Milioanele din spatele Parlamentului

450-parlament-in-spateAu trecut mai bine de patru ani de la începutul reconstrucţiei Parlamentului, iar aleşii poporului încă nu au avut vreo şedinţă în edificiul proaspăt reparat. Conform planului de executare a lucrărilor, clădirea Parlamentului urma să fie redeschisă în luna decembrie 2012, dar, din lipsă de bani, lucrările au fost amânate pe parcursul ultimului an.

Reconstrucţia edificiului a început în anul 2009, dar lucrările au fost stopate în 2010, din lipsă de fonduri. În august 2012, din bugetul de stat a fost transferată o parte din banii necesari şi lucrările au reînceput.

Dacă, iniţial, pentru restaurarea clădirii Parlamentului era preconizat un buget de 200 milioane de lei, acum, spre final de lucrări, se constată că pentru renovarea edificiului au fost cheltuiţi mult mai mulţi bani. Astfel, la sfârşit de 2012, firma de construcţii a primit 109 milioane de lei din cele 174 de milioane, preconizate pentru lucrări de construcţie şi montaj. Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, în 2013 au fost alocate 113 milioane de lei, respectiv, cheltuielile depăşesc cu 22 de milioane suma preconizată iniţial.

În spatele Parlamentului a apărut un bloc nou

Pe parcursul restaurării sediului Parlamentului, în spatele vechiului edificiu, a fost înălţat un bloc nou, G, cu 5 nivele, despre care muncitorii de pe şantier spun că ar fi noua cantină a Legislativului. Iniţial, construcţia blocului G avea o altă proiecţie, dar, ulterior, au fost incluse lucrări neprevăzute: a fost extinsă sala de şedinţe plenare; au fost proiectate birourile consilierilor deputaţilor; birourile fracţiunilor; o cantină; lifturi noi şi o sală de conferinţe. Deoarece fondurile financiare nu au fost alocate separat, ministrul Răducan nu a putut să ne spună cât anume costă construcţia acestui nou bloc.

Pentru alte detalii despre blocul din spatele Parlamentului, l-am contactat pe directorul firmei de construcţii „Consfirm Group”, Alexandru Guţu, care a precizat pentru ZdG că lucrările sunt finanţate conform prevederilor iniţiale. Directorul „Consfirm Group” a mai recunoscut că muncitorii au un regim încărcat, lucrează şi în zilele de sâmbătă şi că, datorită acestor eforturi, construcţia este în fază finală. Pe motiv că nu vrea să facă prea multe declaraţii pe marginea cazului, Alexandru Guţu a refuzat să ne dea detalii exacte despre lucrările de reconstrucţie a Parlamentului şi despre banii alocaţi din bugetul de stat. Totuşi, printre vorbe, acesta ne-a spus că sala de şedinţe are un aspect frumos, iar mobilierul este foarte modern. În sălile renovate, fiecare deputat va avea pupitru, pe care va fi instalat un microfon.

Totodată, acesta a precizat că, suplimentar, a fost construită noua cantină pentru parlamentari. „Blocul G este ridicat pe rămăşiţele fostei cantine a Parlamentului, care, ulterior, a fost extinsă. De asemenea, blocul anexă G găzduieşte o parte din extensia sălii de şedinţe. Tot acolo, potrivit lui Guţu, vor mai fi birourile consilierilor parlamentari şi ale colaboratorilor secretariatului. „Mai mult nu pot spune, nu fac declaraţii”, a încheiat directorul „Consfirm Group”.

Fondator iniţial al „Consfirm Group” este fostul ministru al Construcţiilor, Vladimir Baldovici

Aceste detalii au fost confirmate şi de Iurie Povari, directorul „Urban Construct”, firma care a proiectat clădirea Parlamentului. „Blocul G a fost construit cu scopul de a extinde sala de şedinţe a Parlamentului. Vor fi birourile consilierilor şi ale colaboratorilor secretariatului, a fost extinsă cantina. Dacă anterior erau aduse bucate pregătite în altă parte, noua cantină este dotată cu cel mai performant echipament, s-a construit şi un bloc alimentar, unde vor lucra bucătarii cantinei”.

Pentru renovarea celor două edificii, Preşidinţia şi Parlamentul, devastate în 2009, în cadrul unei licitaţii la care au participat cinci companii au fost selectate „Acar-Cantarajiu”, firma care reconstruise anterior Centrul Republican pentru Copii şi Tineret, şi „Consfirm Group”, fondatorul iniţial al căreia este fostul ministru al Construcţiilor, Vladimir Baldovici.

Lucrările de reconstrucţie au început în 2009, iar în 2010 au fost sistate, fiind reluate abia în august 2012. Timp de trei ani, muncitorii au executat 70% din lucrările de pe şantierul Legislativului, iar acum oficialii promit că, la sfârşit de 2013, reconstrucţia va fi finisată, chiar dacă nu integral.

Sefa direcţiei comunicare a Parlamentului, Svetlana Ursu, a declarat pentru ZdG că edificiul Parlamentului va fi dat în folosinţă la sfârşit de decembrie. „Se preconizează a fi date în exploatare sala de şedinţe plenare a Parlamentului şi câteva birouri pentru funcţionari, acestea fiind în blocul G, anexa din spatele Parlamentului. De asemenea, se preconizează darea în exploatare a unui compartiment pentru presă. Lucrările de construcţie vor continua”. Şi ministrul Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, afirmă că, până la sfârşitul anului, blocul G va fi dat în exploatare.
Amintim că sediile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost distruse în 2009, în timpul evenimentelor din 7 aprilie.

Victoria BORODIN

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Deportatul

    Aceasta e !
    Dupa 3,5 ani de guvernarea lui Filat şi 0.5 ani a lui Leancă nimica nu se ştie despre organizatorii devastărilor.
    Tinerii s-au revoltat împotriva regimului comunist. Cel puţin o persoană ucisă, V. Boboc.
    Filat “pragmatic” de moment, a folosut lozinca “Moldova fără Voronin”, ca dupa guvernarea lui Filat e mare pericol de revenirea lui Voronin la conducere, conform ultimilor sondage PCRM este mai apreciat ca gruparea PLDM+PD+”Hadîrcă & CO”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *