KGB-ul, mai puternic ca partidele

Azi expiră termenul în care premierul desemnat, Iurie Leancă, trebuie să prezinte Parlamentului componenţa noului cabinet de miniştri şi programul de guvernare.

Vom avea Guvern? E posibilă o nouă Alianţă? Cu ce preţ?

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul politic 50/50

Cu ce preţ? Preţul îl ştiu cei care negociază, noi îl vom simţi mai târziu. Vom avea sau nu guvern? Eu cred ca da. Pentru noi este important să avem un guvern pro-Vilnius, ales din prima încercare. Amânările nu sunt în folosul nostru. Presiunile asupra partidelor aflate în negocieri sunt foarte mari. Şi pe interior, dar, mai ales, pe exterior. Rusia încearcă să-i influenţeze pe toţi. Riscurile cresc, pentru că kgb-ul rusesc e mai puternic decât toate partidele politice de la noi luate la un loc. Dacă nu aleg guvernul, PLDM şi PDM se vor compromite o dată în plus. Nu ştiu, dacă ele au nevoie de asta.

Sergiu-ChircaSergiu Chircă, profesor universitar

Acum câteva zile, şi PD, şi PLDM, şi grupul Hadârcă ne asigurau că negocierile decurg OK, ca pe ultimele zeci de metri să vedem că PD şi-a schimbat tactica. În loc de alegerea Guvernului, pune în faţă alegerea şefului Parlamentului. Schimbarea regulilor jocului în timpul jocului e o chestie care dă de bănuit. Sunt jocurile Moscovei. Instabilitatea politică şi haosul este ceea ce-i convine Rusiei cel mai mult, ca să dea peste cap toate planurile noastre de integrare europeană. Cui nu-i este clar? S-ar putea ca joi să nu avem guvern. Nu-i exclus să avem şi anticipate. Depinde cine şi ce joc are de jucat.

Roman-MihaiesRoman Mihăieş, analist politic

Pe final, negocierile s-au blocat. PDM cere o altă ordine a priorităţilor: să fie ales mai întâi preşedintele Parlamentului, după care să fie investit Guvernul. PLDM are o altă poziţie. Faptul că principalii negociatori, PDM şi PLDM, nu au încredere unul în altul, se suspectează reciproc, complică lucrurile. Este puţin probabil că Guvernul Leancă va trece din prima încercare. Posibil să se ajungă la a doua. UE a reuşit să-i aşeze la masa de discuţii, însă e foarte greu să credem că i-a putut determina. Trebuie să luăm în calcul şi faptul că, pe lângă UE, are implicaţiile ei, fie şi indirecte, şi Federaţia Rusă.

Alexandra-CanAlexandra Cann, vicepreşedinte PNL

Cred că o nouă Alianţă e posibilă, chiar dacă şi-au scos ochii prea tare. Vom avea şi guvern. Alternativă nu există. Nu de aceea că nu ne-am dori-o, ci pentru că în conjunctura politică de azi nu o avem. Excluderea PL-ului lui M. Ghimpu nu va da mai multă credibilitate noului guvern. Depinde şi ce lume va fi numită în funcţii, dar din ceea ce se vehiculează deja e clar că tot interesele şi simpartiile personale ale liderilor de partid vor prevala. Disputa dintre PLDM şi PDM, cine să fie ales primul – guvernul sau şeful parlamentului, cred că poate fi rezolvată simplu: şi unul, şi altul în aceeaşi zi.

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia Primul Parlament

Sper să avem guvern. Nu ştiu dacă din prima şi nu ştiu ce fel de guvern şi al cui va fi. Vedeţi că lupta se dă între grupurile oligarhice de la guvernare, dar eu nu cred că se va ajunge la anticipate. Acei care îşi umflă „muşchii” o fac mai mult de ochii lumii. Anticipatele ar fi „mormântul frăţesc” pentru ei toţi: se va pune punct creditărilor, granturilor şi altor genuri de subvenţii din Vest. Nu cred că ei asta vor… Suntem în criză de guvern şi trebuie ales guvernul, după care speakerul şi să ne concentrăm pe Vilnius. Lupta pentru această nouă majoritate la guvernare este, de fapt, o luptă pentru Vilnius-2013.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. maria

    Lupta pentru Vilnius-2013,este doar începutul.Va fi şi mai greu.PCRM deschis ameninţă.Rusia va lupta cu toate mijloacele,pe care noi le cunoaştem şi cu cele subtile,care sunt mai grei de descifrat de oamenii simpli,care sunt flămînzi de dreptate şi adevăr şi au cunoscut deja unii viaţa occidentalilor,cu care puterea sovietică şi comuniştii un secol întreg au speriat acest popor-un popor muncitor,ce nu se teme,că pentru a trăi bine trebuie să munceşti.Această sperietoare nu mai ţine şi ei au înţeles probabil asta.Se vor încerca noi metode şi mai dure.Moral trebiue să fim pregătiţi,dar suntem oare?Asta-i întrebarea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *