[Sondaj de opinii] O decizie sinucigaşă

De la 1 iunie, funcţionarii publici vor primi salarii mai mari cu până la 60%. Preşedintele Parlamentului va ridica lunar cu 4200 de lei mai mult, premierul cu 3400, miniştrii şi viceminiştrii — cu peste 3000 de lei, deputaţii vor primi de la 10 000 în sus, iar şeful statului – 15000 de lei, în timp ce salariul minim pe economie este de 1100 de lei. Cum comentaţi?

Valentina Sturza, Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici

Nu-mi vine să cred. Suntem în criză, dar criza, se vede, e doar pentru săraci. Parcă guvernul sau deputaţii nu ştiu cu cât greu a ieşit lumea din iarnă? Nu ştiu care-s pensiile, salariile şi care sunt preţurile sau costurile la servicii? Lucrurile trebuiau pornite de «jos» în «sus». Şi nu pentru pensionari cu 9,6%, dar pentru funcţionari de la 30% la 60%. Păcat că gândesc aşa. Noi, deportaţii, de 20 de ani cerem să ni se facă dreptate şi nimic. Proprietăţile nu ni le putem recupera, pensiile sunt de nimic. Nişte înlesniri elementare la transport şi servicii comunale şi pe acelea nu le avem cu toţii. Nu au de unde. Din 100.000 am rămas 8000 şi, oricum, le pare că suntem mulţi. Le e greu de noi. Veşnic se plâng că nu au cu ce. E un mare lux ceea ce şi-au permis ei pentru dânşii, în vreme ce lumea trăieşte în lipsuri mari. E trist… Unii ne-au furat copilăria şi tinereţea, alţii ne fură bătrâneţea.

Maria Sarabaş, artistă

După aproape trei ani foarte tulburi, când lumea a crezut că tot ce-a fost mai greu a trecut, poftim şi surpriza: salarii şi mai mari pentru cei cu salarii mari. Păi, nu-i o nebunie? Nu-şi dă seama nimeni din AIE că această decizie îi compromite? Şi ne compromite şi pe cei care am crezut în ei. Niciunul nu se gândeşte că mai vin şi alte alegeri sau ei trăiesc cu ziua de azi, fac şi dreg după cum li-i bine lor? Şi atunci, dacă trebuia să ajungem aici, la ce ne-a servit 7 Aprilie? Şi sacrificiile din 7 Aprilie? Măsuri de austeritate pe contul celor mulţi şi săraci, e pur şi simplu aberant. În loc să echilibreze veniturile populaţiei, guvernul le-a dezechilibrat şi mai mult şi a supărat toată lumea. După 34 de ani în scenă, eu am o pensie de 380 de lei. Şi, din decizia lor, reiese că eu o duc bine, iar ei o duc mai rău şi îşi adaugă cu miile. Sunt foarte decepţionată. E o decizie sinucigaşă.

Anatol Croitoru, combatant în războiul de la Nistru

Nu ştiu cine şi cum a calculat, dar este o decizie prost gândită. Şi suspectă. Nu-ţi vine să crezi că, în sărăcia noastră, Alianţa putea lua o decizie ca asta. E împotriva bunului simţ. E o provocare. E cel mai mare cadou pe care-l putea face AIE comuniştilor pentru congresul civic de la 1 mai. Eu nu-mi amintesc alt caz când să se majoreze salariile cu 40-50 şi peste 50%… Când e vorba de lumea simplă, nu au bani sau nu le dă voie FMI, dar pentru ei au şi una, şi alta. De noi, veteranii războiului, îşi amintesc la aniversări, atunci ne spun cuvinte mari, unii dintre ei şi plâng, dar trece evenimentul şi iar suntem uitaţi. La ţară e jale, benzina scumpă, motorina scumpă, cum să lucrezi pământul? Dacă-i criză, e criză pentru toţi. Trebuia stabilit un plafon al veniturilor salariale şi celor care sunt sub acest plafon să li se ridice salariile, dar nu cine a avut mult să aibă şi mai mult.

Pavel Borşevschi, preot

Dacă ar fi să vorbim de pe poziţiile moralei creştine, decizia nu se încadrează în limitele niciunei norme. Şi nici a legilor lumeşti. Un bun stăpân se îngrijeşte, întâi de toate, de cei pe care îi stăpâneşte, pentru că de aici vine liniştea şi binele lui. Guvernarea şi-a asumat de bună voie acest rol de stăpâni, care e un bine, dar şi o povară. Şi e de datoria lor să-şi onoreze obligaţiile. Ceea ce s-a decis, însă, este un ne-respect pentru oameni. Lumea a avut alte aşteptări de la schimbarea puterii. Alianţa a venit pe rol de salvator pentru aceşti oameni şi ce vedem? Tot ea îi pune în situaţia să nu o iubească. Iar unde nu e  iubire, nu e nimic. Şi această lume nu vrea multe, vrea strictul necesar şi vrea o stăpânire cu dreptate. Din păcate, ceea ce s-a decis nu e cu dreptate. Nu ei sunt cei mai chinuiţi şi oropsiţi în aceste timpuri grele.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. oraseanca

  Da .e incredibil ce fac guvernantii nostrii. tot pe dos.E striga tor la cer, cand vezi ca toata lumea asteapta cu sufletul la gura o shimbare simtitoare,si deodata te,,scuipa in fata,, zimbind,de parca asa si trbuiie .Unde e increderea cea mare care am avut-o?pentru care am scandat in piata si ma certam cu apropiatii ,ca vor veni Timpuri Noi? Unde sunt ele? ASTE-AS?

 2. vera

  SURPRIZE APRINSE

  Vremuri pleaca,
  Vremuri vin,
  Deputatii au cistig;
  Stau in cresle,dormiteasa,
  Unii casca si zimbesc,
  Altii, la malai ,gindesc..!

  Asteptam democratie,
  Unde mergem,naiba stie?!
  Impararii cei de sus
  Leafa si-au marit nespus,
  La altii au majorat,
  Sa nu fie cu banat;

  Dar, coruptia e mare,
  Merge pe doua picoare,
  Capul de popor nu-si bate
  Ea decizii “deocheate”,
  De care tot ei au parte,
  Poporul – numai de moarte!

 3. eu

  pai stati linistiti, salariile aratate in articol sunt salarii de baza, la aceste sume se mai adauga o multime de coeficienti si alte suplimente si adaosuri si daca salariul e de 10 000 lei, de facto ei ridica aproximativ 30 000 de mii, ar fi bine, in articol sa se publice cat primesc de facto nu salariu de baza!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *