Muruianu, Cernat şi Parpalac vor în CSM

446-csmControversaţii Ion Muruianu, fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), adjuncta sa, Nina Cernat, dar şi Aurelia Parpalac, ajunsă în atenţia opiniei publice în 2012, în urma unui scandal, vor să fie membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceştia vor concura, împreună cu alţi 13 magistraţi, pentru cele trei locuri din CSM rămase disponibile.

Nu şi-au pierdut speranţa de a accede în cadrul CSM nici actualii membri, care nu au reuşit să-şi recâştige fotoliile în cadrul recentei Adunări Generale a Judecătorilor.

Astfel, din partea instanţelor de fond şi-a depus din nou candidatura actualul preşedinte al CSM, Nichifor Corochii, care pe 18 octombrie a acumulat 175 de voturi din 187 necesare. Corochii îi va avea de înfruntat pentru cele două locuri în CSM destinate instanţelor de fond pe Grigore Şişcanu de la Judecătoria Nisporeni, care a candidat şi el la alegerile din octombrie, obţinând 117 voturi, pe Gheorghe Balan de la Judecătoria Botanica, şi el fost candidat, cu 72 de voturi în octombrie, pe Viorica Puică, tot de la Judecătoria Botanica, o altă fostă candidată (72 de voturi pe 18 octombrie), pe Victor Micu de la Judecătoria Râşcani, pe Vladimir Braşoveanu de la Judecătoria Centru, Valentin Caisîn de la Judecătoria Bălţi şi pe Maria Ghervas de la Judecătoria Botanica. Nichifor Corochii este singurul candidat propus de către instanţe de judecată: Judecătoriile din Ungheni şi Făleşti.

Din partea Curţilor de Apel, în cadrul CSM a mai rămas de ales un singur candidat, Anatolie Ţurcan de la Curtea de Apel (CA) Chişinău fiind votat de colegi la alegerile din octombrie. Pe această listă apar şi câteva nume-surpriză. Candidează, cu şanse reale, spun surse din sistem, fostul preşedinte al CSJ pe timpul PCRM, Ion Muruianu. Acesta se va lupta pentru locul rămas vacant cu fosta sa adjunctă, Nina Cernat, retrogradată şi ea, împreună cu Ion Muruianu, de la CSJ, la Curtea de Apel Chişinău, anul trecut. Pe lângă Muruianu şi Cernat, la locul liber din CSM pretinde şi Aurelia Parpalac, de la Curtea de Apel Bender, care anul trecut a fost în mijlocul unui scandal. În iulie, Nicolae Timofti a respins candidatura ei la funcţia de preşedinte al CA Bender, pe motiv că a ar fi obţinut, printr-o hotărâre de judecată ilegală, suma de 40 de mii de euro pentru procurarea unei locuinţe. Din cauza neexecutării deciziei, conturile primăriei Căuşeni au fost blocate timp de aproape două luni. Cei trei vor concura cu Dina Rotarciuc, actual membru CSM, cu Domnica Manole de la CA Chişinău, cu Vera Toma de la CA Bălţi, cu Anatolie Minciună de la CA Chişinău şi cu Sergiu Furdui de la aceeaşi instanţă. Toma, Manole, Minciună şi Rotarciuc au candidat şi la alegerile din octombrie, dar nu au obţinut suficiente voturi.

Pentru funcţiile de membru supleant în cadrul CSM şi-au depus candidatura trei judecători: Ion Druţă de la CSJ, dar şi Nina Cernat şi Sergiu Furdui de la CA Chişinău. Adunarea Generală a Judecătorilor va avea lor pe 22 noiembrie, ora 10:00, la Casa Sărbătorii.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *