Pretorul de Râşcani închis la Orhei

Pe 7 octombrie, în jurul orei 17.00, preşedintele Filialei Orhei a PL, pretorul de Râşcani, Mihai Cârlig, a fost reţinut la Poliţia Orhei pe motiv că a organizat mitingul din cadrul Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul R. Moldova”, pe 5.10.2008. Cârlig este învinuit că ar fi încălcat locul desfăşurării întrunirii şi că l-ar fi jignit premeditat, lezând onoarea şi demnitatea vicecomisarului de poliţie Orhei, V. Golban şi a şefului Gărzii populare.

Avocatul lui Mihai Cârlig califică această reţinere drept un abuz grosolan şi o încălcare flagrantă a legii de către Poliţia din Orhei. Potrivit unui comunicat de presă al PL, Mihai Cârlig s-a prezentat de bună voie la poliţie, iar învinuirea care i se aduce nu are niciun temei juridic, deoarece ultrajul de care este acuzat nu a avut loc, fiind inventat, astfel ca poliţia să aibă motiv de a-l reţine în arest, dat fiind faptul că articolul 174/1 nu prevede arest administrativ. În ceea ce priveşte acuzaţia de încălcare a locului desfăşurării mitingului, art. 14.3 al Legii privind întrunirile prevede că decizia finală cu privire la modificarea orei, a locului sau a formei de desfăşurare a întrunirii îi aparţine organizatorului, şi nu administraţiei publice locale.

După o noapte petrecută ilegal la poliţie, instanţa de judecată de la Orhei a decis ieri cercetarea lui Cârlig în stare de libertate. Procesul va continua la 10 octombrie.

Responsabili din cadrul Ministerului de Interne califică drept legală reţinerea lui Cârlig, pe motiv că, în cadrul unei cauze administrative, poliţiştii sunt in drept să reţină orice persoană care, ulterior, trebuie să se prezinte în judecată.

Vicecomisarul Golban a refuzat să spună cum anume a fost jignit de Cârlig. El afirmă că ar fi vorba de demnitatea sa de poliţist.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. disident

  Noutate. Politistii au demnitate. Din cate observi pe strada, impresia e ca fortele de ordine au onoare doar pe hartie, care se mai numeste si lege.

 2. kopop

  counistii au condus totdruna prin forta si teroare! vin alejerile! vor raspunde cu virv si indesat toti care au faut abuz !incalcind LEJEA

 3. kopop

  Demnitatea de politist apare cind isi fac datoriaca Ca LA carte!dar nu golaneste incalcid deontoljia politistului! o buna parte sint pur si simplu niste badarani precum si Voronin/

 4. costica

  Caravana cu genericul ,,Retragerea armatei a 14 rusesti de pe teritoriul R. Modova,, care a avut loc duminica,5 octombrie 2008 in republica este o actiune buna si necesara. Cine poate spune ca aceasta actiune este antistatalista? A zis ceva Presedintele, Guvernul,Parlamentul?
  Tac chitic Numai atit cit politia din Chisinau, in frunte cu preavestitiul Gumenita a facut ce a facut. Nici politia din Orhei nu se lasa mai prejos : aresteaza ,bat oameni simpli, jurnalisti,cameromani –da asta pot, asta fac.Privind dintr-o parte ai impresiea ca acesti comisari nu sunt politisti destepti ci roti dintate si suruburi dintr-o masinarie de tocat. Privindu-i la televizor in cadrul unor emisiuni iti dai seama cu cita fatarnicie o fac pe aparatorii legii,pe cind in fond nu fac altceva decit un ,,Sluj ,,frumos in fata Stapinuliu, asteptind pentru aciasta un os drept recompensa.Bine a zis unul, ca pe cit de eroi apar in fata Stapinuluili, pe atit de jalnici sunt in fata poporuluii.
  Odata cu apropierea alegerilor se vade ca gluma se ingroasa. Guvernarea comunista este in agonie totala. Cauta sa porneasca tavalucul Ministerului de Iinterne, SIS-ul cit si alte organe, pentru ai strivi pe toti ce le stau in cale. Se simte miros de singe deja( jurnalistul de la PROTV este deja in singe) Dar vedeti Viceministrul de interne la Mesagerul din seara zilei de 10 octombrie a gasit si explicatie la singe -vedeti jurnalistul a fost luat de politisti nu de acolo de unde se vorbeste ci din alta pare.
  Sa trecem la alt subiect. Stimati lideri de partiede si partidute de opozitie. Oare aceaste evenimente nu va sugeriaza nimic? Are tara aceasta oameni ce gindesc pentru Ea si Popor? Ce parere aveti Dumneavoastra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *