niciodată strună, ori să nu observe schimbările spectaculoase de pe eşichierul politic, inclusiv mişcările de «trupe», cu emigrări dintr-un partid în altul… În situaţia în care miza PLDM pentru prezidenţiale este atât de mare, este clar că lupta principală se va da între doi candidaţi: Lupu şi Filat. După declaraţiile pe care le-a făcut, Filat nu va mai da înapoi. Şi nici nu cred că mai rămâne real ca Alianţa să meargă cu un singur candidat în alegeri. Cu ce s-ar încheia această dispută pentru Alianţă? Dar AIE mai există? Dacă «da», atunci poate doar pentru lumea care îşi doreşte acest lucru şi vrea să creadă că ea există.

Anatol Ţăranu, analist

Lupu nu ar avea de ce să se plângă. El era obligat încă acum un an, când s-a constituit Alianţa, să contracteze înţelegerile cu partenerii de coaliţie, dar dacă obligaţiile au fost pur morale, cu morala în politică… Consultanţa politică care-l asistă pe Lupu a dat greş. El, care a salvat situaţia după 29 iulie 2009, a cedat poziţiile. Lupu s-a pomenit faţă în faţă cu un personaj politic foarte orgolios, care vrea să facă carieră. Filat a ales confruntarea în relaţiile cu partenerii. Dar Filat îşi exagerează şansele. El s-a concentrat pe Lupu, dar a uitat de Ghimpu, care a făcut un salt enorm în ultimele luni. Ghimpu are şanse să iasă în turul doi, iar acolo… Cât priveşte AIE, nici aici situaţia nu e mai simplă. Dacă, după alegerile parlamentare, o alianţă în trei, PD, PL, PLDM, va fi imposibilă, atunci Filat va face alianţă cu comuniştii.

Iurie Colesnic, MAE

Declaraţia lui Filat nu va face decât să stimuleze apariţia altor câţiva candidaţi la prezidenţiale şi la pulverizarea spectrului electoral. Alianţa a fost creată pe anumite principii şi înţelegeri, care trebuiau să scoată Moldova de sub dictatura lui Voronin şi să-i redea şansa integrării europene. Fiecare a avut loc şi scaune în cadrul Alianţei. Toate au fost partajate prin consens. Noi, «grupul Untilă», chiar şi dacă am părăsit AMN, am rămas în AIE, pentru că toată deschiderea Europei şi Occidentului pentru noi se datorează Alianţei şi nu persoanei «X» sau «Y». Atâta timp cât nu a fost dizolvat Parlamentul creat de AIE, rămân valabile şi înţelegerile din cadrul Alianţei. Este foarte important ca Alianţa să existe, pentru că (co)muniştii încă nu s-au terminat. Atunci când vrem să distrugem alianţe, trebuie să ne gândim şi la faptul că trebuie să facem altele. Şi dacă «da», cu cine?