Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mii de lei pentru informaţii

Mii de lei pentru informaţii

Deşi s-au terminat cozile de la uşa consulatului italian, nemulţumirile oamenilor nu au dispărut. La o săptămână după ce consulatul s-a deschis, accesul la informaţii, spun cei care solicită viza spre Italia, nu s-a îmbunătăţit. Afară lipseşte un panou cu informaţii şi nu există încă un indicator care ar arăta direcţia spre consulat. Iar numărul de telefon afişat, spun oamenii, fie este ocupat, fie nu răspunde nimeni la el.

Cea mai mare nemulţumire a aplicanţilor pentru o viză de Italia, însă, este legată de preţul pe care sunt nevoiţi să-l achite pentru convorbiri telefonice de informare. În timp ce programările sau consultaţiile pot fi făcute doar la telefon, tariful unui minut de convorbire cu unul dintre operatorii consulatului costă 42 de lei. Oamenii ajung să plătească sute de lei doar pentru informaţii.

Cât costă informaţia

„Eu am sunat doar de două ori şi mi-a venit informaţia că trebuie să plătesc pentru telefon 950 de lei. Unii de pe aici mi-au spus că au plătit şi câte 3 mii de lei, mai puţin de o mie nu plăteşte nimeni”, se plânge Vasile Chetraru de calitatea serviciilor oferite de consulat. La telefon i s-a spus să trimită toate actele scanate şi să aştepte până va fi sunat pentru a se programa.

Deoarce un panou cu informaţii afişate cu privire la modul de aplicare pentru o viză lipseşte, oamenii se întreabă unii pe alţii de ce acte au nevoie şi care sunt taxele pe care trebuie să le achite.

Pentru că nu dispun de informaţii, unii recurg la alte metode. Tamara Agachi are toate actele depuse la Bucureşti. De când s-a deschis secţia consulară la Chişinău, dânsa încearcă să afle unde poate să-şi ridice viza. Aşa cum la numărul de telefon din Chişinău linia era mereu ocupată, a preferat să sune la ambasada din România. Acolo i s-a spus că poate să-şi ridice viza la Chişinău. „Abia a 4-a zi am nimerit aici la consulat şi mi-au spus cu ce acte trebuie să mă prezint. Dar am de plătit pe telefon vreo 700 de lei plus toate cheltuielile de drum, că nu-s de aici, din Chişinău”, spune Tamara Agachi.

Drumuri zadarnice

Elena Lazar este din Nisporeni. Până acum a făcut zeci de drumuri la Chişinău. Soţul său se află în Italia şi i-a trimis actele necesare ca să plece la el cu copiii. Actul de reîntregire a familiei este valabil 180 de zile. „Deja au trecut 60 şi mă tem că nu voi reuşi să intru în termen. Acuma soţul a reuşit să obţină documentul după vechea lege şi a plătit doar 12 mii, dar după legea nouă, va trebui să plătească 18 mii. Tot spuneau că vor deschide degrabă consulatul şi tot veneam la Chişinău să depun actele, dar degeaba. Am fost pe 2 ianuarie şi n-au deschis”, ne spune Elena Lazăr. Aşa cum nu a reuşit să se programeze la telefon, a venit cu toată mapa de acte la Chişinău. A reuşit să ajungă la ghişeu şi a rugat doar să i se verifice actele, ca să ştie de ce mai are nevoie, dar a fost îndrumată să se programeze la telefon şi apoi să se prezinte din nou la ghişeu. „Iar umblătură pe drumuri şi bani cheltuiţi. Şi pe copii îi chinui. Ne trezim dimineaţă tare, ca la 8 să fim aici şi să reuşim. Pentru că vrem să fim o familie integră şi să fim împreună”, mai spune Elena.

Invitaţia la consulat

În timp ce discutam cu cei adunaţi la uşa consulatului, am fost invitată de persoanele care asigură paza instituţiei să intru în sediul secţiei consulare. Fără a se prezenta, tinerii de la pază mi-au spus, revoltaţi, că „cei de afară spun minciuni”. Mai mult decât atât, ei m-au invitat să vin la ora 16.00, când se eliberează vizele, şi să văd cât de mulţumită este lumea. „Ei sunt foarte mulţumiţi şi spun că la noi e foarte bine, că la Bucureşti se poartă cu ei ca cu nişte câini, dar la noi viza se eliberează în aceeaşi zi”.

Reprezentanţii pazei n-au vrut să-şi spună numele, pentru că „riscă să-şi piardă slujba”, dar au insistat să îi informez despre „ce pretenţii au cei de afară”. Referitor la lipsa de informaţii, cei din pază au spus că nu depinde de dânşii, dar, din câte ştiu ei, un panou de informaţii va fi de curând amplasat. „Lucrăm de câteva zile doar. Nu se face aşa de uşor. Va fi şi indicatorul, şi panoul de informaţii”, a spus unul dintre ei. Nici unul nu purta un ecuson, pe care ar fi scris numele, agenţia de pază sau funcţia.

Afară, dincolo de uşa consulatului, îngheţaţi şi obosiţi de atâtea drumuri, oamenii, adunaţi grămadă, erau destul de supăraţi pe noul consulat. „Ne tratează ca pe nişte câini şi la Roma, şi aici, în ţara noastră. Nu am reuşit să mă programez la telefon şi am venit aici pe loc să mă informez, că deja de o lună umblu pe drumuri cu mapa de acte după mine”, spune nemulţumită Serafima Adam.

Angajaţii consulatului primesc actele de la 8.30 până la 12.30, iar de la 16.00 eliberează vizele. Într-o zi, sunt eliberate, în medie, 60 de vize.

Diana LUNGU