Marius Lazurcă: 25-30% dintre cetăţenii R. Moldova vor plăti 35 euro pentru viză

“Aderarea României la zona Schengen nu va schimba procedura de acordare a vizelor cetăţenilor R. Moldova”, precizează Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău. Reacţia României a venit ca urmare a unui studiu efectuat de Centrul Analitic Independent “Expert Grup”, despre “Impactul aderării viitoare a României la zona Schengen asupra R. Moldova”. “Documentul respectiv se bazează pe o documentare cu totul deficitară, prezintă erori factuale evidente şi propune concluzii nefondate”, a punctat Lazurcă.

Miercuri, 9 noiembrie 2011, experţii Alex Oprunenco şi Denis Cenuşă, sub egida Centrului Analitic Independent “Expert Grup”, au lansat studiul “Impactul aderării viitoare a României la zona Schengen asupra R. Moldova”. Potrivit autorilor, aderarea României la Zona Schengen, şi înăsprirea astfel a condiţiilor de acordare a vizelor  pentru cetăţenii R. Moldova ar putea conduce la amplificarea sentimentelor eurosceptice în R. Moldova, dar şi la resuscitarea unor sentimente antiromâneşti. Potrivit studiului, unele partide politice din R. Moldova ar putea utiliza noile cerinţe pentru obţinerea vizelor pentru a alimenta sentimentele antiromâneşti. În acelaşi timp, aderarea României la Schengen ar putea conduce la creşterea numărului de solicitanţi pentru redobândirea cetăţeniei române.

“Acest document prezintă concluzii uneori aberante”

“Aş prefera să nu numesc acest document, studiu. Nu este un studiu. Persoanele care l-au elaborat nu au găsit necesar să se consulte cu noi în timpul elaborării acestui document”, a spus Marius Lazurcă, ambasadorul României în R. Moldova. “Ne-ar fi fost mai uşor să trecem cu vederea concluziile fantastice şi lipsite de sens ale acestui document, dacă el nu ar fi fost prezentat Comisiei pentru politică externă a Parlamentului României”, a mai spus oficialul român.
“Acest document prezintă concluzii uneori aberante. Una din ideile cheie ale acestui document se referă la faptul că, în acest moment, România nu aplică  prevederile spaţiului Schengen şi că, atunci când ele vor fi aplicate, vor apărea condiţii noi în acordarea serviciilor consulare. În studiu se spune că aceste noi condiţii vor produce efecte politice nedorite atât pentru relaţia bilaterală, R. Moldova- România, cât şi pentru procesul european al R. Moldova. Total greşit. România aplică deja standardele Schengen în materie consulară. Nu se va schimba nimic aici odată cu aderarea României la spaţiul Schengen”, a ţinut să precizeze Lazurcă.

25-30% vor plăti 35€

“Este adevărat că o parte din solicitanţi vor plăti 35 de euro pentru aceste vize, undeva între 25-30%, aşa cum se întâmplă şi la alte secţii consulare existente în R. Moldova. Este normal, pentru că dacă ar fi acordare vizele gratis, atunci cetăţenii R. Moldova ar apela pentru vize, care vor fi valabile pe tot spaţiul UE, doar la Consulatele româneşti”, a menţionat Lazurcă.

“Documentul se bazează pe o documentare cu totul deficitară, prezintă erori factuale evidente şi propune concluzii nefondate. Vom semnala finanţatorilor acestui eseu deficienţele grave ale documentului şi vom solicita clarificări”, a conchis Marius Lazurcă.

Anul trecut, doar Consulatul României de la Chişinău a eliberat cetăţenilor R. Moldova 108 mii de vize. Anul acesta, numărul va fi mai mic cu vreo 20 %, iar motivul principal este deschiderea altor consulate generale în R. Moldova, care au preluat din sarcinile consulatului României de la Chişinău.

Expert Grup nu comentează

Studiul, lansat miercurea trecută, a fost privit sceptic atunci chiar şi de unii deputaţi. Liberala Ana Guţu a pus la îndoială veridicitatea concluziilor, precizând faptul că autorii au prezentat argumente irelevante. “Cetăţenii R. Moldova vor avea doar de câştigat de pe urma extinderii zonei Schengen spre România şi Bulgaria, deoarece vor primi vize de la consulatele româneşti care vor fi valabile pentru tot spaţiul UE“, a precizat aceasta.

Solicitat de ZdG, Alex Oprunenco, unul dintre autorii studiului, ne-a spus că nu poate să ne ofere o reacţie la acuzele venite din partea reprezentanţilor Ambasadei României pentru că nu mai lucrează la Expert Grup, ci în cadrul unei organizaţii internaţionale, care nu îi oferă dreptul să vorbească despre ceva ce s-a întâmplat cu o lună în urmă. Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Expert Grup, a precizat că “deja am comunicat Ambasadei poziţia noastră şi nu cred că trebuie să discutăm prin intermediul presei”, precizând că organizaţia nu are niciun regret vis-a-vis de acel studiu.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. AVRAAM

    Delir…25-35% vor plăti pentru vize 35 de euro,iar restul 80% din Moldoveni vor nimeri in UE prin metode utile şi încercate milioane de moldoveni deja de zeci de ani; pe dealuri pe văi prin stufişuri şi câmpii! Prin înot şi cu luntre peste Prut,prin Transnistria şi Ucraina cu granicerii corupţi!Ascunşi prin TIRuri,trenuri,marfare!Pe jos,cu bicikleta,de ocazie-dar ajung ai noştri in UE şi şenghrn?Pentru ce să plătească 35 de euro???Ha!!!!

  2. Miguel

    Bravo ca aveti idei pozitive si intrecaci o abordare inteleapta si diplomata a temelor din societatea si economia tarii pacat ca multi prezinta indiferenta sau doar atacuri verbale fara fapte concrete de solutionare. Din fericire, orice problema are mai mult de 2 solutii, ramane sa o gasim, individual sau in echipa si sa promovam un mod sanatos de viata si de gandire. De fapt aici cred ca e salvarea societatii noastre: modul de gandire. Mult succes si inspiratie pozitivaCu respect, Mariana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *