Guvernul Filat-3: între “da” şi “nu”

Pe 10 aprilie, preşedintele Nicolae Timofti a desemnat candidatura ex-premierului Vlad Filat, liderul PLDM, pentru funcţia de şef al noului cabinet de miniştri. Nominalizarea a trezit mai multe semne de întrebare în mediul parlamentar, dar şi în societatea civilă. Părerile s-au împărţit între “da” şi “nu”. Amintim că guvernul Filat-2 a fost demis de Parlament, pe 5 martie, cu 54 de voturi, în urma moţiunii de cenzură, iniţiată de PCRM şi sprijinită de PDM şi deputaţii neafiliaţi. La vot nu au participat Partidul Liberal şi partidul premierului – PLDM.

Start pentru negocieri

La două zile după nominalizare, ex-premierul în exerciţiu, V. Filat, a dat start negocierilor cu partidele şi grupurile parlamentare. Filat are la dispoziţie două săptămâni, timp în care are de negociat, cu viitorii parteneri de coaliţie, componenţa noului guvern. Lista cabinetului de miniştri şi programul de guvernare urmează să fie prezentate spre aprobare Parlamentului. Filat a declarat că este dispus să poarte negocieri cu toate fracţiunile, grupurile parlamentare şi cu deputaţi, în parte.

Prima probă

Potrivit mass-media, ex-premierul a reuşit, deocamdată, o primă rundă de negocieri cu liderul democraţilor, M. Lupu, preşedintele socialiştilor, Ig. Dodon, şi deputatul neafiliat S. Sârbu, deşi mai mulţi analişti politici înclină să creadă că V. Filat are o agendă de negocieri mult mai încărcată.

Marian Lupu, liderul PDM: “Am avut o primă întrevedere, o discuţie care a marcat un start al negocierilor… Rezultate, dintr-o rundă de discuţii, nu apar… Pe noi ne interesează eficienţa şi rezultatele actului de guvernare în eventualitatea ca noi toţi să fim capabili să ajungem la un rezultat pozitiv – curăţirea rândurilor prin excluderea oamenilor compromişi”, a declarat Lupu pentru presă.

Igor Dodon, Partidul Socialiştilor: “Ni s-a cerut opinia referitoare la votul de încredere din partea grupului parlamentar al socialiştilor. Nu-l votăm pe Filat, deoarece este liderul unui partid care întruchipează fosta AIE, chiar şi după destrămarea acesteia… Noi, socialiştii, am fi votat doar un prim-ministru tehnocrat”, scrie Dodon pe blogul său. Recent, Dodon a mai declarat că o decizie finală urmează să fie adoptată de Consiliul Republican al PSRM, care se va întruni pe 24 aprilie.

Sergiu Sîrbu: “Am avut o discuţie şi un schimb de opinii cu premierul desemnat, V. Filat, în care m-am expus asupra unor probleme care urmează a fi soluţionate în domeniul drepturilor omului, inclusiv facilitarea accesului liber la justiţie”. Atât, doar atât spune Sîrbu, pe o reţea de socializare.

Partidul Liberal. Liberalii s-au rupt în două, după nominalizarea candidaturii lui V. Filat la funcţia de viitor prim-ministru. În timp ce M. Ghimpu, liderul PL, declară că liberalii nu vor participa la negocieri şi nu vor susţine candidatura lui V. Filat, Consiliul de Reformă al PL, instituit pe 11 aprilie, în frunte cu deputaţii Ion Hadârcă şi Ana Guţu, declară că PL trebuie să rămână la guvernare.

Mihai Ghimpu: “PL nu-l va susţine pe Filat… Sub conducerea lui Filat, noi vom pierde apropiatele alegeri parlamentare. PLDM va trebui să facă un pas înapoi şi să propună un alt candidat. Acest post trebuie să-l ocupe un om onest”, – declară Ghimpu. În caz contrar, mai bine “în opoziţie, decât la guvernare alături de Filat”, spune liderul PL.

Consiliul de Reformă al PL: “Cei şapte deputaţi PL (din 12, n.red.) vor negocia formula de rămânere a PL la guvernare, pentru a nu trăda încrederea care ne-au dat-o alegătorii noştri şi membrii PL… Să mergi în opoziţie înseamnă să te retragi din Guvern, iar cineva să vină să-şi facă imagine pentrtu viitoarele alegeri?”, – s-a întrebat retoric, într-o emisiune TV, deputata Ana Guţu. Pe aceeaşi undă este şi liderul fracţiunii parlamentare, Ion Hadârcă: “Este riscantă poziţia PL de a părăsi actul guvernării şi de a plasa formaţiunea în opoziţie. În opoziţie faţă de cine? Faţă de cei care vor promova integrarea în UE? Este brandul nostru, al PL”, susţine Ion Hadârcă.

Grupul parlamentar Mişin. Aceştia declară că vor lua o decizie doar după ce vor vedea componenţa noului Executiv şi programul de guvernare.

Partidul comuniştilor. Nu participă la negocieri şi cere alegeri anticipate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Galea Fis

  Este necesar de a trece peste toate nenintelegerile intre partide si a pune pe prim plan depasirea crizei politice si a alegerilor anticipate.
  Cred ca PDM va ceda si de data acesta si il va vota pe Filat intru indeplinirea dezideratului enuntat mai sus.

 2. gindliber

  Guvernul Filat a reuşit să asigure ţara noastră cu o guvernare democratică, că am demonstrat nouă, dar şi lumii întregi că avem capacitate în a face faţă oricăror provocări, că împreună fiind solidari am depăşit, şi nu am permis ca această criză economică de proporţii mondială să falimenteze ţara. A reuşit împreună, solidar să depăşim criza politică şi mai mult decât atât să demonstrăm că avem capacitatea nu doar să facem declaraţii de integrare europeană, dar şi să facem paşi concreţi în vederea ajungerii acolo unde este locul nostru firesc, în spaţiul valoric European!!!

 3. PREZICATOAREA CLEO

  Ce cu voi,baieti? Care guvernul democratic? Tu ai febra? sau altul partidul e mai cinstit ? ( preciz?,preciz..preciz ? Care?PD ?) O … TARE E FINE!! NUMAI UNIRE CU ROMANIE E SALVAREA NOASTRA !! LUCRATI CU CAPUL,BAIETI.

 4. victor

  din toti astea, cei mai improtanti sunt Democratii si anume PDM, daca astea vor dori, Filat va fi ales ca Prim Ministru, daca astea vor socoti de cuviinta ca Filat nu merita , atuci asta nu mai devine premier.

 5. Mihail Moraru

  Desteapta-te,Gheorghe,ridica-te,Ioane!!!
  Cum si era de asteptat, liderii celor doua grupari mafiote, care au acaparat puterea politica, juridica si economica la Chisinau,din nou ,,sau inteles,,!! Cu ce obraz ramin scriitorasii din Uniunea Scriitorilor de la Chisinau, pseudojurnalistii de la Trustul Jurnal.md, mai ales, coprolalistii Anatolie Taranu, Bogatu si Negru, care, pina ieri, aparau, cu tot cu mate, pe ,,contrabandistul si mafiotul nr.1,,, alias prim-ministru?! De altefel, sa dovedit ca si ,,gunoaiele politice, reformiste,, din PL, in frunte cu comsomolistul Ivan si Ana pulemeotcita, a fi niste scule ordinare ale ,,mafiotilor guvrnanti,,!! Zilele acestea vom afla si numele ,,ministrilor mafioti,,. Iar, noi, moldovenii am ramas prostiti, amagiti si batjocoriti de cuplul mafiot, Filat-Plahatniuc!!! Astfel, toti cei care au batut in Mihai Ghimpu si partea sanatoasa a PL, sau dovedit a fi pupcuristii platiti ai lui Filat!!. Numai Mihai Ghimpu si partea sanatoasa a PL au avut DREPTATE, cind ne-au preintimpinat ca Mafia din Chisinau,capii careia sunt Filat si Plahatniuc, urmaresc scopul sa preia in stil mafiot GUVERNAREA in Republica Moldova,lucru ce si se intimpla!! Desteapta-te,Gheorghe,ridica-te,Ioane!!!

 6. Igor

  Defapt din toate fractiunile cei ce au dorit stopara crizei politice au fost PDM acestea au si gasit acea intelegere ,respectiv sunt cei ce opteaza pentru integritatea si prosperitatea tarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *