R. Moldova pe mâna naşilor şi cumetrilor

De pe 30 mai, avem un “nou” guvern, o “nouă” majoritate parlamentară şi (atenţie!) o creştere numerică a naşilor, finilor şi cumetrilor la guvernare: miniştri, vicepreşedinţi de Parlament şi preşedinţi de comisii parlamentare.

Cum scăpăm de nănăşismul şi cumetrismul din politica moldovenească?

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Nu scăpăm. Această afacere a „nănăşismului şi cumetrismului” s-a înrădăcinat prea tare în viaţa publică. Politica în R. Moldova a ajuns cel mai profitabil business: veniturile aici nu vin din agricultură sau industrie, ci din tot genul de activităţi tenebre, pe care le controlează politicul. „Nănăşismul” şi „cumetrismul” în politică nu e grad de rudenie, ci relaţie de cartel. Mafie. Soluţia sunt alegerile, dar lumea nu a învăţat să aleagă. Şi, din păcate, nici Biserica nu ne poate fi de ajutor. Credinţa şi Bisercia sunt şi ele două lucruri diferite. Dacă ar fi una, poate că situaţia ar fi atunci alta.

Natalia-MolosagNatalia Moloşag, avocat

Coaliţia asta nouă e, de fapt, una veche. Şi problemele vor rămâne cele vechi, cu tot acest nănăşism şi cumetrism comercial, care a invadat nu doar politicul. Partea proastă a lucrurilor e că acest fenomen de rudenie nu are nimic cu tradiţia, aşa după cum încearcă unii funcţionari sus-puşi să justifice situaţia… E, de fapt, o formă de protecţie în faţa Legii. Cei cu fini şi nănaşi la partide, în Parlament, la Guvern, în Justiţie nu ajung, de obicei, în instanţe. Dosarele lor mor în fază de anchetă. Dacă legea ar admite invocarea conflictului de interese pentru acest gen de rudenie, situaţia ar fi alta.

Viorica-Olaru-CemortanViorica Olaru-Cemârtan, doctor în istorie

Dacă ar exista o reţetă, ar fi, poate, mai uşor să schimbăm situaţia… Problema nu e nouă, doar că lucrurile merg din prost în mai prost. Atât timp cât cei de la guvernare vor fi oameni „cu probleme”, şantajabili, este, practic, imposibil să putem schimba lururile. Ar trebui, probabil, să reluăm experienţa pe care am avut-o cu circumscripţiile uninominale. Comunitatea ar avea mai multă putere de decizie, ar putea cere, după caz, realegeri. Listele de partid au compromis totul. Am devenit o societate comercială. Şi încă ceva: fără frică de Dumnezeu, nu se va schimba nimic.

Sergiu-MocanuSergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

R. Moldova şi-a epuizat rezervele interne, ca să se mai poată proteja în faţa mafiei, corupţiei, raiderismului, nănăşismului şi altot fenomene criminale, care erodează acest stat. S-a mers prea departe. Dacă Constituţia nu mai este lege, despre ce stat poate fi vorba? Avem o justiţie coruptă şi un sistem care generează corupţie zi la zi. Nici Leancă şi nici Vilniusul nu vor putea face nimic pentru noi. Vilniusul ne poate da o perspectivă de integrare europeană. Atât. Părerea mea: avem nevoie, cât mai repede, de anticipate şi de o nouă republică. Prima republică şi-a epuizat resursele.

vladimir-besleagaVladimir Beşleagă, scriitor

Nu cred că scăpăm. Suntem o societate fără tradiţii statale, ruptă, abuziv, dintr-un context istoric, social, cultural… Suntem la nivelul de relaţii al unei societăţi tribale. Formal, da, suntem stat, dar ce fel de stat, care nu e sub controlul Legii? În Azerbadjan, Aliev-tatăl l-a lăsat moştenitor pe Aliev-fiul. Noi nu am avut „prinţi-moştenitori” şi golul lor a fost acoperit cu „nănaşi” şi „cumetri”. Ca să scăpăm de acet rău şi să fim ceva, trebuie să ne asociem ori cu Vestul, ori cu Estul… Ori aderăm la UE şi căpătăm personalitate, ori ne pierdem în hăul din Est, aşa după cum ne-am mai pierdut.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    N-are cine face legi logice in folosul acestui stat si poporului – descuragat de cele ce se intimpla!

    Coruptia in RM – mai presus de Tricolor si mai jos de cer!

    Nici justitie,nici politie,nici securitate,nici adevarata dreptate – o ingramadire de alesi ai poporului, care sunt gata sa loveasca cu taisul toporului, sau sa te capete undeva,la dos, sa se rafuiasca, prin cineva, pentru a domina,a sustine coruptia impreuna cu saica lor de rudenii, semanate prin toate structurile statului cu un plan – bine talmacit si spre prosperarea lor.
    RM e statul celor ce iubesc banul si dezordinea publica, caci altfel de unde ar avea profit unii – de la conducere, din ce surse ar mai construi case de milioane!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *