Primarii de Chişinău

Pe 5 iunie, în R. Moldova se vor desfăşura alegeri locale. Şi chişinăuienii vor alege edilul capitalei. De obicei, alegătorii sunt pregătiţi să cunoască noii candidaţi şi să-i şteargă din memorie pe foştii primari. Deşi, pe parcursul perioadei democratice, capitala a avut doar trei primari şi doi primari interimari, puţini dintre chişinăuieni îşi amintesc numele şi faptele lor.


 

1990 — 9 august 1994: Nicolae Costin (primar de Chişinău)

În perioada 1989-1995, Nicolae Costin s-a manifestat drept lider al Mişcării de eliberare naţională. A fost coautorul Declaraţiei de independenţă a R. Moldova, semnată şi adoptată la 27 august 1991. S-a făcut remarcat prin susţinerea revenirii limbii române şi grafiei latine, a influenţat redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei “Naşterea Domnului”. De asemenea, a reuşit să readucă monumentul lui Ştefan cel Mare la locul iniţial de înălţare al acestuia.

Actorul Gheorghe Petraru spune că Nicolae Costin a rămas în memorie anume prin “revenirea la valori”, iar medicul Ion Cebotari completează că primarul Nicolae Costin a fost primul care “a încercat să instaleze o administraţie naţională”. Nicolae Costin a rămas în istorie inclusiv datorită ideii de a include, pentru echilibru demografic, satele din împrejurimile Chişinăului în componenţa municipiului.

9 august 1994 — 18 aprilie 2005: Serafim Urecheanu (primar general de Chişinău)

Serafim Urecheanu este unul dintre cei mai longevivi primari ai Chişinăului, fiind reales, în 1999, pentru al doilea mandat. A lucrat mult timp asupra concepţiei dezvoltării social-municipale “Sociopolis”. Concepţia are la bază ideea interacţiunii inovatoare între Europa de Est şi Europa de Vest. În calitate de primar al municipiului Chişinău, a susţinut şi a contribuit direct la organizarea mai multor forumuri şi conferinţe internaţionale la Chişinău, sub egida ONU, UNESCO, NATO, TACIS etc. De asemenea, Serafim Urecheanu este coautorul monografiei: “Scientific and Technological Achievements Related to the Development of European Cities”, NATO ASI Series. Vol. 9. Sub conducerea sa, periferiile Chişinăului au fost transformate în orăşele cu vile.

Serafim Urecheanu este primarul cel mai bine memorizat de către cetăţeni. Fie datorită faptului că a fost “un domn responsabil, care ar fi vrut să facă ceva mai mult, lucru care nu a fost doar în puterile sale”, după cum consideră studentul Andrei Stan,  fie datorită faptului că “a făcut strada Ismail şi a dat apartamente fără plată”, după cum îşi aminteşte Valentina, invalid de gradul II. Unii spun că au reţinut doar numele primarului Serafim Urecheanu, dar ce a realizat, atât timp cât a fost la conducerea capitalei, nu ţin minte. Sunt şi persoane care, la auzul acestui nume, îşi amintesc, în primul rând, de “Dosarul ambulanţelor”. Amintim că Serafim Urecheanu a fost acuzat că, la procurarea a 40 de ambulanţe pentru spitalul municipal de urgenţă, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a prejudiciat bugetul local cu 239 de mii USD. Violeta Stratan, specialist în relaţii publice, zice că nici ea nu-şi poate explica de ce, dar anume acest fapt îi revine în memorie când aude numele ex-primarului general de Chişinău, deşi susţine “că a fost un primar respectat de chişinăuieni”.

28 aprilie 2005 — 25 ianuarie 2007: Vasile Ursu (primar general interimar de Chişinău)

Unii consilieri susţin că desemnarea lui Vasile Ursu în funcţia de primar general interimar contravine Legii despre administraţia publică, care prevede că, în cazul în care interimarul desemnat renunţă la funcţie, doar Consiliul municipiului Chişinău este în drept, timp de cinci zile, să numească un alt primar interimar. Mihai Furtună, fiind desemnat pentru aceeaşi funcţie, era internat în spital. Din această cauză, a semnat dispoziţia de transmitere a interimatului către viceprimarul Vasile Ursu, însă acest lucru era valabil doar până la însănătoşirea sa.

Totodată, primarul interimar a rămas în memoria cetăţenilor datorită faptului că „a fost un om stimat, la care te puteai adresa cu întrebări şi te puteai consulta în legătură cu orice problemă”, îşi aminteşte Ion Cebotari. În amintirile Violetei Stratan, Vasile Ursu şi-a găsit un loc graţie “memorialului pe care l-a construit, deşi iarăşi îmi aduc aminte delapidările de bani care s-au făcut acolo”. În memoria jurnaliştilor acesta a rămas ca o persoană care a interzis plasarea panourilor publicitare cu produse promovate de femei “pe jumătate goale” şi panourile ce promovau produse alcoolice, presa numind aceste decizii drept “revoluţie sexuală” şi, respectiv, “revoluţie alcoolică”.

25 ianuarie – 18 iunie 2007: Veaceslav Iordan (primar general interimar de Chişinău)

Veaceslav Iordan a fost desemnat în funcţia de primar interimar cu cinci luni înainte de alegeri.

Puţini chişinăuieni şi-au amintit de acest primar, motivând acest lucru prin faptul că erau plecaţi din R. Moldova sau prin faptul că s-a aflat puţin timp la putere şi nu a reuşit să realizeze nimic. Alţii, totuşi, îşi amintesc câte ceva, deşi nu dau prea multe comentarii. Bunăoară, Ion Cebotari, la auzul numelui Iordan, a spus ironic: “Mănuşa roşie mi-o aduc aminte, da!”. Violeta Stratan şi-a amintit de “scandalul sexual în care a fost implicat fostul primar interimar, precum şi de caracterul de păpuşar pe care l-a avut în campania electorală. În rest, nimic semnificativ”, spune Violeta. Ceilalţi intervievaţi n-au putut să-şi amintească cine a fost Veaceslav Iordan.

18 iunie 2007 — prezent: Dorin Chirtoacă (primar general de Chişinău)

Dorin Chirtoacă este primul primar care, după un an de activitate, a ţinut o conferinţă de presă în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt prin care a făcut bilanţul activităţii sale după primul an de mandat. Raportul primarului a fost constituit din două niveluri (Realizări 2007—2008 şi Priorităţi 2008—2009).

Oamenii s-au referit, în primul rând, la tinereţea actualului primar. Valentina, invalidă, spune că “băiatul e bravo, e deştept, dar tare mulţi îi pun piedică”. Studentul Andrei Stan este de părere că Dorin Chirtoacă este o forţă tânără a democraţiei din R. Moldova, care a arătat că e capabil să facă multe pentru ca, în sfârşit, Chişinăul să se transforme într-o capitală cât de cât mai europeană”. Medicul Ion Cebotari a menţionat că s-a îmbunătăţit mult “starea sanitară a Chişinăului în comparaţie cu cinci-şapte ani în urmă. E de salutat ideea lui Chirtoacă în privinţa staţiei de epurare”. De asemenea, Ion Cebotari a remarcat faptul că “e greu să faci faţă problemelor, mai ales atunci când ţi se pun piedici”. Violeta Stratan, specialist în relaţii publice, este de părere că Dorin Chirtoacă, fiind un primar tânăr, este respectat cel mai mult de generaţia tânără.

Unii oameni susţin că nu se pot pronunţa în privinţa foştilor şi actualului primar, deoarece nu-i cunosc personal. Astfel, Ana, pensionară, spune că nu s-a întâlnit niciodată cu ei, nu s-a ciocnit de necesitatea de a li se adresa: “Mi-i totuna cine vine la putere. Oricum, nu observ nicio schimbare”.

Olga Bulat, ŞSAJ

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  U N O R A

  I-si bat joc,de-acest popor,
  Care si cum, si cand pot,
  La votare – usa-i larga,
  La intrevederi – inchisa!

  VICE-PRETORII traiesc:
  Casele i-si inmultesc,
  N-am apa, de mai multi ani!
  Ce folos, ca platesc bani?

  Cu regret, dar ce sa fac?
  N-am putere ,sa-i atac!
  Avocatul, costa, mult,
  Eu, doar, lacrimi – de pierdut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *